2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiss Ádám és még sokan mások: bemutatták a 15. Erdélyi Humorfesztivált

G. L. G. L. 2018. március 12. 16:17, utolsó frissítés: 2018. március 13. 20:00

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatták be, hogy min nevetünk idén áprilisban. Az újságírók adták meg a válaszokat.


Gyergyócsomafalvi kézműves csokitól édes sajtótájékoztatón mutatták be a 15. Erdélyi Humorfesztivált a szervezői. Az RMDSZ részéről Jakab Adorján főszervező, míg a humoristákat György Botond képviselte. Kun Zsolt a sajtótájékoztatón nem vett részt, de a fesztiválra megérkezik Kolozsvárra. Ráadásul fordított tájékoztatón jártunk, ahol az újságíróknak kellett megválaszolniuk a kérdéseket. A kvízt megoldottuk, most csak a válaszok jönnek.


Helyszín és időpont?

"Hosszas tanakodás" után úgy döntöttek, hogy április 19-22. között szervezik meg a fesztet. Csak Kolozsváron lesznek események, a Bulgakov Kávéházban és főleg a BBTE Auditorium Maximum termében, amit a közönség leginkább a ballagásokról ismerhet, de rendszeresen szerveznek ott egyéb eseményeket is. Például nemrég ott volt a Szomszédnéni Produkciós Irodának a jótékonysági fellépése, illetve már a tavalyi Humorfesztnek is az volt a központja.
Humoristák versenye?

Idén pont nem lesz, mert tavaly már volt. "Amikor átvettük a szervezést, úgy döntöttünk, hogy kétévente fogjuk megszervezni, mert az a tapasztalat, hogy így többen jelentkeznek, és kell ennyi idő ahhoz, amíg egy új humorista bejárja az útját" - mondta György Boti.

Viszont ennek ellenére is lesz lehetőség a versengésre, mert a Nesttel közösen open mic slam poetry estet is tartanak. Fekete humor témában írt szövegekkel lehet jelentkezni, előzetesen a Nest Facebook oldalán, de még a helyszínen is lesz lehetőség a regisztrációra.

Kik fognak fellépni?

Hadházi László idén sem ért rá, de Kiss Ádám biztosan fel fog lépni. Ő lesz a legnagyobb név. Ugyanazon a napon, de nem egy időben lép vele színpadra Hajdú Balázs, aki Kiss Ádám mellett a másik határon túli fellépője lesz a 15. Erdélyi Humorfesztiválnak.

A szervezők úgy gondolták, hogy újra meghívják a Szomszédnéni Produkciós Irodát is, akiknek az elmúlt félében három telt házas fellépésük is volt Kolozsváron, de mint alapítók kihagyhatatlanok. Felméri Péter, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, főleg nem a Kolozsváriaknak, mert ő született a legközelebb az Auditorium Maximum teremhez, ahol természetesen újra fellép.

A fesztivál szervezőinek nem székely fele Kun Zsolt, aki ennek ellenére "tud magyarul is beszélni". Megnevetteti a közönséget Csíkdánfalva volt kultúrigazgatója, Zsók Levente is. A Erdélyi Humorfesztivál legújabb generációjához tartozó András Előd is itt lesz, aki a 12. Humorfeszt versenyét nyerte meg, és azóta a helyi fesztiválok rendszeres fellépője lett.Marosán Csaba, aki még nem a Kolozsvári Állami Magyar Színház Igazgatója, egyéni estet ad az erdélyi humor fogyasztási szokásairól. "Szerinte három csoportra oszthatóak a humort szerető emberek. A, aki szeret vicceket mondani, B, aki szeret vicceket mondani és vicces, illetve C, akit nem érdekel a humor. A saját bevallása szerint a második kategóriába tartozik" - vezette fel Jakab Adorján. Tesztelni majd a Bulgakovban lehet.

Ezen kívül is jut még esemény a humor kedvelőinek. Félig tudományos könyvet mutat be a civilben szociológusnak tanuló György Botond Dumakavics címmel, amelyben az erdélyi humor történetét és jelenét próbálja meg tudományos pontossággal összefoglalni, míg Dombovári István a Pisti vagyok, ments ki innen! című legújabb kötetét hozza el Kolozsvárra, a Bulgakovba.


Program?

* április 19-én, Bulgakov Kávéház: Marosán Csaba egyéni elődása
* április 20-án, Bulgakov Kávéház:György Botond és Dombovári István könyvbemutató, illetve a slam poetry est
* április 21-én, Auditorium Maximum: György Botond, Zsók Levente, Hajdú Balázs és Kiss Ádám
* április 22-én, Auditorium Maximum: Kun Zsolt, András Előd, Felméri Péter és Szomszédnéni Produkciós Iroda
Mennyit kell ezért fizetni?

Csak a stand-uposok fellépésére kell jegyet váltani. Egy napra a jegy 28 lej, diákkedvezménnyel 24 lej, míg a bérlet 46 lej. Online már most lehet jegyet vásárolni a Humorfeszt oldalán, míg offline vagy nyomatott jegy és bérlet március 16-tól kapható a Bulgakovban és a KMDSZ irodában. A kedvezményes diákjegyhez a szervezők azt mondták, hogy A kártya kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS