2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hihetetlenül népszerűek a Receptoldalak a weben

2018. február 22. 18:43, utolsó frissítés: 2018. február 26. 14:31

A különféle receptoldalak népszerűsége az elmúlt években egyre felfelé ívelő tendenciát mutat, melyben igen nagy szerep jutott a közösségi oldalaknak. (X.)


A közösségi média ma már szinte megkerülhetetlen, mondhatni az egyik mozgatórugója modern, internetes korunknak, a receptes oldalak pedig ezt a hullámot lovagolják meg ügyesen, s óriási sikerrel. Hiszen ki ne szeretne jókat enni, ki ne szeretné a hasát, s ki ne nézegetne szívesen jól sikerült, nyálcsorgatós képeket az ételekről? Nagyjából nincs ilyen ember, s már csak a háziasszonyok számából kifolyólag is elmaradhatatlan az érdeklődés az ételes oldalak iránt, ahol az időbeni felismerésnek és a befektetett munkának előbb-utóbb garantált hozománya a siker.

Biztos recept

„Végy egy üres weblapot, töltsd meg tartalommal – ez esetben receptekkel –, s máris tiéd a jutalom.” – A dolog nem ilyen egyszerű, bár kétségtelenül egy ehhez hasonló lépéssel indul minden receptes oldal is. Ahhoz, hogy ismert és kedvelt is legyen egy kulináris élvezetekkel foglalkozó szájt, rengeteg munkát kell beletenni a háttérben, amellett időigényes és többemberes feladat. Nem elég csak a „kirakattal” foglalkozni, noha külső szemlélőként talán a látvány nyomja a legtöbbet latban, ha az ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb ételek pazar fotóira gondolunk. A kutatások szerint a vizuális ingerek nagyon nagy hatással vannak ránk, az ételek színes látványa ennél fogva ösztönösen vonzza a tekintetünket. Egy száraz recept képek nélkül jószerivel csak betűhalmaz marad, maximum elmentjük házi recepttárunkba, majd megfeledkezünk róla. A receptek begépelése és szép betűformába öntése nem elég tehát. Egy-egy „sikerfotó” meghozza nem csak az étvágyat, de a kedvet is a sütés-főzéshez. Hát még egy gyors, egy-két perces, a főzési folyamatot felgyorsítva ismertető videó! A vonzó látványfotók mellett az ügyes trükkök, és az egyszerűen bemutatott feladatok pedig további, főzésre ösztönzőként működnek. A legnagyobb receptes oldalak felismerték mindezt, és sikeresen vonzzák velük a tömegeket.

Gasztronómiai érték


A gasztronómia manapság olyannyira divat lett, hogy szinte gyártósoron készülnek a különböző főzős-versenyzős műsorok, és a gasztroblogok is virágkorukat élik, ahogy az internetes, e téma köré halmozódó oldalak és csoportok is. Nincs hiány a közösségi média felületén, a vállalkozó kedvűek több-kevesebb sikerrel elkövetett ételkölteményeinek fotóiból, videóiból sem. Sőt, már okostelefonokra letölthető receptkereső alkalmazás is elérhető, mely találati listájában a legnépszerűbb receptes oldalak receptjeiből válogathatunk egyszerre. Bőven kap tehát segítséget a sütni-főzni vágyó kedvű.

Most még hatalmas sikernek örvendenek, de lehet-e eme gasztro tömegben értékteremtő, és fenn tud-e maradni hosszú távon egy-egy receptoldal? Alkalom adódik bőven egy évben, amely miatt újabb receptek után kutathatunk, s ne feledkezzünk meg a speciális igényekről sem (pl. különféle ételintoleranciák, diéták), melyekhez átformált recept dívik. A receptek tárháza is szinte végtelen - legyen szó főételről, édességről vagy bármi másról -, ahogy az éhes embertömeg sem fog elfogyni soha. E vonal mentén indulva elmondható, hogy mindig lesz létjogosultsága bármely receptes-főzős tevékenységnek. Érték és népszerűség viszont csak akkor lesz belőle, ha fáradhatatlan munkával foglalkoznak vele, s a közszemlére tett recept sem hibádzik, hiszen ha egy kísérletezgető kedvű látogató egy hibás recept miatt élvezhetetlen ételt készít és csalódik, nagy valószínűséggel később nem szívesen tér vissza az adott oldalra, s még hírét is viszi, ahogy annak is, ha jó tapasztalatokat szerez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS