2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Kiskukták”: a Petry Látványműhely és Múzeum interaktív gyermekfoglalkozása

X. 2017. október 03. 16:27, utolsó frissítés: 2017. október 04. 10:16

Ahol már a kisgyerekek is megtanulnak hagyományos kolbászt tölteni. (X.)


A Magyar Termék Védjegyet elnyert Petry Látványműhely és Múzeum egyik fontos tevékenysége a látogatók számára a Kiskukták elnevezésű programsorozat.

A népszerű Kiskukták programon eddig közel 2200 óvodás és kisiskolás gyermek és nevelő vett részt. A 60 perces tevékenység alatt a következő témák kerültek bemutatásra a látogató kisgyermekeknek:





1. Köszöntő a Látványműhelyben
2. Hogyan készül a kolbász?!- A kolbászt Ti készítitek
3. Mit rejt a mozsár?- fűszerfelismerő
4. Rövid tárlatvezetés a múzeumban- a hentes szakma eszközei
5. Tudod, mit eszel?!- interaktív beszélgetés az egészséges táplálkozásról
6. Egészségkapitány - avatás- fogadalom
7. Falatkák- kóstoló

Bíró László, hentesmester a műhelyben használatos eszközeit mutatja meg a gyermekeknek, hiszen a közös tevékenység elengedhetetlen kellékei a húsdaráló, a mozsár, a tekenő, amiben a hús fűszerezése történik. A kis látogatók ezután ötös csapatokban beöltöznek kiskuktáknak: kötény, kalap, kesztyű és karvédő kerül rájuk. Felváltva bekapcsolódnak a kolbászkészítés folyamatába.

Az egyik csapat a fűszerezésben segít, a másik a befűszerezett hús összegyúrásában, majd a következő csoport darálja, végül pedig természetes bélbe töltik a kolbászhúst.

A hentesmester egész idő alatt a segítségükre van, és hasznos tanácsokkal látja el, segíti a munkafolyamatot.

Minden gyermek elégedetten jön ki a látványműhelyből, hiszen az általuk fűszerezett, összegyúrt, ledarált és megtöltött kolbászt az esemény után hazavihetik és megkóstolhatják. Így válik igazán fontossá a gyermekek számára a szakma iránti elkötelezettség, egy mesterség megszerettetése.

A múzeumi tárlatvezetés a hentes szakmában használatos eszközök bemutatásáról szól, a régi mérlegeken keresztül a hagyományos asztali kolbásztöltőn át a különböző méretű késekig. A sonkatrezorban pedig láthatják a kétféle pácolási eljárást is.

Egy rövid beszélgetés következik, ahol az egészséges életmód és – táplálkozás fontosságát hangsúlyozzuk ki, rávezetve a gyerekeket a változatos táplálkozás szükségességére, a sportolás és a mozgás fontosságára, és tudatos vásárlásra ösztönözni őket.

A találkozó végén Egészségkapitányokká "avatják" a gyerekeket, oklevéllel tesznek fogadalmat arról, hogy ezután figyelnek a táplálkozásukra és másokat is erre buzdítanak.

A népszerű Kiskukták tevékenységnek a hagyományőrzés és a szakma megismertetése is a céljai között szerepel. Ennek mi sem lehetne jobb bizonyítéka, mint hogy 2017 májusára több mint 400 gyermek jelentkezett. A díjnyertes Petry Látványműhely és Múzeum céljai közt is szerepel a múlt bemutatása, oktatni a jövő nemzedékét a szakmára, és a minőségi, hagyományos módszerekkel készült termékek fogyasztására felhívni a figyelmet. Ezért is vagyunk méltán büszkék az idei évben Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Kiskukta programra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS