2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sportolók és homoszexuálisok a legnagyobb szteroid-fogyasztók?

Gozner Gertrud 2004. szeptember 06. 11:14, utolsó frissítés: 2004. szeptember 03. 18:08

Nemcsak az atléták használnak szteroidokat a nagyobb teljesítmény eléréséért. Az izomkultúra a #b#homoszexuális-közösségekben#/b# is népszerű, akik egy szépen kidolgozott testért a káros hatásokról is hajlandók elfelejtkezni.

Amint azt az athéni olimpia is bizonyította, a sport és a doppingszerek szorosan összekapcsolódtak azon atlétáknál, akik gyors dicsőségre vágynak. A szteroidoknak ugyanis közismert hatása, hogy megnövelik az izomtömeget, ami által jobb fizikai teljesítményt lehet elérni.

A homoszexuális férfiak körében az anabolikus szteroidok szedése elsősorban az egészség megőrzését jelentette, csak később állt át a hiúság szolgálatába – derül ki a BBC cikkéből. A nyolcvanas években az orvosok az AIDS okozta súlyvesztés ellen írták fel betegeiknek, ezzel egészítve ki az edzésterápiát. Néhány HIV-pozitív férfi még ma is receptre szedi. De idővel az anabolikus szerek opcionális, és nem elengedhetetlen gyógyszerévé váltak az AIDS-betegek kezelésének.

Azonban a gay-körökben egyre népszerűbb testkultúra egy virágzó feketepiac kialakuláshoz vezetett, amely hatékonyan képes kiszolgálni a rövid időn belül tökéletes testre vágyó klienseket.A homoszexuális férfiak és a szteroidok kapcsolatáról szeptember 8-án tartják Londonban az első szakkonferenciát, mivel egészségügyi szakemberek szerint a jelenség aggasztóan elharapózódott. A találkozón egyúttal szeretnék szórólapok segítségével felhívni a homoszexuális férfiak figyelmét a szteroid-használat veszélyeire.

Egy nemrég készült felmérésből kiderül, hétből egy homoszexuális férfi az elmúlt évben használt már a konditeremben teljesítménynövelő szereket, pesszimistább becslések szerint ez az arány 50%. A londoni tűcsere-állomások például azt jelentették, hogy ügyfeleik felét szteroidhasználó homoszexuálisok teszik ki, akik a szert injekciók vagy tabletták formájában viszik be a szervezetükbe.


A középkorúak szenvedélye

Pete, a 29 éves londoni könyvelő, négy éve használ szteroidokat. Elmondása szerint minden homoszexuális barátja edzőterembe jár, és ezek fele doppingszereket is használ. "Amikor belenézek a tükörbe, arra gondolok, hogy nagyobb izmokat szeretnék. Van egy elképzelésem arról, hogy szeretnék kinézni, és hogy kikre szeretnék ezzel hatni" - vallotta be.

Dr. Sean Cumming, a London központjában található, Freedom Health nevű gay-klinika vezetője meséli, hogy pácienseinek egyharmada bevallottan használ szteroidokat, és ez az arány évről-évre meredeken növekszik. És a legveszélyeztetettebbek nem is a tinédzserek, hanem a jól kereső, késő harmincasoktól a korai ötvenesekig terjedő korosztály.

"Nem az ifjú, diszkóban bulizó srácok, hanem a középkorú, az öregedés miatt aggódó férfiak folyamodnak leginkább ehhez a szerhez. A legtöbben úgy gondolkodnak: most vagy soha! Úgy építik fel a testüket, hogy az az elképzelt módon nézzen ki, és egy adott típusú férfit vonzzon" – magyarázza az orvos.


Elnőisedett testformák

Az anabolikus szteroidok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintetikus változatai. Ezek a szteroidok képesek megnövelni az izmok energiatároló és oxigénfelvevő képességét. Mindegyik fogyasztó szervezete másképp reagál erre a szerre, de a számos mellékhatás közé sorolható a vérrögök kialakulása, a megnövekedett prosztata és a felgyorsult hajhullás.

A herék időszakosan összezsugorodhatnak, a mellek pedig elnőiesedhetnek, ha a szervezet a túlzott tesztoszteron bevitelre ösztrogén túltermeléssel válaszol. Pszichológia mellékhatásai között szerepel az úgynevezett "bigorexia", amikor az izmos férfi sokkal vékonyabbnak látja magát, mint amilyen valójában, és valóságosan megijed az állítólagos súlyvesztéstől.

A mellékhatások azonban többnyire elenyészők, de a mellek megnövekedése gondot okozhat azoknál, akik ideális, férfias mellizomra vágynak – fejti ki Dr. Hinde. A legnagyobb kockázatot nem a mellékhatások, hanem a bevitt szteroidok mennyisége és minősége jelenti, valamint a tűk újrahasználata, mert azok révén könnyen átvihető az AIDS-fertőzés.


Elszigetelt jelenség?

Dr Pierre Bouloux endokrinológus terápiás célokból kezeli pácienseit kisebb tesztoszteron-mennyiséggel. "Egy szteroid-kúra befejezése után a páciens sokszor mélypontra kerül, és ahelyett, hogy megnyugodna a test, az újra követeli magának a szert – magyarázza Dr. Bouloux. "Ez egy ördögi kör, és ugyanezt tapasztalom a sportolóknál is. Ez nem csak a homoszexuálisok problémája. Az edzőtermek tele vannak olyan emberekkel, akik folyamatosan drogokat használnak" – teszi hozzá.

Gay-szervezetek szerint azonban az ügy túlságosan fel van fújva. Richard Smith, a Gay Times nevű lap főszerkesztője a konferencia keretén belül szeretné kifejteni azon nézetét, miszerint az izomépítés csak néhány gay-közösség sajátja. "Nem mindegyik homoszexuális férfi jár klubokba vagy edzőtermekbe. Az ő számuk valójában elenyészően csekély!" - állítja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS