2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

10 közösségi oldal, ahová leléphetsz a Facebookról

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. március 26. 17:32, utolsó frissítés: 17:35

Menekülnék a Facebooktól, de nem feltétlen az erdőig? Kikészít az adatlopás lehetősége, de azért még szereted a neon rideg fényét és nyugtat a zümmögése? Segítünk neked!


A nemrégiben kirobbant Cambridge Analytica botrány következtében ismét szárnyra kaptak azok a vélemények, amelyek szerint el kell hagyni a Facebook-ot, sőt, törölni kell magát a szolgáltatást. A különbség most annyi, hogy a botrányban napvilágra került információk következtében ez a mostani hullám enyhén szólva némileg több, mint egy múltbarévedő eszképizmus.

Azonban könnyen meglehet, hogy ha a Facebook-ot el is kell hagyni – noha némely vélemények szerint közösségiesíteni kellene inkább és megreformálni – vannak alternatívák, amelyek felmerülhetnek arra az esetre, ha mégis valamilyen közösségi médiának a része szeretnénk lenni. Ezekből válogattunk össze tízet.

Az Ello.co 2014-ben lett először igazán népszerű, mivel a Facebook akkori döntésével ellentétben nem kötelezte felhasználóit arra, hogy azok csakis valódi nevükkel regisztrálhassanak az oldalra. Elsősorban alkotó művészeknek és tartalomkészítőknek jött létre, azonban a Cambridge Analytica botrány következtében ismét népszerű lett, ugyanis soha semmilyen felhasználóit információt nem ad el harmadik félnek. Szintén mellette szól, hogy egyrészt nincsen semmiféle reklám az oldalon, másrészt pedig az ez iránt érdeklődőknek egyre komolyabb művészeti hálózatokat épít ki.

A Vero.co oldallal szemben felhozható, hogy előfizetéses, azonban épp ennek köszönhetően tud számos előnyt nyújtani. Először is nincs semmilyen mértékű reklám az oldalon, másodszor nem ad tovább információt harmadik félnek és végül időnként ingyenes regisztrációra is lehetőséget ad. Elmondása szerint a felhasználó a kliens és nem a reklámcégek, így egyrészt az előbbiek szájíze szerint alakítja az oldalt, másrészt pedig minden felhasználó rendelkezésére bocsátja a teljes használati adatbázist és minden monitorizálási beállítást, mindezt valós időben. Akárcsak az elle.co jelenleg ezen az oldalon is kiterjedt alkotói és tartalomkészítői rendszer működik.


A Steemit az egyik legérdekesebb alternatíva. Egy blockchain alapú oldal, amelynek köszönhetően egy teljesen decentralizált oldal jön létre. Az emberek upvote és flag funkciókkal jelzik egy-egy poszt tetszését, illetve nem-tetszését, de a flag általában az öncenzúra jele az oldalon. Annál érdekesebb viszont, hogy a nagyon népszerű posztokért a Steemit saját kriptovalutában fizet: a népszerű posztok és a mások upvote-al való támogató kurálása egyaránt kritpovalutára fordítódik. Az oldal blockchain jellegéből adódóan folyamatosan fejlődik és átalakul, mindig új szolgáltatásokat adnak hozzá. Már így is számos társalkalmazás rendelkezik: DTube (YouTube alternatíva), DMania (a mémalkotással lehet kriptovalutát keresni), DLive (live streaming funkció) és a Zapple (Twitter alternatíva).

A Nuzzel egy DIGG-hez és Flipboardhoz hasonló hírapplikáció, azonban azzal a hozzáadott plusz funkcióval, hogy az összes általunk használt oldal (Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr stb.) híreit szinkronizálja és összegyűjti egyetlen app-be anélkül, hogy ezeket külön-külön meg kellene nyitnunk és böngésznünk órák hosszat. Azok a megosztások, amelyek több kommenttel rendelkeznek, előnyt élveznek, ami a készítők szerint elősegíti a kommunikációt.

A Signal egy üzenetküldő alkalmazás, amely a Messenger mintájára jött létre, azonban számos nagyon fontos előnye van azzal szemben. Először is sokkal egyszerűbb és nincs teletömve reklámokkal, így negyed annyira sem túlzsúfolt a kezelőfelülete. Teljesen lecsupaszított alkalmazás a back-to-basics elv szerint. Azonban ennél jóval nagyobb előny, hogy a kommunikáció mindkét oldalán titkosított – ezt a funkciót biztonsági szakemberek méltatták többször is. Annál is inkább, hogy ilyen plusz funkciókkal rendelkezik, hogy be lehet állítani, hogy adott üzeneteket töröljön az alkalmazás megadott idő elteltével. Illetve semmiféle személyes adatot nem tárol az app és ebből kifolyólag nem is adja ezt tovább harmadik félnek.

A Nextdoor egy olyan közösségi oldal, amely földrajzi régió szerint gyűjti össze az embereket és az adott régióra érvényes tartalmakkal szolgál. A helyi információkat részesíti előnyben az adott felhasználóknak és úgy lehetne leírni, hogy részben Craigslist (helyi hirdetések), részben Yelp (helyi szolgáltatások recenziói) és részben Facebook (helyi emberek közösségi körei).

Az Amino Apps egy másik érdekes alkalmazás, amely úgy reklámozza magát, hogy „nerd”-eknek és niche közösségnek jött létre. Az alkalmazáson belül külön „aminokat” lehet találni, amelyek mindig egyetlen témáról szólnak, ezekbe be lehet bármikor nézni, beszélgetni, kommentelni, majd átlépni egy másikba és az alkalmazás megjegyzi az utunkat: a már megnézett aminok megjelennek az oldalunkon, hogy bármikor visszakereshetőek legyenek. Külön ajánlott ritka, underground, nagyon niche és nagyon elvont pop kultúrához köthető embereknek, ugyanis ezek teszik ki az alkalmazás túlnyomó részét. Jelenleg összesen 250 ezer amino körül mozog és a legnépszerűbbek közé olyanok tartoznak, mint a K-Pop Band (150 ezer tag), Veganism (85 ezer tag) vagy például az LGBT+ (110 ezer tag). Azonban ezt kipróbáltam én is, és ezeknél jóval kevésbé felkapottabb témák is rengeteg beszélgető taggal rendelkeznek (megnéztem olyan aminokat, mint DOOM, Vaporwave, Synthwave, mindenféle PC kultúrához köthető aminok, alternatív és kísérleti zenei aminok és így tovább).

A Raftr oldal előnye, hogy sokkal inkább történeteket részesít előnyben, mint személyeket, aminek következtében alig találhatóak személyt érintő tartalmak az oldalon. Annál több azonban a mindenféle híranyag a sporttól a tudományig, attól függően, hogy mi érdekli jobban a felhasználót. Ezeket a történeteket meg is lehet beszélni egymással, ugyanis a felhasználók „raft”-eket, vagyis tutajokat követnek egy nagy hírfolyamban (innen az alkalmazás neve is: raftr, vagyis rafter, avagy: tutajos), azonban az oldal talán legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem támogatja, sőt, kijelentés szinten az önreklám ellen beszél. Regisztrációkor megkérdi az oldal, hogy a világi hírek érdekelnek jobban, vagy a megadható szakmánkon belüli akadémiai hírek, ami fura elválasztás, de egyébként teljesen szabad tartalmat kínál.

Végül a Diaspora hasonlít némileg a Facebook-hoz, legalábbis kinézetéban, de akárcsak a Seemit, ez is teljesen decentralizált hálózat. Egy központi hub van, amelyhez csatlakozik és létrehozva csatlakoztatható tetszőleges számú alrendszer, vagy ahogy az oldal nevezi őket: pod. A központi hub semmilyen adatot nem tárol, csak az alrendszerek, így teljes mértékben a felhasználó kezében marad az adataival való rendelkezés lehetősége. Pod pedig annyi hozható létre, amennyit éppen a felhasználók akarnak, anélkül, hogy a központi hub túl sok kontrollt gyakorolna bármelyik felett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS