2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nők vagy a férfiak boldogabbak Európában? A bolgárok biztosan nem

2017. október 18. 15:32, utolsó frissítés: 2017. október 24. 16:50

Több fiú születik, mint lány, a férfiak mégis kisebbségben vannak. Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a romániaiak gondolják magukat a legegészségesebbnek.


Ma tette közzé az Eurostat a Nők és férfiak élete Európában című statisztikai helyzetképének 2017-es kiadását. Az adatok, amelyekkel dolgoztak, többnyire 2016-osak, bár néhány statisztikához korábbi, 2014-es adatokat is felhasználtak. Az adatsorokban az Európai Unió tagországai, illetve Norvégia, Svájc és Izland szerepel. Alább tesszük közzé az eredmények első részét.

A nők később kezdenek dolgozni, de picivel hamarabb mennek nyugdíjba, mint a férfiak. Érdekesség, hogy két évvel hamarabb kiköltöznek a szülői házból, a legmegdöbbentőbb adat ebben a sorban azonban még mindig az, hogy átlagban öt és fél évvel többet élnek, mint a férfiak. Tagországokra bontva még döbbenetesebb számokat kapunk: a lett és litván nők átlagban 10-11 évvel élik túl a férfiakat, míg Dániában, Írországban, Cipruson, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban 4 év alatti a különbség.A nők a legtöbb tagállamban fiatalabban házasodnak, mint a férfiak, a legnagyobb korkülönbség, több mint 3 év, Bulgáriában, Görögországban és Romániában van. Az első gyereküket átlagosan 28,9 éves korban szülik az európai nők, viszont itt is nagyok az eltérések: a bulgáriai, lettországi és romániai nők átlagos életkora 26 év első gyerekük születésekor, míg a spanyol és olasz nőké közel 31 év.A férfiak kisebbségben vannak

Az Európai Unióban minden 100 férfira 105 nő jut. Nyilván, a magyarázatot abban kell keresni, hogy a nők tovább élnek, ugyanis a 18 éven aluliak korcsoportjában még fordított a helyzet, az EU szintjén 5%-kal több a fiú a kiskorúak közt, mint a lány. A teljes népességen belül nagyon nagyok a különbségek a tagállamok közt: míg Norvégiában, Izlandon és Máltán valamennyivel több féri él, mint nő, addig száz lett és litván férfira 117 nő jut. A 65 év felettiek korcsoportjában még szembetűnőbb a különbség: Izlandon 111,2 nő jut egy férfira, Lettországban viszont 205,7. A balti országok toronymagasan vezetnek a nemek közti aránytalanság tekintetében a szépkorúak körében, de őket meg Magyarország követi a maga 166-os arányával. Románia a maga 148,1-es mutatójával már közelebb van az uniós átlaghoz, amely 133,4.Azt vizsgálva, hogy egyedül, társsal, gyerekkel vagy gyerek nélkül élnek a férfiak és nők, az eddig legdöbbenetesebb adatra bukkanunk: a 25-49-es korosztályban hétszer (!) annyi nő él egyedül gyerekével, mint férfi: a nőknél 7,7%, a férfiaknál 1,1% ez az arány.
A romániaiak gondolják magukat a legegészségesebbnek


Több férfi gondolja magáról azt, hogy jó vagy nagyon jó egészségnek örvend, mint nő. A 16-44 év közti korcsoportban a férfiak 87, a nők 86%-a gondolta ezt magáról, és érdekes módon a férfiaknál Románia vezet 95,8%-kal, a nőknél pedig 94,5%-kal második. A 45-64 éves korosztályban már nem ilyen bizakodóak a romániaiak, de az európai átlag is rohamosan csökken 65, illetve 61%-ra. A 65 év fölötti férfiak közül 41% tartja egészségesnek vagy nagyon egészségesnek magát, a nőknek csupán 35%-a.A halált okozó betegségek közül a rák, a szívproblémák és az agyérrendszeri megbetegedések a leggyakoribbak – és mindhárom esetében sokkal gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, mint nőknél. Az EU-ban 2014-ben százezer férfiból 349 halt meg rákbetegségben, és 201 nő. Szívproblémák minden százezer férfi közül 171 halálát okozták, a nőknél 94 halálesetet okozott százezer főre számolva.A nők és a férfiak egyformán elégedettek (vagy elégedetlenek) az életükkel

Nincsenek számottevő különbségek a között, hogy egy tagállamon belül mennyire elégedettek életminőségükkel a nők és a férfiak. Annál nagyobbak viszont a különbségek a tagállamok közt, a lista legvégén kullogó Bulgária megbukott életminőség szempontjából, itt a férfiak és a nők egyaránt 4,8-asra értékelték azt (a 10-es a legmagasabb osztályzat), miközben a finneknél a férfiak 8-asra, a nők 8,1-re értékelték saját életminőségüket. Nem túl meglepő, de a magyarok hátulról a másodikak – igaz, 6,1-es átlagukkal így is lazán előzik a bolgárokat. Az európai átlag egyébként 7,1, illetve 7, a romániaiak pedig ennél pont egy tizedessel elégedettebbek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS