2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Local Farmers’ Market Marosvásárhelyen: Vegyél, egyél hazait!

X. 2018. január 16. 17:15, utolsó frissítés: 21:31


Január 19-én tölti két éves születésnapját a Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhely és Múzeum udvarán rendezett Local Farmers’Market – helyi termékvásár, amelyet újabb vásárral ünnepelnek, és amelyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Régi elképzelés vált valóra, amikor megszervezték az első vásárt. Irigykedve figyelték, hogy a megyei tanácsok támogatásával Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is évek óta havonta egyszer megszervezik a helyi termelők vásárát. Akkor a Petry sem álmodott nagyobbat, mint azt, hogy negyedévente hasonlót szervezzen. Nehéz volt az indulás. Felkutatták a helyi termelőket, meggyőzték őket arról, hogy érdemes belevágni, próbálják meg, álljanak a vásárlók elé. Azt is elmondták, nem gond, ha nem akkora a standjuk, mint egy nagyáruház zöldséges részlege. Aztán jöttek a technikai részletek: a termelői engedélyek beszerzése, a sajátos címkézés, a termékek kihelyezése, elrendezése az asztalokon. Felhívták a figyelmet arra, hogy kóstolóval kell a vásárlókat csalogatni, hogy jobban megismerjék a portékát. Ez sem volt könnyű feladat. De volt egy lelkes kis szervező csapat, az első alkalomra jelentkezett kilenc termelő, adott volt egy nagyszerű helyszín, így elkezdődött. Két év alatt harmincöt kistermelő fordult meg Látványműhely és Múzeum udvarán, bővült a termékskála is, és természetesen változtak az eladók, hiszen többen idénytermékekkel jelentkeztek, így nem mindig találkozhattak velük a vásárlók.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra, az egészséges alapanyagok felhasználására a gasztronómiában, a tudatos élelmiszerválasztás jelentőségére, a helyi termékek felvásárlására, amellyel a hazai termelőket, ugyanakkor a gazdaságot is támogatjuk. Mindez igazolja, hogy átalakulóban vannak a fogyasztói igények, szokások, talán ezért is volt népszerű már az első Local Farmers’Market is, amely idővel otthonos, jó hangulatú kis vásár lett.

A sok biztatás és az egyre növekvő érdeklődés arra ösztönözte a vállalatot, hogy gyakrabban szervezzék meg a vásárt, így minden hónap harmadik péntekén rendszeresen találkozhatnak vásárlók kedvenc termelőikkel a marosvásárhelyi Rákóczi lépcső aljában lévő Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, valamint a kis utcácskában a lépcső alatt. Kinőtték az udvart, hiszen a rohamosan növekvő vásárlói érdeklődés miatt nagyobb területre volt szükség. Igyekeztek, hogy a vásáron kívül több érdekességgel, meglepetéssel is szolgáljanak. A húsvétot megelőzően volt tojásírás, fiatal, tehetséges zenészek utcazenéltek, rendeztek táncos flash mobot, megajándékozták a kerékpárral érkező látogatókat és gyűjtöttek adományt helyi egyesületeknek.
Azért is népszerű a rendezvény, mert egy kicsit a régmúlt Marosvásárhelyt idézi, ahol a főtéren rendezett vásárokon jó érzés volt találkozni, elbeszélgetni az eladókkal. Ma is jó érzés az, ha felidézhetjük itt azokat az ízeket, amelyekkel utoljára talán nagymamánk konyhájában találkoztunk, és ugyanúgy elbeszélgethetünk azokkal a vásárosokkal, akik saját maguk termelik meg az asztalra helyezett termékeiket, vagy állítják elő kézműves portékáikat. Megismerhetjük őket, gazdaságukat, sőt meg is látogathatjuk őket, hogy bepillantást nyerjünk a munkafolyamatba. Sok esetben olyan különlegességekkel is találkozhatunk, amit egy nagyáruház polcain nem találunk meg. Ezek az emberek szívesen meghallgatják a vásárlóik véleményét, újító javaslatait, hiszen a visszajelzések alapján ezzel ők is fejlődnek. A helyi termelői vásár jó alkalom az eszmecserékre, receptek cserélgetésére, különlegességek kóstolására is, de a baráti találkozások helyszíne is lett. Egy pohár bor és friss töpörtyűkóstolás közben jókat beszélgethetünk régen látott ismerőseinkkel, vagy újabb barátokat lehet szerezni.

Ezt a kis piacot megszervezték olyankor is, amikor a hőmérő higanyszála mélyen a fagypont alatt volt, de a júliusi forróságban is kikerültek a friss zöldségek, szörpök, sajtok, kolbászok, házi készítésű szappanok, teafüvek, mézek, kézzel készített ajándéktárgyak az asztalokra. A vásár erőssége, hogy mindig újat kínál, hiszen hónapról hónapra más termékek, újdonságok kerülnek ki a termelők, kézművesek otthonából. Az is eredmény, hogy a visszatérő árusok újabb marketingfogásokat is bevetnek: névjegykártyákat készítenek, címkézik termékeiket, látványban gazdagítják az asztalokat, hogy a tudatos vásárlók máskor is rendelhessenek tőlük, szívesen térjenek vissza és álljanak meg kínálataik előtt.

A Local Farmer’ Market rendezvény jeligéje is arra hívja fel a figyelmet, hogy vásároljunk friss, helyi terméket, hiszen így biztosan egészséges élelmiszereket fogyasztunk, és nem utolsó sorban erősítjük saját gazdaságunkat.

A termelők, kézművesek és szervezők erre törekszenek szívvel-lélekkel és hiszik azt is, hogy egy kicsit sikerül visszavarázsolnunk a vásárváros egykori hangulatát!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS