2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az év hőse a tasnádi Rómeó, aki egy ismeretlen lánynak adta a mája egy részét

Vass Csaba Vass Csaba 2018. január 19. 11:09, utolsó frissítés: 13:23


Egy nem akármilyen Szatmár megyei esetről számolt be az Adevărul.

Kulcsár Rómeó
Dániában dolgozó tasnádi fiatalember éppen itthon töltötte szabadságát, amikor meghallotta Anett történetét, aki autoimmun májcirrózisban szenvedett és egy új májra lett volna sürgősen szüksége.

Kulcsár Rómeó nem sokat habozott, gondolkodás nélkül bejelentette, hogy ő felajánlja a mája egy részét átültetésre. A dolog azért is érdekes, mert a két fiatal mostanáig nem ismerte egymást. És természetesen Rómeónak fogalma sem lehetett róla, hogy vajon az ő mája kompatibilis-e az Anettével.

És láss csodát, kompatibilis volt. Több hónapi analízis és ellenőrzés elvégzése után, január közepén sikeresen végrehajtották a transzplantációt a bukaresti Fundeni kórházban.


A Szatmár megyei fiatalok mesébe illő története körbejárta a román sajtót.
Rómeó azt nyilatkozata az Adevărulnak, hogy „Amikor arról van szó, hogy megmenthetsz egy életet, nem gondolkodhatsz azon, hogy van-e bátorságod hozzá. Közjegyzői nyilatkozatban erősítettem meg, hogy amit teszek, azt saját akaratomból teszem, és nem kényszer hatására. Az ő helyében nekem is jól esett volna, ha valaki segít rajtam ”, nyilatkozta Rómeó a műtét után.

A két fiatal jelenleg a bukaresti Fundeni kórházban lábadozik. Egészségi állapotuk jó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS