2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Te miért nem használsz tömegközlekedést Kolozsváron?

G. L. G. L. 2018. január 17. 13:42, utolsó frissítés: 14:28

Jelentősen nőtt az autók használata Kolozsváron, de arra nem nagyon van magyarázat, hogy miért esett vissza a tömegközlekedés.


Ha azt mondom, hogy Kolozsváron az autók átvették a hatalmat a közlekedésben, akkor azzal valószínűleg mindenki egyetért, de akkor lesz igazán szörnyű a helyzet, amikor megnézzük az adatokat. Az Eurostat 2017-es évkönyve alapján néztük meg, hogyan is állunk a tömegközlekedéssel.

Az első ábra a legijesztőbb. Azt mutatja, hogy hat év alatt hogyan változott a kolozsváriak munkába járási szokása. A legmegdöbbentőbb az, hogy megduplázódott azok aránya, akik autóval közelítik meg a munkahelyüket, és csökkent (bár nem ekkora nagy arányban) a tömegközlekedést használóké. A kerékpározok aránya valamelyest nőtt, de még egyáltalán nem jelentős, érdekes viszont, hogy sokkal nagyobb arányban gyalogolnak az emberek.

Fontos megjegyezni, a kutatásban azt vizsgálták, hogy a megkérdezettek saját bevallásuk szerint az év során milyen eszközöket használnak főként a munkába járásra. Így egyszerre 2 vagy akár 3, gyakran használt közlekedési eszközt is megjelölhettek. Ezért például Kolozsváron nem 100 százalék a négy közlekedési mód arányának összege, hanem 147.

A munkába járás fő eszköze:
Infogram


Még érdekesebb a képlet, ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a tömegközlekedéssel elégedetlenek aránya közben csökkent. Mondjuk, nem olyan arányban, mint amilyen erőfeszítéseket az önkormányzat tett azért, hogy a tömegközlekedés jobb legyen, de csökkent. Emlékezhetünk, hogy 2015-ben már rég közlekedtek a város új villamosai, és abban az évben több új buszt is átadtak, sőt akkor indult be a Cluj Bike is.


A tömegközlekedéssel való elégedettség változása:
Infogram


És arra nincs érdemi magyarázat, hogy miért nem szeretik. Az Eurostatnak még 2009-ből, tehát a jelentős kolozsvári tömegközlekedési újítások előtti időkből vannak adatai a városból. Ebben a város lakói a nagyon semmitmondó egyéb indokot jelölték meg leggyakoribb (74 százalék) válaszként arra kérdésre, hogy miért nem használod a tömegközlekedést. Az a válasz, hogy nem elég gyakori vagy túl drága egyenesen 0 százalékot kapott. És a többi válaszlehetőségek se érte el a 10 százalékot: nem szeretem 7 százalék, nem biztonságos 3 százalék, nem könnyen elérhető 4 százalék, nem jó az útvonala 7 százalék, a menetrend nem megbízható 2 százalék, illetve túl zsúfolt 4 százalék.

Még megdöbbentőbb, ha EU-s országokban városai vetjük össze a tömegközlekedés használatát. A listába főleg a környező EU-s országok vizsgált városait, illetve néhány nagyobb európai várost vettem be. A vizsgáltak közül a tömegközlekedést rosszabb arányban csak egyetlen városban, egy másik romániai településen, Piatra Nemațon használják. Európában egyébként a legrosszabb a helyzet ilyen szempontból a ciprusi Nicosiában van, ott 5 százalék a munkába busszal, metróval, villamossal vagy trolival menők aránya. A legjobb a helyzet Párizsban (80 százalék) és Bécsben (73 százalék), de Budapesten is (66 százalék) a top ötben van.

A munkába járás fő eszköze az EU-ban
Infogram


Ha a Kolozsvárral hasonló méretű városokhoz hasonlítjuk, akkor is egyértelmű a lemaradás. Ostravában 53 százalékos a tömegközlekedést rendszeresen használók aránya, míg Kassán is 47 százalék, ami 10 százalékkal nagyobb arány, mint Kolozsváron. Mondhatnánk, hogy Szolvénia fővárosa, Ljubljana 37 százalékkal ugyanilyen szinten van, de ott a kerékpárt használók aránya 22 százalékponttal nagyobb mint Kolozsváron.

Te miért nem használsz tömegközlekedést?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS