2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar társasjáték készül azért, hogy beléd szeressenek

szerk. 2018. január 26. 16:23, utolsó frissítés: 2018. január 30. 09:40

Célegyenesbe került a Loventimes kártyajáték megvalósítása: a kezdeményezők a Kickstarteren gyűjtik a pénzt a legyártásához.


Biztos ismeritek, mi is írtunk már róla, és sokszor körbejárta már az internetet az a kérdéssor, aminek a megválaszolásával két ismeretlen ember egymásba szerethet. Nekem egyből az jutott eszembe, amikor találkoztam a Loventimes társasjáték ötletével, bár ez általánosabb, játékosabb és szexualizáltabb is.

A kérdések ötletét a Transindexen is megjelent (és egyébként a Proust-kérdőív alapján készített) interjúk szolgáltatták. Van például Rácz Norbert unitárius lelkésszel, László Noémi költővel, Keszeg Ágnes képzőművésszel, Pethő Anikó színésznővel, Kis Gyöngyvér rádióssal, aki azóta már inkább divattervező. Egész szórakoztató (és időtálló interjúk, most hogy előkerestem a linkeléshez visszaolvastam néhányat, és keveset vesztettek aktualitásukból) interjúk, de a Lovetimesnak a kérdéseken kívül nem sok köze van hozzá. Inkább a bevezetőben már említett, 36-os kérdéssorhoz kellene hasonlítani, mert arra találták ki, hogy játékosan összehozza a párokat. Bensőséges, hétköznapokkal kapcsolatos, mély és vicces kérdések is szerepelnek benne. Például ilyenek: Mi az, amit sajnálnál, ha kimaradna az életedből?, Meztelenül alszol?, Milyen kutyához hasonlít az ország miniszterelnöke? - Indokold a választ!, Szereted, ha vetkőztetnek?, Miért vagy a leghálásabb? vagy Mire vagy a legbüszkébb velem kapcsolatban?A Loventimes fejlesztő csapata többségében erdélyi szakemberekből áll. A reklámvideót a Sapientia Egyetemen forgatták, a plakátok és a kártyák szerkesztése a kolozsvári Idea-Plus dizájnereit dicséri, az informatikus és a marketinges csíkszeredai, a pszichológus kolozsvári, a kreatív munkatársak között pedig aranyosszékit és nagyváradit is találunk. A szellemi tulajdonvédelemmel foglalkozó szakemberek budapestiek, illetve pécsiek. A lelkes fiatalokat saját bevallásuk szerint elsősorban az motiválta, hogy kitapasztalják a nálunk még viszonylag ismeretlen, ún. crowdfunding közösségi finanszírozásban rejlő lehetőségeket – a fogalomnak még magyar Wikipédia-oldala sincsen, de azért a térségünkben is léteznek már ilyen irányú kezdeményezések.


„A Kickstarter, a Crowdsupply és a hasonló oldalak remek lehetőséget kínálnak feltalálóknak, képző- és filmművészeknek, elektronikus kütyüket, játékokat, esetleg mindennapi használati tárgyakat fejlesztő szakembereknek, angol nyelvű könyvet megjelentetni szándékozóknak, de akár egy fazakasműhely, kávézó vagy pékség nyitását tervező fiatalnak, hogy álmai megvalósításához pénzt gyűjtsön. Az adományok nem ingyen érkeznek: valamit, például az elkészült berendezést, játékot vagy műalkotást, péksüteményre váltható kupont vagy koncertjegyet kell adni cserébe. Az adományokból 5-7%-ot leakasztó crowdfunder cégeknek nagyon jól megy a szekér. Bár a crowdfunding révén évente milliárd dollárok cserélnek gazdát, több ilyen cég nem fogad kelet-európai jelentkezőket, de ezt sokszor így-úgy ki lehet cselezni. A siker kulcsa sajnos nemcsak az ötleten és a megvalósítás minőségén, hanem sok tekintetben a marketingen, az arra fordított erőforrásokon múlik, de visszajelzésnek mindenképpen jó. Különösen ha a Lean Startup modellt követjük” - magyarázta Hantz Péter biofizikus főkutató (PTE), a csapat vezetője, aki hozzátette: szívesen segítenek másoknak is projekteket indítani, és maguk is több új, profitorientált illetve közhasznú ötlet „megfuttatására” készülnek.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a Kickstarteren az amerikai alkotók sokkal erősebben nyomulnak: a vállalat amerikai tulajdonban van, és ott ennek meg is van a kultúrája. „Elkelne tehát egy erős európa-mediterrán crowdfunder cég is, jót tenne az öreg kontinens innovációdús iparágainak. Az elszigetelt próbálkozások nem érik el a kritikus tömeget. Fájó, hogy sok specializált, pl. élelmiszeripari crowdfunder vállalkozás csak Amerikában és Kanadában működik” - fejtette ki.

Itt érhető el a kártya Kickstarter oldala, és január 26-én már egészen közel állt a gyártás megkezdéséhez kitűzött célhoz, és azóta át is lépte azt. Ebből nyomtatnák ki az első 100, egyelőre csak angol nyelvű paklit, és fejlesztenék tovább a játékot, illetve a weboldalt.

A játék összesen 120 lapot tartalmaz, ebből 100 lap a pszichológusok újságírók, tanárok, gyakorló udvarlók, tudósok és szociológusok által összeállított kérdéseket, 20 pedig olyan speciális jeleket tartalmaz, amivel úgymond bonyolítani lehet a játék menetét, például vissza lehet kérdezni, esetleg passzolni lehet a válaszadást. Ehhez jön még hozzá a játékleírás, ami igencsak egyszerű. Kezdésnek a párok 6-6 kártyát húznak, a többit pedig középre teszik. A kézben lévő kártyákat lehet kijátszani, a rajtuk levő kérdéseket teheted fel a partnerednek, majd ahogy egyet „elhasználtál”, újat húzhatsz középről. Lényeg, hogy beszélgetés és (a játék nem nagyon titkolt szándéka szerint), szerelem legyen belőle.A készítők a játékot különösen Valentin napra ajánlják, de igazából bármikor játszható. A játék weboldalán szereplő intelem szerint pl. a párunknak való udvarlást soha nem szabad abbahagyni.

A címoldali kép a Lovetimes-kampány tájékoztató filmjéből származik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS