2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csók, petting és társai: így élnek szexuális életet a kolozsvári egyetemisták

2018. március 20. 20:56, utolsó frissítés: 2018. március 23. 12:16

Valószínűleg nem is olyan egyszerű, arra a kérdésre válaszolni, hogy mi számít szexnek és mi nem, mint amilyennek elsőre tűnik.


Gáspár Szeréna és Gál Katalin, a BBTE szociológia szakos hallgatói erről (és még sok más hasonlóról) kérdezték a kolozsvári egyetemistákat. A válaszokból pedig sok mindenre lehet következtetni. Ezeket összesítettük a 8. Szociológus Napokon elhangzott előadásuk, és egy hozzá kapcsolódó beszélgetés után.

Az online kérdőíves kutatásukat - amivel tulajdonképpen a kolozsvári egyetemisták szexuális viselkedését, attitűdjeiket szerették volna felmérni - összesen 339 személy töltötte ki. Ez a hasonló egyetemisták által készített online kérdőívekhez képest sok, de ha azt nézzük, hogy több mint 900 diák fogott neki kitölteni, akkor már rögtön nem tűnik jelentősnek. Az minden esetre egyértelmű, hogy a téma felkeltette az érdeklődést, csak azért még nehezen beszélnek róla, főleg, ha a kérdések leginkább a hálószoba legtöbbször privát eseményeiről szólnak.A válaszadók 31 százaléka férfi, 67,8 százaléka nő, míg 1,2 százaléka egyébnek vallotta magát. A felmérést végző két szociológus hallgató szerint nem kell azon nagyon meglepődni, hogy többségben vannak a lányok, mert egyszerűen ezek az arányok a kolozsvári egyetemisták között. "Tervben volt, hogy súlyozni fogjuk a nemi arányok szerint, de annyira közel állt a valósághoz, hogy végül nem változtattunk" - mondta Gál Katalin. Egyébként a szex meghatározása kérdésnél hagyták nagyon sokan abba a 64 kérdésből álló online ívet. Remélem, hogy ti nem tesztek így:


Szerintem szex...
a pénisz behatolása a vaginába.
a pénisz behatolása a vaginába óvszerrel.
a pénisz erőszakos behatolása a vaginába.
a pénisz behatolása a végbélbe.
a pénisz behatolása a végbélbe a másik fél beleegyezése nélkül.
a külső nemi szervek szájjal való izgatása.
egy idegen tárgy behelyezése a vaginába/végbélbe.
az önkielégítés az orgazmus eléréséig.
a pénisz behatolása a végbélbe óvszer használatával.
az önkielégítés telefonbeszélgetés közben.
az önkielégítés az orgazmus elérése nélkül.
a nyelves csók.
a pornográf tartalmak nézése párban.
a szexuális aktusról való fantáziálás.
egymás kezének megfogása.
a külső nemi szervek kézzel való izgatása.
a külső nemi szervek érintkezése meztelenül.
a mell szájjal való érintése/izgatása.
Created with PollMakerAz óvszeres szex nem szex

Talán az a legmeglepőbb a kutatás eredményei közül, hogy nagyon sokan gondolják úgy, hogyha a férfi óvszert használ behatoláskor, akkor az nem szex. Legalábbis számottevő (több mint 20 százalékpontos) a különbség ahhoz viszonyítva, hogy mennyien gondolják ezt is szexnek. Ehhez hasonló meglepő eredmény, hogy az erőszakos behatolást sem tekintik nagyon sokan szexnek, a válaszadók kevesebb mint negyede vélekedik úgy, hogy ez szexnek minősülne.A szerzők dolgozatukban a kolozsvári diákok szexmeghatározásaihoz az Analyzing Medical Students' Definitions of Sex című tanulmány vették mintául, annak a kérdéseit egészítették ki a sajátjaikkal. Míg az amerikai kutatásban résztvevők 97 százaléka szerint az óvszer használatával történő aktus szexnek számít, addig a kolozsvári diákok esetében ez az érték 77,1 százalék. Az erőszakos behatolásáról az amerikaiak 85,4 százaléka gondolta azt, hogy szex, ezzel szemben nálunk kevesebb, mint egy negyedük. Ugyanakkor az anális behatolást az amerikaiak szinte teljes mértékben szexnek definiálják, míg kolozsvári válaszadóknak csupán 61,2 százaléka vélekedik hasonlóan.

"Ki kell emelni, hogy az amerikaiak orvostan hallgatók voltak, akik valószínűleg másként tekintenek a kérdésre. Sokkal inkább tekintik biológiai folyamatnak, mert ha például összekötik a különböző fertőzésekkel, akkor mindegyik ugyanolyan aktusnak számít" - mondta Gál Katalin.

"Nálunk inkább úgy tekintenek a szexre, mint két fél közötti konszenzuson alapuló tevékenységre, aminek különböző funkciói és céljai vannak, így érzelmi kielégülés, élvezet elérése. Az erőszak is könnyebben kezelhető, ha el tudjuk különíteni a normális aktustól. Könnyebb úgy gondolni erre, hogy ez nem ugyan az" - fejtették ki a felmérés készítői, akik megpróbáltak magyarázatot találni a különbségekre. Arra pedig legalább ilyen érdekes magyarázatot találtak, hogy az óvszeres szexet miért tekintik lényegesen kevesebben szexnek, mint az óvszer nélkülit. A kutatás eredményei szerint a vallásosság (főleg az egyház tanítása szerinti ) és a nem számít befolyásoló tényezőnek.

Átlagosan 74,3 százalék tartja az óvszeres közösülést szexnek. Ehhez képest a magukat nem vallásosnak tartók jelentősen magasabb arányban, 92 százalékban, míg az egyház tanításai szerint magukat vallásosnak tartó személyek közel 30 százalékkal kevesebben jelölték az óvszeres behatolást szexnek. A nőknél 70 százalék, a férfiak 83 százalék volt ez az arány."Az adatokból az látszik, hogy tényleg úgy van a fejünkben, hogy a szex elsődleges célja az, hogy reprodukáljuk az emberiséget. Óvszerrel, védekezéssel a reprodukciós funkció pedig nem teljesül. Kíváncsi vagyok, hogyan alakultak volna a számok, ha azt írjuk, hogy a nő fogamzásgátlót használ" - nyilatkozta Gáspár Szeréna, hozzátéve azt az önkritikát is, hogy akár az is lehetett befolyásoló tényező, hogy az egymás után felsorolt válaszok közül az első, a pénisz behatolása a vaginába annyira alapvető volt, hogy az utána következő óvszeres különbségtétel már megzavarta a válaszadókat. Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy az informális beszélgetéseken főleg fiúk mondták azt, hogy mivel nincs meg a közvetlen érintkezés, nem gondolják azt szexnek.A kérdőívük első részében a kitöltők azon szocio-demográfiai adataira voltak kíváncsiak, amelyek befolyásolhatják az egyén szexualitását és szexuális habitusát. Így rákérdeztek a vallásosságra, az anyagi helyzetre, a szülők iskolázottságára, a családi állapotra, a nemi identitásra, a lakhatásra, sőt a származási helyükre (falu/város) is. A készítők elmondása szerint a nemen és a vallásosságon kívül viszont más tényezők nem voltak befolyásoló hatással a válaszokra. Itt lehet ugyanakkor megjegyezni, hogy már egyetemistának lenni is egy szűrő, anyagi feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy egyáltalán valaki eljusson odáig.

Ugyan a mintavételkor rákérdeztek a felekezeti hovatartozásra is (41,8 százalék katolikus, 35,5 százalék református, 9,9 százalék nem tartozik semmilyen felekezethez, 5,7 százalék unitárius és 7,2 százalék egyéb vallású), de eszerint már nem nézték meg, hogy miként alakulnak az értékek. A megkérdezettek többsége, 56,6 százalékuk a maga módján vallásos, 11,8 százalékuk az egyház tanításai szerint vallásos, 22,1 százalékuk nem vallásos és 9,4 százalékuk nem tudja megmondani, hogy vallásos vagy sem. A vallásosság még az önkielégítés kérdésében volt meghatározó, azok a személyek, akik vallásosnak tartják magukat ritkábban vagy egyáltalán nem végeznek önkielégítést.

Csókolózás, orális szex, behatolás és kevés utójáték

- nagyjából ilyen a standard szexuális együttlét. A szexuális együttlétek fele mindig tartalmaz csókot, valamint a nemi szervek érintését kézzel. Az együttlétek csupán egytizede tartalmaz orális szexet. A válaszadók háromnegyede soha nem használt segédeszközöket és nem létesített anális szexet. A szexuális pózok között nincs egy domináns, inkább az ismertek váltogatása a jellemző a szexuális együttlétek alatt."Nem az van, hogy csak misszionárius pózban csinálják a négy fal között, lekapcsolt villannyal, hanem több helyen és több pózban. Számítottam arra, hogy kijön valamilyen domináns póz, lesz egy olyan, amit sokan említenek, de végül nem ez történt. Most készítek interjúkat is, és rendszerint ugyanezt mondják. Teljesen mindegy a hely, már nem ragaszkodnak a házhoz, inkább különböző helyeken, különböző pózokban, különböző dolgokat szeretnének kipróbálni" - értékelte az eredményeket Gáspár Szeréna. Gál Katalin érvei szerint nem olyan meglepő, hogy így vélekednek a diákok, hiszen a pornótól kezdve a női magazinok témába vágó írásaiig minden a változatosságról szól, azt sulykolja, ha már régóta együtt vagy valakivel, akkor bele kell vinni valami újat a kapcsolatba, hogy ne tompuljon el.Az orgazmus gyakorisága tekintetében is megfigyelhetőek a nemek között eltérés. Míg a nők 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyszer sem jutott el a csúcsra az legutóbbi 5 szexuális együttléte során, addig a férfiak esetében senki sem nyilatkozott így. A férfiak 60 százaléka monda azt, hogy minden alkalommal volt orgazmusa, míg a nőknek csupán 18 százaléka. Ötnél több orgazmust (a legutóbbi 5 szexuális együttlétre értve) a férfiaknak 21, míg a nőknek 15 százaléka tapasztalt.
Ha a férfi kezdeményezi az egy éjszakás kalandot, akkor oké

A kutatók szerint a férfi dominancia érvényessége a kolozsvári diákok szexualitásról kialakult képére is hatással van. Állításuk szerint ez a szexuális egyenlőtlenség épp az előbb említett orgazmus gyakoriságban érhető tetten leginkább.

"Úgy gondoljuk, hogy a megtapasztalt orgazmusok számbeli eltérése a férfiak és nők között nem magyarázható csupán biológiai különbségekkel. Számunkra elfogadható magyarázat, hogy a női orgazmus napjainkban is alacsonyabb fontossággal bír a férfiak és a nők szemében egyaránt" - írják a dolgozatukban. De hasonló okokat lehetne sejteni az alcímként kiemelt következtetés mögött is. Az alkalmi szexuális együttlétek a nők nézőpontja szerint még mindig kevésbé elfogadhatóak.
"Azt feltételeztük, a férfiak is azt fogják mondani, hogy nem elfogadott, ha egy nő megy oda hozzá, de ez nem probléma a számukra, igazából azt látjuk, hogy a nők azok, akik kevésbé fogadják ezt el, mert félnek a társadalmi előítéletektől. Az egyéjszakás kalandnak a megítélése befolyásolja őket" - értékelte Gáspár.

Sőt, a radikális feministák szerint az is a férfiak dominanciájáról szól, ha a férfiak fantáziája határozza meg a szex fogalmát. Márpedig, ha jellemzően az számít szexnek, ha a pénisz behatol a vaginába, akkor ez tükröződik vissza: "a nő a passzív fél, a férfi dolgozik meg az orgazmusért".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS