2021. október 20. szerdaVendel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki nyeri az idei Eurovíziós Dalfesztivált?

2017. május 11. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Az szinte biztos, hogy nem Magyarország képviselője, Pápai Joci. A jódlizó román párosnak jobbak az esélyei, de azért elég nagy butaság lenne rájuk fogadni.


Kedd este Kijevben megtartották a 62. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét, amelyből 18 ország produkciója közül tíz jutott be a szombati fináléba. Ezzel pedig elkezdődött az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny végjátéka, a kijevi döntő.

Az első elődöntőből a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítés szerint a döntőbe jutott a svéd Robin Bengtsson I Can't Go On című dalával, valamint a portugál Salvador Sobral anyanyelvén énekelt, Amar Pelos Dois című andalító produkciójával. Szintén döntős lett a belga Blanche City Lights című számával, az azerbajdzsáni Dihaj a Skeletons-zal, az örmény Artsvik Fly With Me című, népzenei motívumokkal megtűzdelt dalával, valamint a moldovai Sunstroke Project a Hey Mamma című produkciójával. Emellett biztosan ott lesz a szombati fináléban a lengyel Kasia Mo¶ Flashlight, az ausztrál Isaiah Don't Come Easy, a görög Demy This is Love és a ciprusi Hovig Gravity című dalával.


Ki a legesélyesebb?

Az összes fogadóiroda az olasz versenyző győzelméért fizeti a legkevesebbet (nagyjából kétszeres pénzt), és az esélylatolgatások is Francesco Gabbani Occidentali's Karma című dalát tartják a legesélyesebbnek. A dal pont az a könnyed, dallamos rágógumipop, ami általában nagyon szokott futni a dalfesztiválon. Az esélyeit növeli, hogy az olaszok alanyi jogon döntősek a versenyen, és nem kell selejtezzen a versenyzőjük, viszont az anyanyelvén fog énekelni, így nem sokan értik majd, hogy miről is szól a dala. Ez az utóbbi tény persze legalább akkora előny is lehet, mint amekkora hátrány.

Ehhez jön még az is hozzá, hogy Francesco Gabbani pont az a könnyen megjegyezhető szívtipró, akit imád az eurovíziós közönség. Amúgy is úgy tűnik, hogy a jóvágású pasik előnyben vannak idén, mert az olasz versenyző után is szépfiúk jönnek a fogadóirodáknál.A portugál versenyző, Salvador Sobral győzelméért nagyjából három és félszeres pénzt fizetnek, ha pedig a bolgár tinédzser, Kristian Kostov Beautiful Mess című dala nyerne, akkor a rá fogadók tizenháromszoros pénzt tehetnének zsebre. Azon ne lepődjünk meg, ha az előbb említett három versenyző végez majd a dobogón.Az esélyesek között szokták emlegetni a svéd énekest, Robin Bengtssont és a különleges énekhangszínével ismertté vált belga énekesnőt, Blanche-t is.

A fogadóirodák számításai elég pontosak, általában elég jól belövik, hogy mire lehet számítani. 2013-ban a dán Emmelie de Forestet tartották a legesélyesebbnek (másfélszeres pénzt fizettek), meg is nyerte. 2014-ben a svéd Sanna Nielsent első helye volt a favorit náluk, de végül nem ő, hanem a második legesélyesebbnek számító Conchita Wurst nyerte meg a dalversenyt (három és félszeres pénzt fizettek érte). 2015-ben is a legnagyobb esélyesnek számító svéd Måns Zelmerlöw nyert, másfélszeres pénzt fizettek érte a fogadóirodák. Tavaly az orosz Sergey Lazarev győzelmét várták, de végül a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szóló ukrán dal nyert. Jamala 1944 című dala fokozatosan jött fel, a döntő előtt már a második legesélyesebbnek számított. Sokat számított esetében az általa megénekelt téma, mert az Eurovízió közönsége általában vevő a társadalmi problémákra, az elnyomottak felkarolására.

Olaszország korábban kétszer nyerte meg a versenyt (1964, 1990), de amióta megnyitották a kelet- és közép-európai országok előtt is a versenyt 1994-ben, nem nagyon termett babér nekik, 2011-ben jutott egy második hely nekik. Az észak-európai országokban nagy hagyománya van az Uurovíziónak, roppant népszerű a verseny, komolyabban is veszik, mint az átlag, ami mindenképp a svéd indulónak kedvez. Az ország korábban amúgy már hatszor nyert. Ellenben portugál és bolgár versenyzőnek még soha nem sikerült diadalmaskodnia az Eurovíziós Dalfesztivál történelmében.


Mi várható a jódlizó románoktól?

A bolgár és portugál versenyzőkhöz hasonlóan még románnak sem sikerült nyernie soha, bár ők most sem tartoznak a legesélyesebbek közé. Egy év kihagyás után indíthat újra versenyzőt az ország, és a jódlizós produkció a fogadóirodák szerint szinte biztos, hogy továbbjut a csütörtöki elődöntőből. Ilinca és Alex Florea produkciója a jelenlegi állás szerint mindenképp top 10-be várható, nagyjából negyvenszeres pénzt fizetnek a győzelmükért.Egyértelmű előnyük, hogy könnyen megjegyezhető, tipikus eurovíziós daluk van, amit egyértelműen szeret a közönség. És az is biztos, hogy emlékezni fognak majd rájuk, ha a szavazásra kerül végre a sor.

Román versenyző 1994-ben indult először az Eurovíziós Dalfesztiválon, azóta 5 alkalommal kerültek be a legjobb 10-be, a legjobb eredmény a harmadik hely volt, 2005-ben Luminița Anghel & Sistem, míg 2010-ben Paula Seling & Ovi fért fel a dobogó legalsó fokára.


És akkor a magyar versenyző mire számíthat?

Nem sok jóra. Pápai Joci ugyan esélyes arra, hogy a csütörtöki elődöntőből továbbjusson, de a szombati döntőben már csak a mezőny második felében végezhet, a szerda délutáni állás szerint a 20. helyre esélyes. Az Origo nem egy tipikus nagyon dinamikus eurovíziós szám, de nem is annyira különleges, mint néhány évvel korábban az éneklő orosz nagyik, a finn metál együttes, a Lordi vagy Conchita Wurst.Az első magyar versenyző, aki részt vehetett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi döntőjében, Bayer Friderika volt 1994-ben. Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával a negyedik helyen végzett, amely az eddigi legjobb magyar szereplés is. Ezen kívül két top 10-es helyezése van Magyarországnak, Rúzsa Magdi 2009-ben végzett a 9. helyen az Unsubstantial Blues című dalával, míg Kállay-Saunders András 2014-ben volt 5. Running című számával.

****

Az idei dalfesztiválon 42 ország vesz részt. Automatikusan döntős a rendező ország - amely az előző évi győztes, azaz idén Ukrajna -, valamint a dalfesztivált alapító öt állam, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság. Mindkét elődöntőből tíz-tíz jelölt jut tovább, így a fináléban összesen 26 ország jelöltje versenyez majd a győzelemért. A következő évi verseny megrendezésének jogát az első helyen végző versenyző országa kapja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS