2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás királyra mindenki büszke lehet, ezt akarják idén megmutatni

G. L. G. L. 2018. január 23. 15:07, utolsó frissítés: 15:09

A Mátyás király emlékév programjairól beszéltek Kolozsváron.


"Mátyás király Kolozsvár legnagyobb szülötte, és olyan uralkodó, aki meghatározta a magyar történelmet, Erdély történelmét és művelődéstörténetét is. Általa pedig egy olyan szellemi örökségnek vagyunk birtokosai, amit a magyarok és a románok egyaránt magukénak érezhetnek" – mondta Mile Lajos Kolozsvári főkonzul a Mátyás király-emlékév kolozsvári eseményeinek beharangozó sajtótájékoztatóján, és hozzátette azt is – "Az lenne az igazán üdvös, ha az emlékév programjai közös élményt is jelentenének számunkra. Mátyás király integráló erő volt korábban is, és talán most is azzá tud lenni."

Mátyás király emlékévet tavaly decemberben hirdette meg 2018-ra a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság. Az emlékév tanácsadó testületének tagjai (Lomnici Zoltán, Gaál Gergely és Gergely Balázs) pedig szimbolikusan az első tanácskozásukat Kolozsváron tartották hétfőn, ezt követően pedig Mátyás király szülőházában kedden tartott sajtótájékoztatót.

"Helyes gondolatnak tartom azt, hogy a magyar kormány úgy döntött, Mátyás király emlékévet hirdet, hiszen Mátyás királyról azt mondhatjuk, hogy az egész országnak és az egész tágabb régiónak a legfontosabb személyisége" – tette hozzá a házigazdaként megszólaló Mile. A diplomata szerint Mátyás király szellemiségének és a tordai vallásszabadság kihirdetésének, amelyre szintén idén emlékezünk, jól körülhatárolható üzenete van. "És azt gondolom, hogy ebben az esztendőben nagy szükségünk lesz arra, hogy ilyen rendezvényeik legyenek, ezt a fajta szellemiséget népszerűsítsük" – nyilatkozta.

Mátyás példát jelentő szerepét hangsúlyozta Lomici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az emlékév ötletadója is. "Nem kertelek. A Mátyás király-emlékév kezdeményezésem, illetve az Aranycsapat-emlékév kezdeményezésem hátterében az állt, (...) hogy idén Erdély megszállásának, és a gyulafehérvári román egyesülés 100. évfordulója van, és a várható provokatív megnyilvánulásokkal szemben elegáns választ kell adnunk. Mátyás király személye és az Aranycsapat világraszóló sikerei erősíthetik a magyarsághoz tartozást, a nemzeti öntudatot" – mondta Lomnici Zoltán.


Úgy vélekedett, hogy Mátyás király alakja összekapcsolja Közép-Európa népeit, és azt az erős magyar államot mutatja fel, amely megvédte Európát az oszmán birodalom terjeszkedésétől, és kultúrában is példát mutatott.

"Úgy gondolom, hogy abban az országban, ahol az őshonos kisebbséget akasztással fenyegeti a miniszterelnök, és Európa közömbösen figyeli az eseményeket, akkor nekünk magyaroknak kell összefogni, és erősíteni a határon túli magyarokat" – jelentette ki.

Gaál Gergely országgyűlési képviselő, az emlékév tanácsadó testületének az elnöke azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti identitás megőrzése szempontjából is fontos lehet az emlékév. "A nemzeti identitásunk két talán legfontosabb alapja az édes anyanyelvünk és a közös történelmünk. A magyarságot határokon átívelően is összeköti ez a két dolog, ezért az olyan történelmi személyiségeinkre, különösen az olyan kiemelkedő hősökre, mint Mátyás király nagyon fontos, hogy emlékezzünk" – mondta, hozzáfűzve azt is, hogy Mátyás-király alakján keresztül a magyarság azt tudja felmutatni, hogy az elmúlt ezer évben meghatározó szerepe volt a Kárpát-medence térségében.

Az emlékév erdélyi nyitórendezvénye a kolozsvári Mátyás-napok,

amelyet az Amaryllis Társaság idén 26. alkalommal szervez meg február 23. és 25. között. Az emlékév zárórendezvényét pedig a szeptemberi a Hunyad Megyei Magyar Napok keretében tartják. Csibi Krisztina, a programokat lebonyolító Magyarság Háza igazgatója elmondta azt is, hogy minden nagyobb erdélyi rendezvényen jelen lesznek az emlékév programjaival. Ezeken pedig Mátyás király korának a megismertetésére, illetve örökségének az élményszerűvé tételére egyaránt hangsúlyt fektetnek. Vándorkiállítást, konferenciát és előadásokat szerveznek, interaktív formában próbálják közelebb vinni az emberekhez, és célzottan a fiatalokhoz Mátyás király alakját.

Az 26. alkalommal megrendezett Mátyás-napok programjait Macalik Arnold, a Amaryllis Társaság elnöke ismertette. Két programpontot emelt ki, egyrészt a február 23-i, pénteki "keresztelőt", amelyen a Sapientia EMTE kezdeményezésére Mátyás királyról nevezik el az egyetem Tordai úti épületüknek az előcsarnokát, másrészt a február 24-i, szombati fáklyás felvonulást. Ezen a Mátyás király adományából épült Farkas utcai református templomtól vonulnak át király szülőházáig, ahol majd Bordos László László Zsolt tematikus épületvetítését nézheti meg a közönség.

Ezen kívül lesz előadás Mátyás királlyá választásáról, meseillusztrátor seregszemlét is tartanak, megnyílik a Mátyás király vándorkiállítás a főtéren, fellép a Csíkszeredai Régizene Fesztivál fesztiválzenekara, és Mátyás király szülőházában reneszánsz táncokat is bemutatnak. Vasárnap pedig a sétatéri kaszinóban szerveznek koncertet, például az Unicante fellépésével.

Macalik azt is elmondta, hogy megpróbálják elérni, Mátyás király szülinapján ne George Enescu Román rapszódiájának kezdő dallama szóljon a polgármesteri hivatal épületének tornyából, hanem reneszánsz dallamokkal jelezzék az idő múlását a város lakosságának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS