2023. december 1. péntekElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A gólyamesén már rég túl vannak, de Romániában még mindig nem egyértelmű a szexuális felvilágosítás

2018. február 21. 11:11, utolsó frissítés: 13:59

Pedig nem csinálni semmit sokkal veszélyesebb.


Romániában és Bulgáriában él a legtöbb tinédzser anya az Európai Unióban derül ki az Eurostat legfrissebb, 2015-ös kutatási eredményeiből. Nálunk az anyák 9,78 százaléka esik tizenévesen teherbe, ami összességében 19 309 terhességet jelentett 2015-ben. Számszerűleg a briteknél ugyan valamivel több tinédzser korú anyát regisztráltak, összesen 26 824-et, de arányaiban jóval elmaradnak a romániaitól. Vannak még riasztóbb számok is. Összesen 676 szülés esetében az anya még gyakorlatilag gyerek, 10-14 év közötti lány volt. Ebben a tekintetben meg sem tud közelíteni senki.

"Ez kirívóan magas arány, és számomra azt sugallja, hogy valami komoly baj van ezekben a társadalmakban"

- mondta még korábban Irene Donadio, a Nemzetközi Családtervezés Szövetség európai hálózatának szóvivője az adatokat feldolgozó Euronewsnak. A szakértők szerint az ilyen magas számokat az elnyomó szexuális kultúra és a nők iránti tisztelet hiánya generálja, és nagyon jó lenne a tinédzser terhességek számának a csökkentésére, ha a tagországok egyikében már bevált megoldást megosztanák a többiekkel. Például az előbb említett Egyesült Királyság nagyon jó példa, hogy lehet tenni a tinédzser terhességek számának csökkentéséért, a brit kormány kötelező jelleggel vezette be az iskolákban a Szexuális és párkapcsolati oktatást.Ehhez képest Romániában mostanság inkább Ninel Peia egykori PSD-s képviselő azon törvénytervezetéről kell beszélni, amely a gyermeki ártatlanság megőrzésére hivatkozva szülői engedélyhez kötné a szexuális nevelést az oktatásban. És azokat, akik mégis felvilágosítanák a gyerekeket 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák.A Gyermekkor ártatlanságáért című törvénytervezet szerint "az internet már így is sokat tesz" az ártatlanság megrontásáért, és ezt nem kellene az iskolákban is legitimálni. Az egykori képviselő indoklása szerint a szexuális nevelési órákon "nevetséges ürügyekkel" pornóval, "LGBT-térítéssel" ismertetik meg a gyerekeket, és "deviáns szexualitási formák" művelésére "bujtják fel" őket. És ez most teljesen komoly.

Egyébként Peiától nem állnak távol az összeesküvés szintű kijelentések és elképzelések, például ő mondta azt, amiért végül ki is zárták a PSD-ből, hogy a kötelező védőoltások miatt betegedtek meg az Argeș megyei csecsemők, és nem E.coli-tól, csak ezt elhallgatják, illetve magyar szempontból az lehet emlékezetes, hogy Peia volt az, aki kijelentette, a Colectiv-tragédiáról a magyarok tehetnek. Annak ellenére, hogy elég egyértelműen lerí a sötétség Peia 2016-os törvénytervezetéről, a képviselők kénytelenek megvitatni és szavazni róla, miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt (vagyis nem tűzte napirendre, és automatikusan átkerült az alsóházba). Bár arra nem sok esély van, hogy át is megy.


Abban minden általunk megkeresett iskola és szakember egyetértett, hogy egy ilyen törvénytervezet nem visz előre, és akkor még finoman fogalmaztunk.

"Döbbenetes, hogy egyáltalán még vita kérdése a szexuális nevelés oktatása.

A lehető legkorábban el kellene kezdeni a szexuális felvilágosítást az iskolákban. Természetesen nagyon fontos, hogy ne dilettáns módon kerüljön a téma a diákok elé, hanem szakemberek tanítsák azt. Nálunk az iskolapszichológus foglalkozik ezzel, és teljesen természetes része az iskolai folyamatnak. Azon is megdöbbentem, hogy az ortodox egyház afelé irányul, hogy egyáltalán ne legyen szexuális nevelés az iskolában. A középkor közelébe fog vinni bennünket, hogyha egy ilyen átmegy a parlamenten. Nagyon remélem, hogy inkább arra mozdulunk el, hogy a tantervbe integrálják az iskolai szexuális nevelést" - mondta Solymosi Zsolt, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója.

Varga László, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium igazgatója pedig úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy az önismeret, az érzelmi intelligencia, a morális értékekre való érzékenység, a szociális kompetenciák fejlesztése nagyon fontos feladata az iskolának, amibe szerinte beletartozik a párválasztás, párkapcsolatok, családi élet, családtervezés, szexuális nevelés témaköre is.

"Kell tudnia egy gyereknek, hogy mi történik a testében" - hangsúlyozta Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója is a szexuális nevelés szükségességét. Azt is elmondta, hogy a törvény bevezetésével sem változna a jelenlegi helyzet náluk, mert ők eddig is kértek írásos engedélyt a szülőktől, ahogyan minden program esetében, ami nem képezi a tananyag részét a jelenlegi törvények szerint.

Hozzátette, a Székely Mikó Kollégiumban orvosok, mentálhigiénés szakember vagy szakosodott egyesületek munkatársai tartják a felvilágosító programokat az iskolásoknak. Az igazgató szerint ők azért választották ezt a megoldást, mert működőképesebbnek tartják, ha nem az osztályfőnök kezd ilyen témában beszélni, mert nagyon el lehet szúrni. Elmondta ugyanakkor azt is, nemigazán volt arra példa, hogy valaki nem engedi - vallási meggyőződésre vagy más okokra hivatkozva - szexuális felvilágosításra a gyerekét.

Azzal egyébként minden megkérdezett egyetértett, hogy a szülők részéről nem igazán tapasztalható ellenállás. Sőt.Solymosi Zsolt szerint a szülők maguk is nagyon érdeklődőek azzal kapcsolatban, hogy miként célszerű felvilágosítani a gyerekeket. Az aligazgató szerint azért fordítanak erre nagy hangsúlyt, mert a gyerekek szexuális felvilágosításának már otthon el kell kezdődnie.

"A szülőknek nagy szükségük van arra, hogy szakértői tanácsokat kapjanak

azokhoz a beszélgetésekhez, amelyeket nekik kell megejteniük a gyerekükkel. Még a szülők is egy olyan generációhoz tartoznak, ahol ez tabu volt, erről nem beszéltek, nem kaptak kellő felvilágosítást, és nem biztos, hogy megfelelően tudják ezt az elemista gyerekeikkel kezelni" - mondta Solymosi.

"A szülők semmiképp sem hihetik azt, hogyha egy másodikos gyerekkel leül az iskolapszichológus, akkor a szexuális pozíciók lesznek a téma" - mondta Keresztesi Polixéna, a JZSUK iskolapszichológusa.

"A hatékony szexuális felvilágosítás esetében nagyon fontos a szülőket is tájékoztatni, hogy ők miként kezeljék ezeket a helyzeteket, hogyan viszonyuljanak a gyerekhez, hogyan kommunikáljanak otthon a gyerekkel, illetve, ha iskolában történik egyfajta beszélgetés, az pontosan miről szól, hogyan világosítjuk fel a gyerekeket a témával kapcsolatosan. Korai - óvodás vagy elemista - életkorban elsősorban a különbözőségekről, a lányok és fiúk közötti különbözőségekről beszélünk, majd a későbbiekben lesz szó azokról a fizikális és lelki változásokról, amelyen a serdülő gyerek végigmegy, valamint érzelmekről, kapcsolatokról, hiszen a a szexuális kapcsolat a párkapcsolat része" - magyarázta Keresztes, hangsúlyozva azt az alapelvet, hogy

mindig abból kell kiindulni, amit már ismer a gyerek és fokozatos erre építünk.

"Nagyon sokszor merülnek fel olyan kifejezések, amit internetről vagy egymástól hallanak, de fogalmuk sincs, hogy mi az. Előbb azt kell letisztázni, hogy mit tud a gyerek a témáról. Ne kezdjünk olyan plusz információkat mondani, amit ő nem bír meg, hanem azt kell tisztázni, ami számára zavaró arról beszélni, ami foglalkoztatja. Tisztázni kell a téves elképzeléseket és megnyugtatni a gyerekeket, mert gyakran az ömlesztett, vizuális információ felkavarja őket. Nem az információ a lényeg, hanem az, hogy a gyerek értelmi és érzelmi szintjének megfelelően tudjuk ezt rendszerezni, és annyi információt adjunk át csak, amit megbír a gyerek" - mondta, kiegészítve azzal is, ha megfelelő a felvilágosítás, akkor a törvénytervezetet benyújtó képviselő indoklása teljesen alaptalan, mert pont az lenne a lényeg, hogy a gyerek fejlődési szintjének megfelelően kapjon helyes információt.

Keresztes szerint Peia törvénytervezete úgy veszi, mintha a gyerekek életében nem lenne jelen a szexualitás, márpedig tapasztalata szerint egyértelműen jelen van. "Konkrétan tudom azt, hogy előfordul, hogy már II. és III. osztályos gyerekek pornóoldalakat néznek. Ha ezt nem vesszük figyelembe, és nem beszélünk a gyerekkel erről, nem kezeljük ezt, hanem szőnyeg alá söpörjük egy ilyen törvénnyel, annak sokkal súlyosabb következményei lehet. A téma tabuként kezelése veszélyesebb, mintha megfelelően kezeljük a témát az iskolában. Sőt, ez utóbbi egyáltalán nem jelent veszélyt" - jelentette ki.

Az egyértelműen látszik, szülők maguk sem biztosak abban, hogy mit kellene tegyenek, nekik is tájékoztatásra van szükség, ha nem dugják a fejüket teljesen a homokba, és tesznek úgy, mintha nem létezne szexualitás. És a szaktanárok is inkább átpasszolják a témát a szakembereknek, ha egyszer tehetik, hiszen egy matematika tanár nem igazán tudhatja, hogy az ötödikes osztályával hogyan beszéljen erről, hiszen az egyetemi oktatás nem biztosít ilyen jellegű felkészítést. A pedagógusoknak is megfelelő felkészítésre lenne szükség a szakember szerint, de inkább egy kidolgozott prevenciós programról kellene beszélni.

"Legtöbbször alkalomszerűen jön fel a téma az osztályban, tehát nem prevenciós programról beszélünk. Egy ilyen törvény pedig a bevezetését is ellehetetlenítené, pedig nagy szükség lenne rá, hiszen a helyes szexuális nevelés az egészséges párkapcsolat előfeltétele. Azt gondolom, hogy a társadalomnak lenne nyeresége abból, ha egy kidolgozott és iskolában működő program működne" - összegezte a szakember.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS