2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy sportcipő miatt gyújtotta magára a zárkát hat börtönlakó

S.Z. 2004. szeptember 27. 19:37, utolsó frissítés: 19:34

Egy kiskorú meghalt, négyen élet és halál közt lebegnek, a kiégett zárkát pedig kitakarították, mielőtt a nyomozók megjelentek volna – gyanítható, hogy a krajovai börtönben többször éltek vissza a fogvatartottak jogaival

Pénteken hat kiskorú magára gyújtotta zárkáját a krajovai Fiatalkorúak Börtönében. A mérgező és forró gázok belélegzése miatt keletkezett égési sebekbe egyikük már belehalt, további négy fiatalnak nem adnak sok esélyt az orvosok. A tiltakozó szándékú gyújtogatás egy sportcipő miatt indult: a szobafőnök otthonról kapott csomagjából ez hiányzott – a sors iróniája, hogy a cipőt már akkor megtalálták, amikor a zárkában lángoltak a matracok.

A krajovai ügyészség már vizsgálódik az ügyben, mert a börtön vezetősége nemhogy elmulasztotta értesíteni az esetről a hivatalos szerveket, de Marinel Candidatu börtönparancsnok utasítást adott a kiégett cella kitakarítására.


Gyanítható, hogy a tragikus eset

csak a jéghegy csúcsa, és a börtönben jó ideje folynak a visszaélések: bírósági források szerint az intézetben sportruházattal való csencselés folyt. Az Országos Börtönigazgatóság is elrendelte a kivizsgálást, ugyanis bebizonyosodott: a kapott csomagok nyilvántartásával foglalkozó altiszt közvetlenül felelős a történtekért, és emiatt valószínűleg tartalékba helyezik. A tragédia miatt Candidatu parancsnok nem érez lelkiismeret-furdalást, és nem gondol lemondásra.

Az egyik kiskorú fogvatartott, Lucian Mititelu egy karcolás nélkül úszta meg a tűzvészt. Az ő sztorija a következő: „Plesa visszajött a szobába, és azt mondta, hogy az őrök nem akarják odaadni neki az otthonról jött csomagját, melyben volt egy pár sportcipő. Szobafőnök lévén felvetette, kellene valamit csinálni, hogy megmutassuk, nem tehetnek meg velünk bármit. Segédjének,


Stamatenak volt az ötlete

az ablakok betörése és a matracok felgyújtása – senki nem szólt semmit, mert ők ketten voltak a főnökök. A matracokat az ablakokhoz vittük, hogy nehogy kigyúljon az egész szoba, és biztos ami biztos alapon vizesüvegeket is előkészítettünk.Elbarikádoztuk az ajtót, aztán Stamate betörte az ablakokat és egy gyufával meggyújtotta a matracokat. Azonban azok túl nagy lánggal égtek, nem lehetett eloltani a tüzet. Nagyon meleg lett és nem tudtunk lélegezni – a többiek segítségért kiabáltak, én bemásztam egy ágy alá, hasra feküdtem és a fejemet letakartam egy nedves ruhával. Amikor az őröknek sikerült betörniük az ajtót, hatalmas láng keletkezett, gondolom a huzat miatt. Akkor égett meg mindenki, én megúsztam.”

Nicolae Balan egyike volt azoknak az őröknek, akik betörték az ajtót. Visszaemlékezése szerint a barikád miatt nem lehetett belátni a cellába, és amikor füst tört elő az ajtó alatt, illetve meghallották a kiáltásokat, úgy döntöttek: betörik az ajtót. Ez néhány percig tartott – eredetileg nem vették észre, hogy a fiúk súlyosan megsérültek, mivel


mindegyik saját lábán jött ki.

Ez csak az orvosi rendelőben derült ki, és hívták a mentőket. A 17 éves, veszélyesnek tartott, de ennek ellenére a börtön vezetősége által szobafőnöknek választott Viorel Constantin Stamate szombat reggel meghalt a krajovai sürgősségi kórházban. Ionut Dumitru Plesa, Szász Attila, Marius Poenaru és Marian Florin Galan jelenleg élet és halál közt lebegnek: az orvosok szerint állapotuk stabil, de túlélési esélyeikről nem akarnak nyilatkozni.

A fiatalok kórházban virrasztó rokonai sem láthatják őket – nem világos, hogy amiatt, hogy ez rontana állapotukon, vagy pedig azért, mert még mindig fogságban levőknek számítanak. “Árvák vagyunk, és ő a legkisebb testvérünk. Napok óta virrasztunk itt a kórház cementjén, és senki nem mond semmit. Mariant februárban tartóztatták le, mert


70.000 lejt lopott.

Utolsó levelében azt írta, hogy sürgősen küldjünk csomagot, mert ha nem, megölik” – meséli Mihaela Vitan, Marian Florin Galan nővére. Az áldozatok rokonai kijelentették: beperelik a börtön vezetőségét. Mint mondták, a börtönparancsnokság terrorizálta a fiatal elítélteket, és emiatt történhetett meg a tragikus kimenetelű incidens.

Az eset miatt aggódásukat fejezték ki az emberi jogvédő szervezetek, köztük Renate Weber, a Nyílt Társadalomért Alapítvány elnöke. Az APADOR-CH független vizsgálatot fog kezdeményezni, mivel gyanúsnak találják a börtön vezetősége által előadott sztorit. Az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság szóvivője, Gabriela Coman így nyilatkozott: “ha bűnözőkről van is szó, a kiskorúakat megilletik bizonyos jogok”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS