2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyedi termék Romániában a Petry szárított sonkája

X. 2017. szeptember 25. 14:08, utolsó frissítés: 14:08

Interjú Suba Ferenc Alpárral, a Petry cég termékfejlesztési igazgatójával. (X)


Honnan jött az ötlet a sonka elkészítésére?

A szárított sonka elkészítése, ami gyakorlatilag a több hónapon keresztül, egészben érlelt és szárított sertés hátsócomb, régóta foglalkoztat minket. Sok ideig próbálgattunk különböző pácolási, fűszerezési és szárítási módszereket, de sehogy sem sikerült elkészíteni a Petry igényeinek megfelelően a sonkát. Ezért eldöntöttük, hogy hasznos lenne elmenni Olaszországba és Spanyolországba tapasztalatszerzésre.

Milyen volt a külföldi tapasztalatszerzés?

Szakmai látogatásunk alkalmával a Serrano és Pármai sonka elkészítésébe nyertünk bepillantást. Ezen sonkák különlegessége, abban rejlik, hogy több hónapon át szárítják és érlelik őket, de még nagyon sok apró titok van, amit nem könnyű megtudni.


Megfelelő hőmérsékletű, nedvesség- és sótartalomú levegőn kell szárítani őket. A sonka ízét nagyban befolyásolja továbbá, hogy milyen típusú sertésből készül és az, hogy az állatot miképpen takarmányozzák. Mi, a Petry-nél, helyi farmokról szerezzük be a legjobb minőségű állatokat és ezekből is a legszebb combokat használjuk fel a szárított sonka elkészítésére.

Mi lett az eredmény?

Két év kitartó munka révén és ötvözve a nyugati tapasztalatot a helyi sajátosságokkal, sikerült elkészíteni azt a szárított sonkát, amelyre büszkén mondhatjuk, hogy igazi erdélyi szárított sonka. Ezzel elsők vagyunk Romániában, akik egész érlelt-szárított sonkát készítünk.

A vásárlóink visszajelzései alapján a sonka ízvilága és minősége kitűnő, de mi azért további fejlődést tűztünk ki magunk elé.

A Petry kéri a vásárlókat, kóstolják meg ők is a szárított sonkát, és mondjanak róla véleményt a vállalat Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS