2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hol volt, hol nem volt, hol a Youtube-ról mese szólt

G. L. 2017. április 25. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A zene után a mesefilm a legnépszerűbb tartalom a videómegosztón. Magyar gyerektartalmakat ajánlunk.


Ha nincs gyereketek, talán még észre sem vettétek, de elég egyértelmű trend, hogy a gyerekcsatornák helyét lassan veszi át a Youtube. Valószínűleg a szülőknek is könnyebb, hogy akkor ültetik elé csemetéjüket, amikor épp szeretnének egy kis nyugalmat, és a gyerek is jobban szereti, ha épp azt nézhet, amit akar. Mostanra a gyerekeknek gyártott tartalom a második legnépszerűbb tartalom a videómegosztón a zene után. Eszméletlen népszerűségeket érnek el a gyerektartalmak, nem meglepő, hogy a gyártók maguk pakolnak fel egész sorozatokat, hogy legyen, amit nézni.

Az angol nyelvterületen roppant népszerű LittleBabyBum csatornának például 10,3 millió feliratkozója van, és összesen 12 milliárd alkalommal nézték meg a videóit. A feliratkozók számát tekintve épp még befér a top 100-ba, de egy gyerekcsatorna esetében ez valószínűleg nem is annyira mérvadó, hiszen többször is újranézik a videókat. A nézettséget tekintve különben már a 7. legnagyobb a 2011-ben indult csatorna. Magyar szempontból a LittleBabyBum természetesen kevésbé releváns, ezért inkább nézzük a minket érintő adatokat.

A KerekMese a legnépszerűbb magyar meséket megosztó oldal 190 ezer feliratkozóval, és összesen 450 millió videómegtekintéssel. Ez utóbbival egyébként minden más magyar csatornát megelőz. Összehasonlításképpen a legtöbb feliratkozót magának tudó Videómániának 187 millió megtekintése van, míg a Halott Pénz hivatalosa csatornáját 132 millióan látták eddig. A mostani összeállításunkba olyan magyar csatornákat válogattunk be, ahol lehetőleg jogtisztán nézhetnek a gyerekek tartalmat:


KerekMeseA legnagyobbat Vass Mónika meseíró-animátor és Tavaszi László stúdiótechnikus indította 2013 elején, magyar viszonylatban elsőnek számítanak a mesecsatornák között. Korábban még sokkal inkább a mennyiségre mentek rá, minden héten jelentettek meg új videót, sok tanítós dalt készítettek. Mostanság már inkább a minőségre gyúrnak rá, több időt is szánnak a videókra.

A csatornát kifejezetten óvodásoknak ajánljuk, van olyan videójuk is, ami kifejezetten a számok és a betűk elsajátításában segíti a gyerekeket, másokban a természettel lehet megismerkedni. De készítettek ők is magyar népmese-feldolgozásokat, illetve a mesefogyasztás szempontjából csúcsszezonnak számító adventi és karácsonyi zenés videókat is. A legnépszerűbb videójuk, a Számoló dal 20 millió feletti nézettségnél tart.
Bogyó és Babóca

Valószínűleg nem minden szülő ért velünk ebben egyet, mert elég megosztó a kétezres évek legnépszerűbb magyar meséjéből készített sorozat, de az kétségtelen, hogy a gyerekek többsége szereti Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány hétköznapi történetét. Bartos Erika azonos című mesekönyv-sorozata alapján M. Tóth Géza (akit a Maestro című animációjáért Oscar-díjra is jelöltek) rendezte az animációt, és 2010-től 2014-ig futott a tévében. A leginkább óvodásoknak ajánlott sorozatot az M. Tóth Géza által alapított KEDD Animációs Stúdió csatornáján lehet megnézni. A csatorna videóit egyébként eddig összesen 271 millió alkalommal nézték meg, ezzel a második legnagyobb mesecsatornának számítanak, ahol a Bogyó és Babóca mellett több más sorozat is elérhető.
KEDDvencek

Ilyen például a KEDDvencek bábsorozat, ami ugyan meg sem tudja közelíteni az előbbi sikerét, de a kicsiknek - itt is elsősorban ovisokra gondolunk -
mindenképpen érdekes lehet. A KEDDvencek sorozatban készült KEDDkoncert, ahol gyerekdal feldolgozásokat lehet találni, KEDDmese, amelyben konkrétan meséket olvasnak fel, KEDDkukta, ahol különböző ételek elkészítését tanulhatják meg a gyerekek, illetve a KEDDkreatív, amivel a kézügyességüket fejleszthetik.
Pocoyo

A spanyol-brit koprodukcióban készült Pocoyo többszörösen díjnyertes animációs sorozat, amelyet több mint 120 országban vetítettek sikerrel. Magyarországon az M2 gyerekcsatornán lehetett offline látni a kifejezetten óvoda előtt álló, illetve óvodás gyerekeknek szóló rajzfilmet. A Pocoyo–magyarul csatornán (aminek a már többször emlegetett M. Tóth Géza a producere) közel az összes részt meg lehet nézni. De ezen kívül olyan különkiadások is elérhetőek, mint a nagyjából egy perc hosszúságú ünnepi részek, a riói olimpia apropóján készített videók, illetve a gyerekjogokat feldolgozó animációk.
NándiMese

A csatorna a legjobb példa arra, hogy nem kell feltétlen profi stúdió, drága szoftverek vagy különösebben nagy szaktudás a sikerhez. A NándiMeséket egy szegedi pár készíti másodállásban az amatőr házistúdiójában, és a legkisebb, 5 éves fiuk, Nándi a mesék narrátora. A célközönség is nagyjából az ő korosztálya.

A szülők először csak a saját gyerekeiknek szánták a meséket, csak kedvtelésből csinálták, és nem is gondoltak arra, hogy szélesebb körben is népszerűek lehetnek. Az első tanítómeséjüket nagyjából egy évvel ezelőtt töltötték fel, azóta közel 15 millióan nézték meg ezeket összesen. Főleg autós meséket készítenek, van filmjük a kukásautóról, a traktorokról és a terepjáróról is.
Magyar népmesék

A klasszikus sorozat eddig megjelent mind a 100 részét meg lehet nézni a különböző Youtube-csatornákon, sőt a már korábban említett gyűjtőcsatornákon is megvan az összes, mi mégis a Kecskemétfilm Kids csatornát ajánljuk, ahol a gyártó, a Kecskemétfilm gyerekeknek szánt sorozatait gyűjtik össze. A Magyar népmeséket valószínűleg nem kell részletesen bemutatni, az első részt 40 évvel ezelőtt, 1977-ben mutatták be. Azóta igazi klasszikussá lett, a gyerekektől kezdve a felnőttekig mindenki szereti, ki szórakozásból, ki nosztalgiából nézi. A legeslegelső részt ágyaztuk be nektek:
Mesék Mátyás királyról

Ha nem is annyira népszerű, mint a Magyar népmesék, de mindenképp klasszikusnak számít a kecskemétiek Mesék Mátyás királyról sorozata is. Az animációk az igazságos Mátyás király legendáján alapulnak, és azt építik tovább. Olyan klasszikusokat találtok köztük, mint A kolozsvári bíró vagy az Egyszer volt Budán kutyavásár. A számunkra legrelevánsabb rész következik:Városi legendák

Ez még nem klasszikus, de minden megvan benne, hogy az legyen. És a korábbiakkal ellentétben egészen friss, a tévében is csak idén februárban kezdték el vetíteni. Már a neve is árulkodó, városi legendákat dolgoznak fel az abszurd homorú sorozatban, amit az eltalált narrátori hang és a kedves látványvilág miatt is érdemes nézni. Ez már nem is kifejezetten óvodás tartalom, mert az általános iskolások, sőt, a mesére fogékony felnőttek is jól elszórakozhatnak például Veronka néni történetén, akinek az az egyik érdekessége, hogy többször megjelent már neki Jézus, különböző testhelyzetekben.De egy kis keresgéléssel olyan klasszikusokat is találni a Youtube-on, mint a Pumukli kalandjai, ami a személyes kedvencem, az igazi klasszikus 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal vagy a Leo & Fred.

Még egy fontos dolog a végére. Bár szuper meséket ajánlottuk, amit mi is bátran megmutatnák a gyerekünknek, de azért ne feledjük, hogy a meseolvasást egyetlen animáció sem pótolhatja, ezért ne hanyagoljuk azt el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS