2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egészséges táplálkozás szerepe a gyermek életében

hirdetés 2017. április 21. 08:26, utolsó frissítés: 08:26

Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni. (x)


Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

Mivel az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, ezért mára már egyre több óvodában is előírják a glutén-, laktóz-, cukormentes ételek biztosítását a gyerekeknek.

De valóban szükséges a gluténmentes diéta a gyerekeknek?

A glutén- és laktózérzékenység egyre több embert érint világszerte, ugyanakkor a cukorfogyasztás csökkentése elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, nemcsak cukorbetegeknek. Még ha egészséges is az ember, nem árt, ha időnként tehermentesítjük a szervezetünket, és glutén-, laktóz-, cukormentes ételeket is felvesszük a napi étrendünkbe.
Ezért is állnak az Önök rendelkezésére a Petry új glutén-, laktóz- és cukormentes termékei.

Egyes hús- és hentesáru összetevői között sajnos mindhárom előbb említett anyag jelen van, a Petry Zsigmond termékcsalád kínálata viszont nem csak a glutén- és laktózérzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik, családja és saját részére, amely káros anyagokat, színezőket, ízfokozókat nem tartalmaz és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.

Az oktatási intézmények mellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egészségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően, hisz a szülők példamutató magatartása rendkívül fontos. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek, és a menü összeállításánál vegyék figyelembe a gyermekek ízlését és szükségletét is.

Több felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, s megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen, valamint olyan tiszta eredetű húsból származó hentesárut tesz az asztalra, amely tápláló és ízfokozó mentes.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS