2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Készül a székely Kung Fu Panda, mert a székelyföldi legendákat is el lehetne adni

2017. május 01. 10:40, utolsó frissítés: 10:40

Jelenleg a leglátványosabb változás a Székelyföldi Legendáriumnál az arculati elemek részleges lecserélése, de nem állnak meg ennyinél.


A Székelyföldi Legendáriumnak nemcsak a logója lesz kidolgozottabb, hanem a kiadványaik grafikáinak a minőségén is jelentősen javítanak, például a jövőre megjelenő Kárpát-medencei Legendárium esetében, illetve a már megjelent székelyföldi mesék és mondák grafikáját is ebbe az irányba terelik. Fazakas Szabolcs, a Legendárium-projekt vezetője beszélt a Transindexnek arról is, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre az animációikban, és azt is megtudtuk, hogy lesz-e legendáriumos fagyi.


"Ahogy a Székelyföldi Legendárium egyre szélesebb körben kezd elterjedni, a felsősségünk is nő.

Az arculatnak, amit látnak a gyerekek, minőséginek kell lennie. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy tovább kell gondolni a projektet, fejlődni kell. Márton Zoltán képzőművész pedig újragondolta a figurarajzokat. Most feljavítottuk ezeket a rajzokat, szembarátabbak és igényesebbek lettek. Most már a szépre nevelnek" - mondta Fazakas, aki elismerte, hogy a 9 évvel ezelőtt indult vállalkozás kezdeti grafikái nem voltak csúcsminőségűek. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a Székelyföldi Legendárium a hangulat és tartalom miatt lett.A legendárium csapata a gyűjtőmunkát követően 2009-ben jelentetett meg egy térképet az összegyűjtött mondák és legendák alakjaival, ezen összesen 136 székely- és csángóföldi monda egy-egy jelenete látható. A rajzok egy-egy földrajzi helyszínhez kötődnek. Majd 2012-ben megjelent a Székelyföldi Legendárium című könyv is, amelyben már 155 monda és legenda olvasható, lett társasjáték, színező, Szent László legendáit összegyűjtő kötet, színes ceruza és kiakarós is. Sőt, székelyföldi túrákat is szerveznek. A könyv eddig 40 ezer példányban jelent meg. Ezzel egy időben kezdtek el dolgozni a székelyföldi legendákat feldolgozó rajzfilmeken. Eddig négy rajzfilm készült, a Likas kő, a Csíksomlyói Babba Mária, a Rétyi Nyír és a Táltos asszony mondáját dolgozták fel.
"Hat évvel ezelőtt vágtunk bele Kósza Arnolddal. Az akkor óriási dolog volt, hogy egyáltalán rajzfilmet készítettünk, viszont képzőművészeti szempontból nem voltak kidolgozottak. Elég műviek lettek a figurák, az idomaikon kellett dolgozni. A modellezésben még hiányosságok voltak. De Udvarhelyen alapítottunk egy csapatot olyan képzőművészekkel, akiknek már megfelelő végzettségük van. Székelyföldön nem lehet mondani, hogy lenne hagyománya a rajzfilmkészítésnek. Sőt, Erdélyben se nagyon. Animációs filmeket készítenek, sőt, nem is rosszakat, de az a helyzet, hogy a felsőoktatásban sem tanítanak megfelelően animációt. A kollégáknak is meg kellett taníttatni animálni" - magyarázta a nehézségeiket Fazakas, hozzátéve azt is, hogy a rajzok stílusát továbbra is ők határozzák meg, azokban továbbra is kőkeményen benne lesz a székely, az erdélyi magyar kultúra, de az animálásban sokat kellett tanulniuk annak érdekében, hogy fejlesszék annak a minőségét, amit a képernyőn látunk, mert enélkül nem tudnak világpiacban gondolkodni. Márpedig a Legendárium csapata határozottan nagyban gondolkodik.

Segítette és tanította a munkájukat Toró Annamária, aki például a Magyar Népmesék animálásában is dolgozott, Rofusz Ferenc rajzfilmrendező, aki az Oscar-díjjal jutalmazott A légy című animációt rendezte, Ken Fountain, aki például a Kung Fu Panda és az Így neveld a sárkányod című produkciók készítésében működött közre, illetve Miskédi Andrea animátor is. Ők segítettek, és segítenek "összeszedni a szaktudást" a jelenleg 20 főt foglalkoztató csapatnak. Mindezt azért, mert készül a Legendárium csapatának rajzfilmsorozata, amihez az eddigi négy mese Fazakas szerint csak a bemelegítés volt."A sorozat azzal a legendával kezdődik, hogy Csaba királyfi elvágtat Székelyföldről a Hadak útján,

elindul keletre, s létrejön a csillagösvény, a Tejút, de az úton az egyik csillagba beleakad a patkó, és visszaesik a Földre. Egész pontosan az Egyeskőre, aminek megint van egy legendája. Ezek mind összefüggnek egy kicsit, és így jön létre egy csomó pörgős történet sok székelyföldi helyszínen" - mesélte Fazakas, kiegészítve azzal is, hogy olyan helyek jelennek meg benne, ahová már akár másnap ellátogathat a család.

A sorozatnak hét állandó szereplője lesz: Zete, a nővére, Rika, Nagyapó, aki egy bajszos, szűkszavú, de mindig humoros székely, Szőr Manó, aki a nagytata gyerekkori képzeletbeli figurája, az Ördög és a két teremtménye, Csetlik és Botlik, akik meg kell akadályozzák Zetééket, tehát tönkre kell tegyék a legendákat. Az ő feladatuk eladni a székelyföldi legendákat a gyerekeknek a világban, mert a projekt kitalálói szerint az a cél, hogy

a Legendárium brand bárhol a világban eladható legyen.

Fazakas elmesélése szerint már voltak is megkereséseik a világból, mert ez a formátum nem csak Székelyföld esetében használható, hanem egész Erdély, az egész Kárpát-medence, sőt, a világ bármelyik másik országa esetében. Egyelőre még nemzetközi piacra nem készítenek Legendáriumot, de a Kárpát-medencei változat készül.

"Ezt az egészet annak idején azért készítettük, mert hiánycikk volt, mert az itthoni, a székelyföldi gyerekek sem ismerték őseik történeteit. Ez az igazság. Nem ez a buzgó székelyeskedős projekt vagyunk, hanem csendesen akarjuk felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy van egy kultúra, amit őseink ránk hagytak, azt meg kell ismerni és tanulni. Az a szép az egészben, hogy ezt a modern kommunikációs eszközök segítségével észrevétlenül sajátíthatják el. És működik a dolog. Rajzfilm készül, de a gyerekek is foglalkoznak a témával. Az a szép, hogy máshonnan is felfigyeltek a Legendárium-projektre, és érdekesnek tartják. De mi is úgy állítottuk össze a legendárium térképet, hogy egyből megértse egy japán vagy egy eszkimó is" - mondta a projekt kitalálója, hozzátéve azt is, hogy Székelyföldnek nagyon rossz a marketingje, nem tudjuk az értékes helyeinket eladni, megmutatni.
"Loch Nessbe évente 2-3 millió turista megy, mert ver a lazac egyet a farkával. És kattogtat mindenki. Az egy nagyon jól kitalált és felépített dolog. Mi itt vagyunk Székelyföldön, ahol rengeteg olyan helyszín van, aminek meséje, története van, és nem is akármilyen történetek, jó sztorik, tanulságos történetek, amik nincsenek jól népszerűsítve. A rajzfilm egy jó lehetőség erre" - mondta Fazakas, aki azt is hozzáteszi, hogy a már említett Kung Fu Pandának kínai legendák az alapjai, míg az Így neveled a sárkányodat viking mondákon alapszik. Az animáció után a következő lépés pedig a videojáték lesz, már ehhez is keresnek fiatal erdélyi szakembereket, akik részt vennének benne.


Székelyföldön a Legendárium már az üzletekben van

"Két hét múlva a Bekecs Táncegyüttes mutatja be a Székelyföldi Legendáriumból készített Legendás előadását. László Noémi a legendákból ihletődve írt versikéket, amit Orbán Feriék megzenésítettek, a lemezbemutatójuk pedig most lesz a Szent György Napokon. Május végén Legendárium Karnevált szervezünk Székelyudvarhelyen, amire 470 gyerek jelentkezett be szerte Székelyföldről. Az a lényeg, hogy elkezdett működni a dolog" - teszi hozzá Fazakas, majd azt is elmondja, hogy a Harmopannal közösen a Legendárium brand alatt nápolyi szeletet készítettek, míg küküllőkeményfalviakkal közösen Zete-fagyi is készül. "Nem Shrek-fagyit árulnak majd az udvarhelyi üzletben, hanem Zetéset lehet kapni" - mondta.Emellett legendáriumos makettparkot is készülnek létrehozni. "Székelyudvarhelyen sajnos nincs állandó turistacélpont, ahova jöhetnek, megállhatnak, szétnézhetnek, szórakozhatnak a turisták. Ez egy ilyen célpont lesz. Kezdetben 50, majd 80 erdélyi kastély, épület, vár lesz látható az egy hektáros területen. Ezeknek a lényege, hogy Orbán Balázs korában, a fénykorukban mutatjuk meg az épületeket, nem a mai lerobbant állapotukban. Kolozsvárt várfallal körülvéve látjuk majd, de lesz Nagyszeben és Brassó is. Lesznek román és szász épületek is. Nem csak magyar turistákat várunk ide, hanem minden nemzetiségűt, többnyelvű feliratokkal, tisztességesen, mint a Minimundus Klagenfurtban vagy a Mini Európa Brüsszelben. A terveink szerint egy kisvonat is lesz a parkban a gyerekeknek, amit Angliából hozunk majd" - magyarázta, majd azt is elmondta, hogy egy Orbán Balázs múzeumot is készülnek létrehozni, mert az is "nagy hiánycikk Székelyföldön".
"Ha elmész más megyébe, Bălcescu vagy Ion Creangă múzeummal találkozol. Nekünk Székelyudvarhelyen meg nincs egy múzeumunk Orbán Balázsról. Jó lenne, hogy ha idejön egy román turista, lássa, hogy ki volt az az Orbán Balázs, ne csak egy rézplakettet lásson Szejkén" - tette még hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS