2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hol a legjobb síelni Romániában?

Ambrus István Ambrus István 2018. január 09. 14:03, utolsó frissítés: 14:16

Romániában hivatalosan 183 sípálya működik, de ezek hossza összesen kilométerben számolva kevesebb mint egy nagyobb nyugati síközpont pályái. Mutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbbek.


Romániában az elmúlt tíz év során több sípálya is épült, de ezek közül csak néhány rendelkezik olyan infrastruktúrával amely a síszezon teljes idejére zavartalanul tudja biztosítani a pályák működését. Annak ellenére, hogy az országban egyre többen űznek valamilyen téli sportot, a megfelelő szolgáltatást nyújtó síterepek száma meglehetősen alacsony. A kereslet, valamint a pályák karbantartási költsége miatt a sízést kedvelőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Az országban hivatalosan 183 sípálya működik, amelyek hossza összesen 160 kilométer, nagyjából annyi, mint egy Ausztriában vagy Franciaországban működő sípálya-központ hossza. Ennek ellenére Romániában is akad néhány hely, ami kikapcsolódást nyújt a téli sportok kedvelőinek. Megnéztük melyek a legnépszerűbb sípályák az országban és hogy mi ezeknek a különlegessége.

A legdrágább, egyben a legtrendibb

Romániában a legdrágább sípályák egyike Brassópojána, ahol az egy napra szóló felvonóbérlet 145 lejbe kerül, ehhez jönnek még a járulékos költségek.

Annak ellenére, hogy a legdrágább, a legnépszerűbb síterep is Romániában: a pályákat az elmúlt évek során kiszélesítették, ugyanakkor több felvonó is működik egyszerre, így kevés a sorbaállási idő, aminek eredményeként több időt lehet tölteni a pályán és ez végső soron költséghatékony is.
Szálláshelyek tekintetében bőséges a kínálat, kedvező árak tekintetében már kevésbé, de lehetőségként egy hosszú hétvége eltöltéséhez az is jó megoldás, ha Brassóban foglalunk szállást, ahonnan a síterep 14 kilométerre van, ami 24 percnyi autózást jelent. Turistaszezontól függően egy kis szerencsével szállást már 150-300 lej közti összegért találunk.

A leghóbiztosabb síterep

A Vulkán hegységben található Strázsa is jó útcél lehet, főleg akkor, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy megfelelő mennyiségű hóréteg borítja a pályákat, aminek a hiánya az alacsonyabban fekvő sípályák esetében sok esetben problémát jelent. A Vulkán-hegységben, Petrozsény közelében lévő sítelep az egyik leghóbiztosabb, emellett pedig itt van a legjobb pályarendszer az egész országban. Az összesen 12,5 kilométer sípálya mellett 10 felvonó működik, az 1868 méter magas hegycsúcsról pedig végigsízhető az összes pálya. A napi felvonóbérlet ára 100 lej, a szállás egy éjszakára 100-200 lej közt változik.

A legszebb táj

Bár nem elsődleges szempont sízés tekintetében, de nem is feltétlenül elhanyagolandó a táj ami körülvesz bennünket. Ilyen tekintetben a leghangulatosabb sípályák egyike a Petrozsénytól 45 kilométerre, a Vidra tó mellett lévő Transalpina ski resort, amely Romániában talán a leghangulatosabb téli sportélményt kínálja. Bár a sípálya hossza nem több mint 3-6 kilométer, az 1320 – 1940 méter magasan fekvő síterep felejthetetlen élményt nyújt, a kilátás pedig mindenért kárpótol.A sípályát a tervek szerint tovább fogják bővíteni, bár ilyen tekintetben nem sok beruházás történt az elmúlt 7 év során. Ami még pozitívum, hogy a pálya mellett egy kabinos felvonó működik, így nem csak a kilátást, de a színvonalasabb szolgáltatást is élvezhetjük. A felvonóbérlet felnőttek 85, diákoknak 75 lejbe kerül, szállást a sítereptől 10-14 kilométerre 35-60 lejért is találhatunk.

Predeál a kocasízőknek

Az egyik legnépszerűbb síterepek közé tartozik Romániában a predeáli Clăbucet pálya, amely 2100 méterrel a tengerszint fölött fekszik. Itt az év minden évszakában sok a turista, a sípálya nehézségi besorolása is közepesnek mondható, így csak azoknak ajánlott a Brassó megyében lévő síterep, akik most tanulnak síelni vagy még nem elég magabiztosak ahhoz, hogy lecsússzanak egy piros nehézségi fokozatú pályán.Ami előnyös lehet, hogy itt biztosan könnyű szállást találni, ugyanis nagyon sok hotel és panzió áll a turisták rendelkezésére, elsősorban az olyan téli sportok kedvelőinek jó, akik flancolásból választják ezt az időtöltést. Itt az egynapos felvonóbérlet 140 lejbe kerül felnőtteknek, gyerekeknek pedig 72 lej.

Madarasi Hargita nem csak a székelyeknek

Romániában, elsősorban Hargita megyében és környékén továbbra is a legnépszerűbb síterep a téli sportok kedvelői számára Hargitafürdő és a Madarasi Hargita, ahol az utóbbi években a nagymértékű magántőkéjű beruházásoknak köszönhetően megfelelő infrastruktúra épült ki. A Madarasi Hargitán 3,5 kilométernyi sípálya van és annak ellenére, hogy viszonylag egy alacsonyan fekvő síterep, a téli évszakban a sízésnek megfelelő mennyiségű hó van a pályákon.Az egyetlen nehézség a sípályákhoz vezető utak miatt adódik, ugyanis annak ellenére, hogy azokat rendszeresen takarítják, hólánc nélkül balesetveszélyes a hegyi utakon való közlekedés. Itt a napi felvonóbérlet felnőttek számára 66, gyerekek számára pedig 46 lejbe kerül, egy szoba 2-3 fő részére már 50 lejtől bérelhető.

Annak ellenére, hogy a jelenleg Romániában egyetlen sípálya sincs, amely hossza elérné a 20 kilométert, az Idegenforgalmi Minisztérium vezetője Mircea Dobre azt nyilatkozta a Gândulnak, hogy már vannak olyan konkrét elképzelések Romániában, miszerint a Fogarasi-havasokban egy új síkomplexum épülne, hasonlóan a nyugati országokéhoz, melynek hossza összesen elérné a 150 kilométert. "Ennek a befektetésnek a kivitelezése nagyon sok időt vesz igénybe, de ha sikerül, akkor megduplázhatjuk az országban lévő sípályák hosszát, ami a turizmus fellendüléséhez is hozzájárul. Ez egy személyes álmom, de egyben egy régi terv is 1968-ból, ami sajnos nem valósult meg"- nyilatkozta a román lapnak Mircea Dobre. Az orszțgban jelenleg működő sípályák itt követhetők nyomon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS