2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár a humor fővárosa egy hétig: ha, ha, ha!

2017. április 10. 17:23, utolsó frissítés: 2017. április 12. 10:33

Véget ért a 14. Erdélyi Humorfesztivál, volt részünk bőven poénban.


Vasárnap este a fiatal humoristák versenyével és a Szomszédnéni Produkciós Iroda fellépésével véget ért a 14. Erdélyi Humorfesztivál. Egy héten át volt - a szervezők elképzelése szerint legalábbis -


Kolozsvár a humor fővárosa.

Volt nagyon lent, ami napokra elvette a kedvünket a eseményektől, és fennebb is, mint például a tegnap esti gála, aminek kifejezetten üde foltja volt a verseny. De erről egy kicsit később, mert elsőnek András Előd, a Humorfeszt legutóbbi versenyének győztese jött, akit közben állítólag elneveztek a székely Barack Obamának, de a miértre és a hogyanra sajnos nem kaptunk választ az előadásából.Szerintünk egy jó stand-up előadás legfontosabb ismérvei közé tartozik, hogy nem érzi magát kínosan a néző, kellően önreflexív az előadó, tehát mer nevetni önmagán is, és azért nem a 9GAG-ről magyarosított poénokat mond, tehát elég kreatív kitalálni valami újat. András Előd kifejezetten a tehetséges erdélyi humoristák közé tartozik, de ez már akkor sem volt kétséges, amikor két évvel ezelőtt megnyerte a versenyt, az akkor előadott vonatos kalandjára még ma is élénken emlékszünk. András Előd tegnap is bizonyított, kifejezetten jól vette a felszopó szerepét, a saját véznaságát parodizáló, az online házasságról szóló eszmefuttatását, illetve a saját csajozási nehézségeiről szóló részt például kifejezetten szerettük, de például Ádámot és Bélát, illetve a cigányozást lehetett volna hanyagolni. Nem is nagyon vicces, és nem is nagyon markáns részei az előadásnak, így pedig csak szálka maradt a szemünkben.


Megérte pihentetni egy évet a humoristák versenyét

legalábbis az utóbbi kiadásokhoz képest kifejezetten színvonalasnak tűnt a verseny, nem volt hosszú, kínos csend a nézőtéren. Nem volt olyan versenyző az ötfős mezőnyben, akiről egyértelműen ki lehetne jelenteni, hogy nem a színpadra való, leginkább a tapasztalaton múlt az idei díj.
A leginkább elveszettnek - őt idézve - mint Ábel a rengetegben, Györfi Rita tűnt, de neki is lehet ezt a színpadi tapasztalatlanságára, az előadói készségek fejletlenségére fogni, mert a poénjai álltak. Gere Sámuel István szópoénokkal árasztotta el a zsűrit és közönséget, Fodor Csaba pedig simán elvihette volna a legkreatívabb bemutatkozó szövegnek járó díjat, ha osztanak olyat.
A kézdivásárhelyi Molnár Arnold a romániai egészségügyi ellátás hiányosságaival poénkodott egy sort, sajnos egy kicsit túl sok volt benne az emésztési végtermék.

A 14. Erdélyi Humorfesztivál 2000 lejes fődíját végül a székelyudvarhelyi Somolyák Tamás kapta, akitől leginkább a székelyudvarhelyiek román tudásának hiányáról, illetve az egyetemisták mosogatási antikedvéről hallhattunk egyet-mást. Mégis a rutint lehet esetében a legfontosabb pluszként említeni, látszott, ahogyan figyel a közönségre, és az is, hogy nem csak elmondani próbálja a szövegét, hanem tényleg építi a poénjait. Mondjuk már legutóbb is döntős volt a Humorfeszten, és tavaly például viccmondó versenyt szervezett, bár szerintünk azt nem nagyon kellene kitenni a vitrinbe.A díjat az RMDSZ "amatőr politikusa", Porcsalmi Bálint adta át, aki jövőre disznó vicceket kért a politikusokról.

Nekünk az este pozitív meglepetése György Boti,

a Humorfeszt egyik szervezője, aki, úgy néz ki, tényleg felnőtt a feladathoz. Kifejezetten bírtuk, ahogyan cukkolja a versenyzőket. A csirkemell 50 árnyalata, amit Somolyák kapott, nagyon ott volt.
Ezzel szemben a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc estét záró előadásában semmit meglepő nem volt, bár ez ebben az esetben kifejezetten pozitív kijelentés. Ők nagyjából annyira az erdélyi humorista mezőny előtt vannak, hogy lehet, már azon is nevetne a közönség, ha egyszerűen csak kiállnak a színpadra. De persze azon is jót nevettünk, hogy a földieper nem néphagyomány, hogy őrizgessük a hűtőben. A többit meg keressétek meg a Youtube-on, biztosan fent vannak.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS