2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehetetlen gyerekkel felszabadultan fesztiválozni? Ugyan már!

2017. július 12. 17:06, utolsó frissítés: 2017. július 13. 10:36

Attól, mert szülők lettek, azért a fiataloknak még nem ment el a kedve a fesztiválozástól. De néhány rosszalló pillantáson kívül kockáztatunk-e valamit, ha bevállaljuk?


"Megkockáztatnám azt a kijelentést is, hogy a fesztiválozás volt a tavalyi nyarunk legjobb élménye, és még nagyon sokáig merítettem az esős napokon, nyűgös reggeleken abból az energiatartályból, amit akkor megtöltöttem" - mesélte nem kis meggyőződéssel Ugron Hanna, aki tavaly bevállalta, hogy első gyerekes anyukaként, 9 hónapos babájával fesztiválozásra adja a fejét. De a fesztiválozás gyerekkel nem mindig ennyire felhőtlen élmény, például elég sok megrovó pillantást kell elviselnie annak, aki fesztiválozni indul a kicsikkel. Rövid útmutató következik gyerekes fesztiválozáshoz.


"Alapos fejtörést okozott a kérdés,

hogy hogyan szervezhetném meg a nyarunkat úgy, hogy én is ki tudjak kapcsolódni, de a még nagyon anyukafüggő, eleven kilenchónapos kisfiam is élvezze a kitalált programot. Abban biztos voltam, hogy a lehető legtöbb időt szeretnék tölteni a természetben, hiszen már az első zöld fűszálak megjelenésével egy időben szinte kiköltöztünk az akkor csupán féléves Ádámmal a kolozsvári parkokba: függőágyakkal, kiporciózott bébiételekkel, játékokkal teli piknikkosárral együtt indultunk el minden reggel és csak este érkeztünk haza, a négy fal közé. Emellett azt is tudtam, hogy borzasztóan vágyom a társaságra, csevejre, hiszen egy napi huszonnégy órát a csecsemője mellett töltő anyának az egyedüllét, a “felnőtt emberekkel való társalgás”, a nem baba-és pelenkaszagú beszélgetések hiánya talán a legakutabb fájdalom. Legalábbis nekem az volt" - indokolta, hogy miért vágott bele a fesztiválozásba, majd arról is beszélt, hogy mire érdemes figyelni, hogyan érdemes mérlegelni.

"Fontos szempont volt, hogy egy hosszú és nagyon kevés összefüggően átaludt órát számláló tél után, egy, viszonylag még kisbabának számító, járni nem tudó gyerekkel, nem akartam magam fölöslegesen nehéz kihívások elé állítani, ami még pluszban merítheti az amúgy is alacsonynak érzett energiaszintem. Tehát valahol kizártam magamban egy nagy sátrazós hétvége lehetőségét. A torockói Double Rise fesztivál ezért a tavaly abszolút ideális környezetben, tökéletes választásnak bizonyult" - mondta.

A Double Rise már a kezdetektől gyerek és családbarát fesztiválként hirdette magát, külön gyerekmegőrzőt is működtetek a falunak egy csendesebb részén. De Hanna szerint az Electric Castle is figyel erre, áldoznak erre a kommunikációban. "Az Electric Castle esetében például a képek jó marketingstratégia. Ha anyaként látsz egy csomó nyakban bulizó gyereket a fesztivál oldalán, akkor kedved támad neked is vinni a gyereked. Ezzel szemben, ha darázsderekú tinédzser csajokat és Red Bullt mutatnak, akkor kevésbé" - érvelt.

Hanna szerint ez azért fontos, mert így arra számíthat egy szülő, hogy lesz erre odafigyelés. "Nekem fontos volt az, hogy egy akkora gyerekkel ne legyek teljesen elszigetelődve, tehát szükség esetén legyen kéznél orvos, és megfelelő ellátás. Kajálás szempontjából pedig az, hogy tudjak friss dolgokat vásárolni" - tette hozzá, megtoldva ezt még azzal is, hogy azért Torockón sem volt minden tökéletes, például a helyszínek megközelíthetősége tavaly nem volt megoldva, babakocsival nehéz volt hordozni a gyereket. Ez akkor kifejezetten gond, ha már nagyobb a gyerek, és nem lehet hordozóba tenni.

Ehhez jön hozzá a zajszint, ami Hanna szerint szintén nem mindegy, még akkor sem, ha van kifejezetten gyerekeknek szánt hallásvédő. Egy ilyennek az ára nagyjából 100 lej körül van, és a nagyobb bevásárlóközpontokban szinte biztosan lehet kapni. "De fülessel sem vinném a színpad elé a gyermekemet, vagy egy metálfesztiválra sem. Megnéztem jól azt, hogy körülbelül mi a célközönség" - mondta. Idén az Electric Castle-ben gondolkodik, ami esetében az okoz dilemmát, hogy esetleg kínlódni kell az esőben. Mert állítása szerint egy-két esős délutánt még végig lehet pancsolni, ha kéznél a meleg otthon, de órákig nem szeretnének tocsogni a vízben. Esetében például az Untold kiesik, mert nem kívánkozik egy ilyen tinédzsereket célzó, városközpontban rendezett fesztiválra, ami egyáltalán nem vonzza a kisgyerekeseket. És az Untold szervezői nem is mennek rá erre kommunikációban.


Mennyiért lehet fesztiválozni gyerekkel?

A Double Rise fesztiválon idén a 10 év alatti gyerekeknek volt ingyenes, azon kívül mindenkinek teljes jegyet kellett fizetni, míg az első alkalommal megszervezett Vibe a 12 évnél fiatalabb gyerekeknek volt ingyenes.A szerdán kezdődő Electric Castle a 13 év alatti gyerekeknek ingyenes szülői/felnőtt felügyelete mellett. Amúgy minden 16 év alatti gyerek mellé szükséges a felnőtt felügyelet, de 13-16 év között már a tinédzsereknek is fizetni kell. A szervezők azt ajánlják, hogy minden 4 év alatti gyerek viseljen hallásvédőt. A már említett Untold esetében az szembetűnő, hogy jegyeladás szempontjából se nagyon figyelnek a gyerekesekre. A 7 éven aluli gyerekek szülői felügyelettel ingyenes vehetnek részt a Kolozsvár központjában megszervezett eseményen, de egy érvényes felnőtt bérlettel csak egy gyerek mehet be. Tehát, ha egy anyának két 7 év alatti gyereke van, és mindkettőt vinni szeretné a fesztiválra, nem elegendő egyetlen bérletet váltania. A 7-14 év közötti gyerekeknek már bérletet kell venni, de csak szülői felügyelettel vehetnek részt. A 14 év feletti gyerekek esetében már egy szülői igazolás (minta itt) is elegendő ahhoz, hogy fesztiválozhasson a tinédzser.A kolozsváriak esetében szóba jöhet még a Méra World Music fesztivál, ahol szintén figyelnek arra, hogy a gyerekesek is jól érezzék magukat, például külön programokat szerveznek a kicsiknek. Másrészt 1000 bérletet adnak el, hogy megőrizzék a fesztivál családias jellegét. Mérán a 10 évnél kisebb gyerekeknek ingyenes a fesztiválozás. Az erdélyi magyarok esetében még Tusványos jöhet szóba, ahol 12 év alatti gyerekeknek minden körülmények között ingyenes. A nagyobbak, ha 16 óra után érkeznek, 10 lejt kell fizessenek napjára.


Sokkal kedvesebb, melegebb, pozitívabb reakciói vannak az embereknek, mint egy bevásárlóközpontban

"Úgy gondolom egy gyerekkel való fesztiválozásnak van egy ilyen csodája is: míg egy akármilyen napon a városban sétálva, a parkban, játszótéren borzasztóan ritkán kapok segítséget a babakocsi-ajtónyitás, elguruló pohár-ölben kapálózó gyerek manővereknél, addig egy fesztiválon ez sokkal inkább úgy működik, akár egy ősközösségben. Mindenki figyelmes, mindenki előzékenyen segít és kedvesen mosolyog. Bár picit furán hangzik, egy fesztivál közössége kicsit valóban úgy működik, mint egy ősközösségi társadalom, a maga mágikus szertartásaival. Ezalatt az együtt töltött pár nap alatt mindenki jobban figyel a másikra, kialakul egy fajta csoportszellem és persze nem utolsó sorban van egy mindent átható jókedv, emelkedett hangulat, amiben azért nem rossz egy kisgyereknek fürdeni" - érvelt még a fesztiválozás jótékony hatásai mellett Hanna, kiegészítve azzal is, hogy neki is sokat számított, hogy a barátai ott voltak vele a Double Rise-on, bármikor számíthatott a segítségükre, amikor egy lépcsőn kellett felcipelni a babakocsit, vagy ha épp elszaladt lángost vásárolni.De a gyerekkel fesztiválozás egy másik praktikus következményéről is beszélt: egy nyári zenei fesztivál elég ingergazdag környezetet tud biztosítani egy kisgyereknek egész napra ahhoz, hogy ne okozzon problémát esténként az altatás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS