2021. április 12. hétfőGyula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagybánya vs. Szatmárnémeti: melyik az élhetőbb város?

Gál László Gál László 2017. szeptember 15. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Ha létezik is versengés a két város között, ez a meccs még nincs lejátszva. De egyértelmű, hogy a lakosok szerint jelenleg merre billen a mérleg nyelve.


A két megyeszékhely 60 km távolságra van egymástól, azaz nagyjából egy órányi távolságara. Adja magát a lehetőség, hogyha az egyik városban nem vagyunk megelégedve valamilyen szolgáltatással, próbáljunk meg a másikban hozzájutni. És vannak lakók, akik élnek is ezzel a lehetőséggel.

Míg Szatmárnémeti városképének javulásáról nem sok jót hallottunk az elmúlt években, addig Nagybánya festőiségére és pontra tett történelmi városközpontjára tavaly ősszel mi is rácsodálkoztunk. Hiába került előzetesbe (és választották onnan újra) Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheș, mert ezzel együtt is érezni a városon, hogy jó irányba halad. Ezzel szemben Szatmárnémeti évekkel ezelőtt nagyon megakadt, a mostani városvezetésnek (akik, tegyük hozzá, láthatóan nagyon igyekeznek) rengeteg lemaradást kell behoznia. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miben is előzi - ha egyáltalán előzi - Nagybánya Szatmárnémetit.

Ehhez mindkét városból helyieket kerestünk meg, hogy öt, általunk megadott szempont szerint értékeljék városukat. A szempontok a következők voltak: vendéglátás, szabadidős lehetőségek, közlekedés és tömegközlekedés, közbiztonság és ügyintézés. Minden szempont alapján 1-től 10-ig terjedő pontszámmal és szöveges formában is kellett értékeljék az adott várost, illetve elmondhatták, hogy a városukhoz képest milyennek látják a másik megyeszékhely helyzetét. Ezeket összesítve hirdetünk eredményt, bár tisztában vagyunk vele, hogy rögtönzött felmérésünk nem tekinthető reprezentatív kutatásnak.

"Szatmárnémeti egy kis takaros mezőváros lehetne,


ha nem lépett volna a pusztulás útjára" - írja a megkérdezettek közül a város legszigorúbb kritikusa. A legnevezetesebb látnivalónak számító Pannónia Hotel romokban, az is lehet, hogy visszafordíthatatlanul. A felújított Tűzoltótornyon és a Székesegyházon kívül napjainkban nem sok látnivalóval kecsegtetett a város. Az elmúlt nyolc évben nem történtek fejlesztések, az új városvezetés már ígéri a központ felújítását (most már pénz is lesz rá) és turisztikailag vonzóvá tételét, de évek telhetnek el, amíg ebből lassacskán megvalósítások lesznek.

De ezzel a lemaradással együtt - a többség szerint - sem rossz a helyzet, legalábbis a konkrét vendéglátóhelyek tekintetében, van azért, ahová be lehet ülni, és kellemesen eltölteni az időt. Van több említésre méltó pizzázó, étterem és kávézó is Szatmárnémetiben. (Az Al Capone az egyik leggyakrabban említett, a vendéglők közül a No Pardont emelte ki szinte mindenki. Ezen kívül szóba jött még a Kabuki keleti étterem, a nemrég nyílt, szintén ázsiai Manila, a La Casa étterem, amit nem kell összekeverni az üzletlánccal, és a Vila Class is. A kávézók közül a New York a favorit, de a Red Hat bárt és a City Bistrot is többen említik. A bulizós helyek közül a MusiC'at a stabil válasz, ahol élvezhető élőzene szórakoztatja a vendégeket, míg a sörözős helyek közül a Gravel Gardenről lehet szépeket hallani.)


Nagybánya vendéglátásban Szatmárnémeti előtt jár,

és nem csak a megkérdezettek pontátlaga alapján, hanem az általános vélemény szerint. Míg Szatmárt inkább tranzitvárosként írják el, addig Nagybányát egy olyan helyként, ahol azért el lehet tölteni egy tartalmas hétvégét.

Nagybánya tiszta, rendezett, a régi főtér felújított és hangulatos, sok helyen olyan érzése lehet a turistának, mintha nem is Romániában járna. A műemlékek rendezettségének tekintetében egyértelműen az ország élvonalához tartozik Nagybánya, simán előzi Kolozsvárt is. A látnivalók közül a Hunyadi-házat vagy az Erzsébet-házat, a Szent István-toronyt, a Cintermet, a szecessziós stílusban épült Szent István Szállót, a Híd utcai református templomot, a pénzverőházat (jelenleg a Történelmi Múzeum épülete) és a skanzent említették. És akkor még ott vannak a nagybányai festőiskolának az emlékei és a Szépművészeti Múzeum is.De többen azt is megjegyzik, hogy a természeti adottságainak is sokat köszönhet Máramaros megye központja. Rengeteg gyönyörű hely van a város közvetlen közelében: Forrás liget, Mogosa-tó, Bódi-tó, Misztbanyai-tó, Kakastaréj, Láposi szoros és még sorolhatnánk. Nagybánya ugyanakkor kiindulópont a történelmi Máramarosra látogatóknak, egyértelműen nagyobb a turisztikai potenciálja, mint Szatmárnémetinek, és ez a vendéglátásra is jó hatással van.

Szálláslehetőségekben még fejlődnie kell, de a régi főtéren már több olyan helyet is említenek, ahol enni, inni és szórakozni lehet. (Vacsorázni a Il Padrinot és a Le Bistrot, kávézásra a Presscot, sörözni és partizni a Log Outot és Cinquecentot ajánlják a helyiek.) Ha összesítésben csak egy kicsivel is, de Nagybánya jobban teljesít, mint Szatmárnémeti.


Az utóbbi években javultak a kulturális és szabadidős szolgáltatások Szatmáron,

nagyjából ez a minimum, amivel egyetértenek a nyilatkozók, mert minden más vitatott. Színház van, noha nem egészen élvonalbeli, és filharmónia is, ami talán színvonalasabb. Alkalmanként vannak kisebb koncertek is a városban, de a stabil, évente ismétlődő színvonalas rendezvény csak az Utcazene Fesztivál, ahol igényesebb együttesek is fellépnek. A kritikusok szerint nincs sportcsarnok, ahol komolyabb koncerteket és sporteseményeket lehetne tartani, és nincs olyan uszoda sem, ami egész évben üzemelne.

Ugyan van strand, illetve fedett és szabadtéri medencékkel, csúszdákkal ellátott Aquapark is (bár csak néhány éve nyílt, a minősége az utóbbi időben egyesek szerint már le is romlott), de mindkettő az alkalmi fürdőzést helyezi előtérbe. Az utóbbi ráadásul elég borsos árat számol fel az ott kikapcsolódóknak. Nagyobb pláza nincsen, csak egy nagyobb áruház, és azért van, akinek hiányzik egy pláza a bevásárláshoz. De legalább az áruházban van mozizási lehetőség is, egy kicsi helység hivatott kielégíteni a szatmáriak filmnézési vágyát.Az igazi vitatéma, úgy tűnik, a Kossuth-kert és zöldövezetek, játszóterek helyzete. Egyesek szerint Szatmárnémetiben nincs egy olyan zöldövezet kialakítva, ahol egy család nyugodtan eltölthet pár órát, mert az erre hívatott Kossuth-kert komoly felújításokra szorulna, és az ott tanyázó varjak miatt (örökzöld szatmári téma ez) állandóan tele van madárürülékkel, ami anyukák szerint nem a legegészségesebb körülmény az ott játszó gyermekek számára (meg ugye a száraz faágak sem). Mások szerint nagyon szépen rendben van tartva és tiszta is a Kossuth-kert. A játszóterekkel is hasonló a helyzet, van, aki azt írja, hogy nincsenek vagy csak nagyon messze (1 órányi sétára), illetve amik vannak, azokat nem tartják rendben, míg mások szerint van elég, 10 percnyi sétára akár kettő is. De olyan vélemény is érkezett, mely szerint sok szatmári kényszerből inkább a nagybányai játszóterekre viszi el hétvégenként a gyerekeit.


Az biztosnak tűnik, hogy a játszótérhelyzet Nagybányán fényévekkel jobb, mint Szatmárnémetiben,

és bár más szempontból nincs akkora előnye a szabadidő eltöltése terén, de ebben kivétel nélkül mindenki egyetért, hogy sok játszótér épült Nagybányán az utóbbi időben, és igen jól felszereltek.

Kulturális kínálatában bőven fejlődhetne még Nagybánya, főleg magyar vonalon, de hát ezen nem nagyon van mit csodálkozni, mert kicsi a magyar közösség, nem versenyezhetnek Szatmárnémetivel ezen a területen. Van, aki a művészeti eseményeket és az irodalmi életet hiányolja, könyvbemutatók szinte nem léteznek, színház sem működik, egy színjátszókör "helyettesíti", és az Északi Színház magyar társulata jár át időnként. A nagyobb magyar események közül a Főtér Fesztivált emelték ki, amit már évek óta sikerrel szerveznek. Két mozijuk is van, egyik a plázában található Cinema City, a másik pedig a Dacia, ami már csak az árnyéka egykori önmagának. A zöldövezetek közül a Ligetet emelik ki rendre, de ott van a Klastromrét is.Uszoda konkrétan nincs a városban (vagy ami van, az romokban hever), de a környező helységekben épült kisebb strandok és uszodák nyújtanak lehetőséget a vizes szabadidőtöltéshez. Ebben a tekintetben fej-fej mellett a két város, ki ebben, ki abban jobb. A pontok alapján egy picivel most is Nagybánya a nyerő.

Ha a Szatmárnémetieknek fáj valami, akkor az a harmadik híd hiánya a Szamos felett,

illetve a hiányából is következő közlekedési káosz. Hétköznapokon folyton dugóba keveredik az ember, főleg a hidak és a központ környékén katasztrofális a helyzet, mert a jelenlegi úthálózat már képtelen kiszolgálni a megnövekedett autós forgalmat. Volt, aki azt írta, ha nem muszáj, akkor inkább ki sem mozdul. Ehhez adódik még hozzá az is, hogy az utak minősége is borzalmas.

Bicikliutak nincsenek, az autók között tekerni meg a legtöbb ember szerint életveszélyes, vannak kereszteződések, amelyeket kifejezetten kerülni kell. Ennek ellenére mégis van, aki ezt választja, mert a tömegközlekedés hiányos és pontatlan. Az egyetlen pozitívumként az jelenik meg, hogy a mostani vezetőség rengeteg pénzt és időt szán a problémák (főleg az utak minőségi problémáinak) megszüntetésére.


Kritikaként az is megjelenik, hogy sajnos a városvezetés nem alternatív lehetőségeket keres, mint például a bicikliutak rendbetétele és kiterjesztése, és a tömegközlekedés gördülékenyebbé tétele, hanem a gyalogosok és kerékpárosok életét nehezíti meg az autósok érdekében. Eszerint a harmadik híd sem jelent majd megváltást, nem oldja meg az autósforgalmat, hanem újabb dugókat gerjeszt, mivel az autók száma is folyamatosan nő a városban. Ehhez jön még a fejetlen parkolás. Szatmárnak a remény hozott néhány pontot a közlekedésszervezésre, mert más nem nagyon.

Ezzel szemben Nagybányán a reggeli és a délutáni csúcsórákon kívül nincsenek közlekedési dugók, az utak és járdák minősége alapjában véve jó, és szokták javítani. A parkolás a városban szervezett, de már szükség volna parkolóházakra is, amik még nem épülnek. A közlekedési lámpák jól üzemelnek, és eléggé jól szinkronizáltak. Viszont bicikliutak nincsenek, ezen a téren meg elég sokat kell dolgoznia a város vezetésének, igaz, választási kampányban már megígérték, hogy lesz. A tömegközlekedés állítólag jól kiépített infrastruktúrával és eszközparkkal rendelkezi, egyre több a környezetbarát busz is. Itt nincs verseny, csak kiütés.

Sok rémtörténetet lehet hallani betörésekről és gyilkosságokról Szatmárnémetiben,

de ezeket semmiképp sem kell alapállapotnak tekinteni. Mégis volt olyan személy (az utóbbi idők súlyos esetei után talán fontos megjegyezni, hogy nő), aki verbális és kisebb fizikai bántalmazásról is írt. Leginkább a város központjának közbiztonságára panaszkodtak, ahol a legtöbb turista megfordul. Állítólag kéregetők zaklatják a teraszokon helyet foglaló vendégeket, és már arra is volt példa, hogy külföldi turistákat vertek meg és tették tönkre a hely berendezését. Ahogyan az egyik nyilatkozó írja, állítólag drogkereskedők tanyáznak a város szívében, és a prostitúció is virágzik. Bár vannak polgárőrök, még így is van, aki nagyobb rendőri jelenlétet sürgetne. Mások (az hozzátartozik a történethez, hogy mind férfiak) biztonságosnak érzik a várost, ha este vagy éjszaka kell hazamenniük, nem gondolják azt, hogy félniük kellenek valamitől, vagy valakitől.

A szavazás összesített eredménye
Infogram


A nagybányai közbiztonsági fejezet ezzel szemben nagyon rövid, mert általánosan rendben van, nem rosszabb, mint más hasonló nagyságú erdélyi városban (a férfiak és nők egyaránt így nyilatkoznak), időnként hallani, hogy be-betörnek, de komolyabb utcai balhék, verekedések nem nagyon vannak, főleg nem a belvárosban.

Az ügyintézés az a terület, ahol Szatmárnémeti beelőzte Nagybányát,

aminek nem feltétlen az az oka, hogy ott nagyon jó a helyzet, hanem inkább az, hogy kevésbé nagy a bürokrácia, ami, mint sokan megjegyzik, Romániában mindenhol egyformán katasztrofális. Online ügyintézés mindkét városban szegényes, és az állami hivatalok továbbra is leginkább a papírokkal küldözgetik egyik helyről a másikra az ügyfeleket.Ennél a fejezetnél kérdeztünk rá a sürgősségi egészségügyi ellátás városi viszonyaira is, mennyire érzik azt, hogy szükség esetén megkapnák a megfelelő orvosi ellátást. Bár Nagybánya estében is igaznak tűnik, hogy túl bürokratikus, de arról senki sem ír, hogy emiatt feltétlen veszélyben érezné magát. Szatmárnémetiben más a helyzet. A szatmári felnőtt sürgősségi ellátásnak nagyon rossz híre van a helyieknél, azt tanácsolják, hogy aki teheti, inkább válasszon magyarországi intézményeket a kezeléséhez. Órákig tartó sorban állás, szervezettségi és hanyagságból történő hibákat egyaránt említenek. Állítólag előfordult már olyan, hogy egy beteget egyáltalán nem fogadtak, addig prioritizáltak az esetek között. A gyerekek sürgősségi ellátásáról az érintettek viszont pozitívan nyilatkoztak, ott meg lehet nyugodni, mert megoldódnak a problémák.

Most pedig mindenkinek lehetősége lesz az állásfoglalásra, nem csak az általunk megszólított személyeknek:

Szerinted hol jobb élni?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS