2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét megvédték az örökségünk: a Kozmutzások és a református kollegisták nyertek

G. L. 2017. március 28. 14:58, utolsó frissítés: 14:59

De az Örökségünk Őrei minden döntős csapata elégedett lehet.


Az Református Kollégium csapata a Purjesz-Óváry házzal és a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskola csapta a Sétatérrel nyerte az Örökségünk Őrei − Fogadj örökbe egy műemléket! kolozsvári vetélkedőjét, aminek hétfő este volt a döntője a Magyar Operában. A végső sorrend a csapatok elmúlt hónapokban kifejtett online (közösségi média, rádió és televíziós szereplés stb.) és offline (kiadványok, takarítási akciók és vetélkedők szervezése, flashmobok és kirándulások) tevékenysége, illetve a verseny tegnap esti döntőjén bemutatott előadásuk alapján alakult ki.

Idén Kolozsvárról összesen 13 műemléket fogadtak örökbe a csapatok, de a döntőbe csak 6 együttes került. Az említetteken kívül a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata a Tűzoltótoronnyal (a 2. helyen végeztek), az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata a Status-palotákkal (a 3. helyen végeztek), a Báthory István Elméleti Líceum csapataa Mauksch–Hintz-házzal (a 4. helyen végeztek) és a Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata a Marianummal (az 5. helyen végeztek) versenyzett. A kolozsvári csapatokon kívül Erdély-szerte még 20 műemléket fogadtak örökbe a verseny keretében.

Horváth Anna volt alpolgármester, az RMDSZ kolozsvári szervezetének az elnöke köszöntőjében az idei Bajnokok Ligája legemlékezetesebb meccsét, a Barcelona–PSG összecsapást idézte fel, amikor a hosszabbításban "bekövetkezett a csoda", aminek az volt a titka, hogy mindenki elhitte, semmi sincs elveszve, ameddig a mérkőzést le nem fújják."Azt nem tudom megmondani, hogy a műemlékvédelemben folytatott csata hányadik percben van, de amikor ezeket a fiatalokat látom, tudom, hogy még tart az összecsapás. Hiszem, hogy ezekkel a fiatalokkal ez a csata még nincs lejátszva" - mondta Horváth Anna, aki szerint a résztvevő csapatok abból a hitből nyerik a lelkesedést, hogy megnyerhetik ezt a harcot. Horváth szerint a verseny résztvevői nem a romos épületeket látják a műemlékekben, hanem az utódoknak hátrahagyható csodálatos örökséget. "Ha merünk nagyot álmodni, és egész életünket feltenni rá, ha megértjük azt, hogy mindenkire szükség van, idősre, fiatalra, civilekre, politikusokra, mindenkire, aki műemlékeinkért tenni tud és akar, akkor hiszem, hogy a ti erőfeszítésetek, a mi közös mozgalmunk sem lesz hiábavaló" - szólt a diákokhoz Horváth Anna.

A fődíjat, egy brüsszeli utazást felajánló Winkler Gyula EP-képviselő köszöntőjében elmondta, fontosnak érzi, hogy a munkája során legyenek erdélyi kapaszkodói, amire büszke lehet. Winkler szerint az Örökségünk Őrei verseny pont ilyen, és megérett arra, hogy európai szinten is népszerűsítsük a nálunk jól bevált gyakorlatot.„Az elmúlt hónapokban kétszer is bemutattam az Örökségünk Őrei mozgalmat az európai színtéren, Brüsszelben, az Európai Régiók Tanácsában egy olyan nemzetközi ifjúsági konferencián, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett, majd Strasbourgban a FUEN elnökség előtt ismertettem a programot. Meggyőződésem, hogy tájékozott, céltudatos európai fiatal és tájékozott, céltudatos erdélyi fiatal ugyanazt jelenti. Az az erdélyi fiatal, aki ismeri, szereti épített örökségünket, védeni fogja az európai kulturális örökséget, hiszen Erdély is része annak” – mondta Winkler Gyula, aki arra is javaslatot tett, hogy az elkövetkezőkben többnyelvűen, lehetőleg angolul, franciául vagy németül is kommunikáljanak a csapatok, hogy ezzel is európai dimenziót adjanak az Örökségünk Őrei mozgalomnak.

„Ezek a fiatalok saját ötleteikkel, terveikkel, fantáziájukkal és 21. századi, pezsgő élettel töltötték meg műemlékeinket, felkavarták a várost. Sem én, sem önök nem mennek most már el közömbösen ezek előtt az épületek előtt, mert a gyermekek megszemélyesítették, és magukénak érzik azokat, és nekik köszönhetően hozzánk is visszatértek ezek az épületek” – szólt a döntőn résztvevőkhöz Hegedüs Csilla, az Örökségünk őrei program kezdeményezője és irányítója.A szakmai zsűri tagjai: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Kádár Magor kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Kozma Eliz, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákja, Makkai Bence reklámgrafikus, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.


A két első díjas közül a Református Kollégium csapata (vezető tanár: Antal Andrea) nyerte a brüsszeli tanulmányutat, míg a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata (vezető tanárok: Blaga Júlia és Albert Nagy Erika) pedig a Communitas Alapítvány Bölcs Diákok táborában való részvételt. A Transylvania Trust Alapítvány felajánlását, az Electric Castle fesztiválra szóló belépőket a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata (vezető tanár: Solymosi Zsolt) kapta.

Szintén ők nyerték a döntő kvízjátékát, aminek a díja az április 3–9. között megrendezett Humorfesztre szóló belépő. Az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének, Csoma Botond képviselőnek és László Attila szenátornak köszönhetően az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata (vezető tanárok: Antal Orsolya és Adorjáni Mária) Vibe Fesztivál belépőjegyekkel lettek gazdagabbak. A MIÉRT EU-táborába a Báthory István Elméleti Líceum csapata (vezető tanár: Vincze Csilla) mehetnek. Az IDEA Könyvtér könyvjutalmát a Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata (vezető tanárok: Szász Enikő és Vajnár János Zsolt) kapta. A döntős csapatok mindegyikének nyereménye, hogy részt vehet az Örökségünk Őrei nyári táborában.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS