2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvannak a részvételi költségvetés győztes tervei

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2017. november 29. 16:44, utolsó frissítés: 16:45

Mire költik jövőre a kolozsváriak adójának egy részét? Megmutatjuk


Egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be a polgármesteri hivatal a részvételi költségvetési szavazás lezárását és az eredmények szemléjét.

Ennek következtében a következő tizenöt tervezetet fogja Kolozsvár önkormányzata megvalósítani az elkövetkezendő évben:

Kategóriákra lebontva egyenként a nyertes tervek

1. A Nicolae Titulescu Gimnázium oktatási központtá alakítása
2. A gyalogosátkelők biztonságosabbá tétele bekamerázással


3. A Tóköz rendbetétele és rehabilitációja
4. A közterületeken való szelektív szemétgyűjtés megszervezése
5. Elektromos rollerkölcsönző
6. A ClujWay megállórendszer

A többi nyertes tervezet:

7. A Ion Creangă iskola manzárdjának átalakítása tantermekké
8. A Kolozsvári Ifjúsági Központ terve
9. A garázsok elbontása és cseréje zöld övezetekkel és parkolókkal
10. Modern közvécék célzott kialakítása
11. Zöld Kolozsvár – három fa minden parkolóhelyre
12. Zárt járatú iskolai busz/mikrobusz-rendszer
13. A Csillagvizsgáló és a Pata utca mentén kialakítandó biciklisáv
14. Művészet az iskolaudvaron – Hagyjátok az utcai művészeket, hogy kiszínezzék Kolozsvárt
15. Hatékony és zöld Kolozsvár: függőleges kertek és zöld homlokzatok

Összességében 338 projektet nyújtottak be, amelyből 126 bizonyult elfogadhatónak a megadott kritériumok szerint és több, mint huszonegyezer felhasználót hoztak létre a szavazáshoz. A szavazás két fordulójában a szavaztok száma meghaladta a negyvenezret.

Ezen projektek túlnyomó része többéves kivitelezést tételez fel. Holnappal kezdődően kérvényezni fogjuk mindenik szakmai részlegtől készítse el a projektek kivitelezési dokumentációját. Vannak ezek között olyanok, amelyek több éves folyamatra nyúlnak ki. Mindenik részleg a 2018-as költségvetésbe bele fogja számítani a projektek a kivitelezési grafikont annak érdekében, hogy megbizonyodhassunk, hogy amit megszavaztak az állampolgárok, az meg is fog valósulni. Nem lehetünk közömbösek a negyvenezer szavazattal szemben”, mondta Emil Boc.

Boc elmondása szerint mindenik projektre 150 000 euró van elkülönítve. Mivel azonban némelyik tervezetnek ennél több pénzre van szüksége, ezek elhúzódhatnak 2018 utánra is.

Érthető, hogy a kormány bolsevik pénzügyi forradalma a helyi közpénzek tekintetében 20-30 millió eurós veszteséghez fog vezetni. Azonban nem fogjuk ezeket a projekteket kivenni a jövőbéli beruházások listájáról. Máshonnan fogjuk pótolni ezt a veszteséget. Komplikált lesz a 2018-as év költségvetése”, zárta sorait Boc.

Annak kapcsán, hogy az első három győztes projektre sokkal több szavazat jött, mint a többire, Boc elmondta, hogy a kifejezett akarat a meghallgatott akarat és az önkormányzat ennek helyet kell biztosítson. „Végtére is ez a demokrácia és bátorítanunk kell az embereket a részvételre. Ez egy jó kezdet és mutatja, hogy van benne potenciál, valamint azt, hogy ezt a folyamatot folytatni kell. Ötleteket azokból a projektekből is fogunk meríteni, amelyek nem kerültek elfogadásra és bele fogjuk őket dolgozni a költségvetési terveinkbe”, mondta Boc.

A nyertes tervek közül az első a teljes Nicolae Titulescu iskolát alakítaná át egy oktatási központtá azáltal, hogy manzárdot építenének hozzá az iskolához és a sportteremhez is, ahol újabb iskolai és iskolán kívüli kulturális programokat is lehetne rendezni.

A második helyezett gyalogos átkelőhelyeket teszi biztonságosabbá azáltal, hogy megújuló energiával ellátott fényes jelzéseket helyezne el ezek mellett az autós közlekedés számára. Azt remélik ettől a befektetéstől, hogy sokkal láthatóbbak lesznek a gyalogos átkelőhelyek és az ezekre figyelmeztető jelzések még esetleges csökkent látási körülmények között is.A harmadik helyezett a Tóközben található parkot építené át: a tavak közti rész már eleve rendelkezik ilyen zöld övezetekkel, csak némi közös beavatkozásra volna szükség a városvezetés és a közösség részéről, hogy egy élhetőbb és környezetbarátabb helyszín jöjjön létre.

A negyedik helyezett a lakosságot kívánja oktatni a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás terén egybekötve ezt a hulladékgyűjtés költségeinek csökkentésével és a város technologizálásával, amelynek következtében Kolozsvár egy zöldebb várossá válhatna. A tervek szerint napelemmel ellátott tárolórekeszeket állítanának fel, hogy csökkentsék az áramszükségletet és amely rekeszek hulladékkategóriákra lennének felosztva, hogy megvalósuljon a szelektív gyűjtés is.

Az ötödik helyezett a Kolozsváron már most elérhető biciklikölcsönzési rendszerhez hasonló, azonban biciklik helyett elektromos rollereket lehetne kölcsönözni. A tervet benyújtók szerint a roller hasznos, környezetbarát megoldás egy olyan városban, amely enyhíteni szeretne a forgalmán.Végül a hatodik helyezett a ClujWay intelligens buszmegállórendszer lett. Ez hasonlít az autóbuszok és taxik valósidejű térképes feltüntetéséhez, azonban olyan plusz szolgáltatásokat is nyújt, mint ajánlatok az A pontból B pontba való leggyorsabb eljutásra, alkalmazáson belüli jegyvásárlás, telefontöltés, LCD képernyőn keresztüli informálódás és így tovább.

További finanszírozást nyert projektek közül első a Ion Creangă iskola üresen álló és kihasználatlan manzárdját alakítaná át olyanképpen, hogy hat illetve nyolc tantermet lehessen berendezni ott és így a kihasználatlan teret bevonni a különböző iskolai tevékenységekbe.

A Kolozsvári Ifjúsági Központ terve egy ifjúsági központot helyez kilátásba, amely magába foglalná az összes ifjúsági szervezet székhelyét és egyéb tereket, amelyekben az említett szervezetek különböző kulturális programokat és sporteseményeket rendezhetnének. A célja minél inkább bevonni a fiatalokat a város közösségi életébe és ezek működését centralizálná egy térbe a minél gördülékenyebb tevékenység érdekében.

Két következő terv kifejezetten hasonló. Az első arra tesz javaslatot, hogy bontsák le a közgarázsokat és garázsépületeket, majd alakítsák ezek helyét át zöld parkolóövezetekké. A második pedig fa ültetését szorgalmazza minden harmadik parkolóhely mellé a város területén, legyen az köz- vagy magán parkolóhely. A projekt célja, hogy szabályozza a felmelegedést a fokozott árnyékos területek kialakításával.Másik terv a közvécé-rendszert szándékszik modernizálni. Ez modern közvécéket hozna létre a központ különböző stratégiai pontjain, amelyek teljesen készek lennének mozgássérült és egyéb hátrányos helyzettel élők számára is szolgáltatásokat nyújtani. Ezek megtervezését pályázati úton oldanák meg különböző jelentkezők tervei alapján.A következő finanszírozást nyert tervezet egy kizárólag iskolás diákok szállítására szolgáló zárt járatú busz- és mikrobusz-hálózatot hozna létre. Ez azáltal szándékszik fellazítani a túlterhelt kolozsvári autóforgalmat, hogy ne kelljen minden vagy szinte minden szülő külön autóval vigye reggelente és hozza délutánonként a gyerekeit iskolából.

Szintén finanszírozást nyert az a terv, amely biciklisávot alakítana ki a Pata utcán (Nicolae Titulescu) és a Csillagvizsgálóig a Tordai úton keresztül vezető részen. A Csillagvizsgáló és Hajnal-negyed között már létezik bicikliút, ennek a meghosszabbítása volna ez a terv.

Szintén finanszírozást nyert az a projekt, amely a város kinézetét javítaná azáltal, hogy az iskolaépületek falait adott megszavaztatott tematikák szerint különböző művészekkel alakíttatná át, elsősorban a falfestmény és a graffiti művelőinek bevonásával, hogy mindenik számára tiszta legyen, hogy ez a művészeti ág nem vandalizmus, hanem legitim önkifejezési fórum. Annál is inkább – mint írják – hogy a graffiti és az egyszerű tag vagy taggelés nem ugyanaz.Végül az utolsó beválogatott terv is felettébb érdekes, ugyanis a tömbházak és épületek szürke oldalait függőkertekkel és kúszónövényekkel fedné be annak érdekében, hogy otthonosabbnak és szebbnek látszanak majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS