2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis gyújtotta fel a bukaresti klubot, fizetett kutyák tüntettek: meredek sztorik a hétvégéről

S. R. T. 2017. január 23. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Ha nem olvastál internetet vagy néztél tévét, most itt vannak egy helyen.


Súlyos dolgok történtek az elmúlt hétvégén: országszerte több tízezren vonultak utcára a tervezett közkegyelmi rendelet ellen; leégett egy bukaresti klub; Amerikában nők milliói vonultak utcára Donald Trump frissen beiktatott elnök ellen; szörnyű balesetet szenvedett egy magyarországi diákokat szállító busz Olaszországban... De mindezek mellett, vagy esetenként éppen ezekre reflektálva meredekebbnél meredekebb megnyilvánulásoknak lehettünk tanúi.

1. A tüntetőket (és kutyáikat) megfizették azért, hogy utcára vonuljanak

A Romania TV korábban is minimum kifogásolhatóan tudósított a közkegyelmi és btk-módosító rendelettervezetek elleni tüntetésekről, de vasárnap odáig mentek, hogy arról beszéltek: a tüntetőket megfizették, hogy kimenjenek (ez nem új), de plusz pénzt kaptak azok, akik kutyával vonultak utcára (ez már nagyon új). Az árat is tudni vélték: 100 lej/ember, 30 lej/kutya. Máris keringeni kezdett a Facebookon egy vicc: "Ha a kutyád eltűnt vasárnap délután, és csak késő este jött haza, azért kérdezd meg tőle, mennyit kapott..."

2. Tüntetés = új bányászjárás, egy államcsíny kezdete


Liviu Dragnea de facto minisztereln... akarom mondani képviselőházi elnök most jött haza Amerikából, Trump beiktatásáról, és Facebook-posztja szerint egy új bányászjárásba csöppent bele, amely már államcsíny kezdete. Azért egy békés tüntetést elég meredek bányászjárásnak nevezni, főleg attól a PSD-elnöktől, akinek az egykori elődét, Ion Iliescut nemrég állították bíróság elé a tényleges bányászjárásban játszott szerepe miatt, emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.3. Johannis gyújtotta fel a Bamboo klubot

Valahogy folyton a peraktuális vagy egykori PSD-elnökökhöz jutunk most: Victor Ponta volt kormányfő és pártelnök írt szombaton egy olyan Facebook-bejegyzést, amelyben azt sugallta, hogy Klaus Johannis államfő felelős a Bamboo klubban kiütött tűzért, mert le akarja váltani a kormányt, de "ezúttal" nem "sikerült", hogy meg is haljanak emberek (ezzel a Colectiv-tragédiára utalt, amely után az ő kormányát mondatták le a tüntetők). Egy hozzászólásban pedig egyenesen piromániásnak nevezte Johannist, és kijelentette, hogy az ország addig fog "égni", amíg vissza nem szerzi a hatalmat.

Bár lemondása óta Ponta minden lehetőséget megragad, hogy Facebookon önkifejezzen, és publikált már egy-két érdekes bejegyzést, valahogy eddig mintha sosem merészkedett még el. És ha azt hinnénk, hogy egyedül van ezzel az ötletével, nézzük meg a számos hozzászólást, ami a posztjára érkezett, meg azt, hogy a Facebrands szerint az amúgy is stabilan gyarapodó követőtábora vasárnap még jobban megugrott.

4. A post-truth után itt vannak az alternatív tények

Donald Trump amerikai elnök beiktatási ceremóniáját kemény kommentárokkal és mémekkel követte az internet népe. A legnagyobbat azonban az a kép futott, amely szerint sokkal kevesebben vettek részt a mostani beiktatási ünnepségen, mint Barack Obamáén. Bár nem mindegyik képpár volt szerencsés (volt eset, amikor nem ugyanabban az időpontban készült a két felvétel, és nem is pont ugyanabból a szögből), videofelvételek szerint az ünnepség alatt egyszer sem telt meg a National Mall park; a New York Times pedig az Obama-beiktatásán résztvevő tömeg egyharmadára becsülte az emberek számát.Számháborún innen és túl, az álmoskönyv szerint mégsem szerencsés egy fehér házi szóvivőnek mindenféle bizonyíték nélkül kijelenteni, hogy márpedig ez volt a legnépszerűbb beiktatás valaha, pont, és a tanácsadó-kampánymenedzsernek ezt úgy védeni meg, hogy "alternatív tényeket" közöltek. Valótlanság lesz a keresett szó, ha nem egyenesen hazugság.

5. Putyin vissza akarja adni Erdélyt Magyarországnak

Ez a téma időről időre felbukkan, most hétvégén azonban akkorát ment a román Facebook-felhasználók körében, hogy a magyar sajtó is felfigyelt rá. A DCNews pontosan egy hete írta azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán dől el Románia sorsa, és Erdély elszakítása. Kedves témája ez a szerzőnek, tavaly októberben is több cikket írt "a nagy terv" címmel, ám azok mindössze néhány lájkot és megosztást értek, míg a mostanit háromezernél többen osztották és lájkolták. Lehet, a közelgő budapesti találkozó miatt - de legalábbis magyar forrásokhoz emiatt juthatott el könnyebben.

6. Az ítélet: rák!

Magyarországon maradva a Rákellenes Liga egyszázalékos adófelajánlásért kampányoló reklámja olyan meredekre sikerült, hogy azóta is pislogunk a képernyőre. A reklám szerint ugyanis a rákbeteg ember "vádlott", akinek az "ítélete" rák, és abban "bűnös", hogy nem sportolt, és egészségtelenül étkezett. De azért nagy kegyesen kap egy második esélyt, ha te felajánlod az adód egy százalékát a Ligának.Ne menjünk most abba bele, hogy az egészséges életmódra való nevelésnek egyáltalán nem így kellene kinéznie, illetve abba, hogy a rákot mennyi számtalan dolog okozhatja. Ez a kampány pont az állítólag megsegítendő emberek lelkébe tiport bele, annyira, hogy már ellen-Facebook-csoport is indult, amelyben rákos betegek üzenik: ők nem vádlottak.

Szerinted melyik volt a legmeredekebb sztori a hétvégén?Nyitókép: a hétvégén körbement egy manipulált fotó is, amely szerint egy tüntető azt hirdeti a tábláján, hogy felgyújtják az országot, ha kell. Az eredeti kép (jobbra) a Colectiv-tüntetéseken készült, és egyáltalán nem az szerepel a táblán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS