2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először történt meg, hogy több turista jött Kolozsvárra, mint amennyien itt élnek

G. L. 2017. április 25. 20:07, utolsó frissítés: 2017. április 26. 09:26

A városba látogató hazai és a külföldi turisták száma is jócskán növekedett, de még így sem dobogós a romániai citybreak-célpontok közt.


Tavaly nagyjából 370 ezer turista látogatott el Kolozsvárra, így először történt meg, hogy több turista látogatott egy év alatt a városba, mint amennyi az állandó lakossága. Kolozsvár lakkossága a legutolsó népszámláláskor nagyjából 325 ezer volt - írja a Digi 24.

Az egy évvel korábbiakhoz képest 15 százalékkal nőtt a városba látogató turisták száma a polgármesteri hivatal adatai szerint. A 370 ezer turistának közel negyede volt külföldi, ami a 2015-ös adatokhoz képest 10 százalékos növekedést jelent. A romániai települések között a 4. leglátogatottabb város volt 2016-ban Bukarest, Konstanca és Brassó után.A Hotnews cikke szerint Romániába tavaly 2,5 millió külföldi turista látogatott el, ebből Kolozs megyébe (tehát nem csak Kolozsvárra) nagyjából 100 ezer jutott, főként Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból. Ezzel a külföldi turisták tekintetében az 5. legnagyobb romániai megye volt Bukarest (1,1 millió), Brassó (178 ezer), Szeben (142 ezer) és Temes megye (101 ezer) után. A legkevesebb külföldi egyébként Teleorman megyébe ment, összesen 1230 személy látogatott oda.


Temesvárra a polgármesteri hivatal adatai szerint 2016 novemberéig 315 ezer turista látogatott, amivel nekik is sikerült megközelíteni a város állandó lakosságának a számát. A bánáti városban a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 319 ezer ember élt. Temesváron a növekedés 13,3 százalékos volt.

A Digi 24 cikke szerint a turisták többsége először látogatott az erdélyi városba, és a Fő téren található Szent Mihály templom a legkeresettebb turisztikai attrakció, ami az egyik legreprezentatívabb gótikus műemlék Erdélyben.
A hétvégén Bede Márton, a 444.hu újságírója közölt egy cikket, hogy miért jó külföldi turistaként Kolozsvárra jönni, ami eléggé kiborította a helyieket. Legfőbb érvként a vendéglátás és úgy általában a szolgáltató szektor magas színvonalát hozta fel a cikkíró, szemben a helyiek által preferált turisztikai látványosságokkal, mint a Házsongárdi temető vagy a Mátyás király szülőháza, amibe gyakorlatilag be sem lehet menni, mert egy egyetem működik benne.


Szerinted vannak jelentős turisztikai látványosságok Kolozsváron?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS