2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tankönnyvvel a tornaórán?

2017. augusztus 25. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Jó ötlet az ötödikeseknek szánt testnevelés tankönyv, de nincs sok gyakorlati haszna.


Még kérdéses, hogy lesz-e ősztől tankönyvük az ötödikeseknek. Számos tantárgyból elkészültek az új tanterv szerinti tananyagok, de előreláthatóan nem fogják ezt iskolakezdésik kézhez kapni diákok. Lvivi Pop oktatásügyi miniszter szerint két hónapot fog csúszni ezek átadása, helyette pedig útmutatót kapnak az ötödikesek.

Július végén az is felháborodást váltott ki a szülőkben, hogy a tárcavezető bejelentette, az ötödikesnek tornából is lesz tankönyvük. A jóváhagyott testnevelés tankönyv hat fejezetből áll, az első a motorikus tevékenységek megszervezéséről, a második a harmonikus testi fejlődésről, a harmadik a motorikus képességekről szól.

Dr. Boros Bálint Julianna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelési és Sport Kar docense, magyar tagozatvezető, dékánhelyettes a Transindexnek elmondta, szakmai szempontból a ennek a bevezetése kevésbé indokolt, ugyanis olyan anyagot tartalmaz, ami a mozgásnak, a testnevelésnek az elméleti részét taglalja, például a mozgásformák osztályozását ami a gyakorlatban is elsajátítható.

Boros Bálint Julianna azt is elmondta, a legegyszerűbb módja, hogy a szülők ráneveljék a gyerekeiket a mozgásra, ha különböző sporteseményekre viszik őket.
„Ezeket a fogalmakat gyakorlaton keresztül, testnevelés órán tanítják, elméleti órák csak a sportiskolákban vannak. Ezért szükségtelen a külön testnevelési elméletet tartalmazó tankönyv. Különbséget kell tenni a testnevelés és a sport között. Természetesen ahhoz, hogy a mozgást megszerettessük a gyermekekkel, segítségre lehet egy elméleti anyag is”- hangsúlyozta Boros Bálint Julianna.

A tankönyv tartalmát illetően elmondta, szakmai szempontból helytálló, azonban a testnevelés az általános nevelés része, olyan alap gyakorlati mozgásokat tanít meg, amely a mindennapi életben felhasználható és amelyekre a későbbiekben a sporttevékenységek elsajátítása során lehet építeni. Ezek olyan alapkészségek, mint a járás, futás, ugrás, dobás. A sport pedig „specifikus mozgásanyag”, minden ágnak megvan a külön technikai eleme. „A testnevelésnek nincsenek ilyen szigorú szabályai, ezért is oktatják a felsőoktatásban külön szakon a sportot és a testnevelést”. A dékánhelyettes elmondta, a legegyszerűbb módja, hogy a szülők ráneveljék a gyerekeiket a mozgásra, például ha különböző sporteseményekre is elviszik őket vagy közös sporttevékenységeken is részt vesznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS