2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az erdélyi magyarok körében is trendi a Tinder

Ambrus István 2017. január 18. 13:50, utolsó frissítés: 14:46

Sokan faji alapon választanak társat a netes párkeresőkön, a Tinder felhasználóinak jelentős része pedig házas, vagy párkapcsolatban él.


A kétezres években megjelenő borzasztóan kínos internetes társkereső oldalak után, az okostelefonok elterjedését követően 2012-ben megjelent a Tinder alkalmazás, amelynek jelenleg 50 millió felhasználója van, ebből naponta 10 millió aktív. Ez az alkalmazás Romániában 3-4 éve vált ismertté, a magyarok körében szokás szerint 1-2 évvel később. Az alkalmazás sikere egyrészt annak köszönhető, hogy mentesíti a felhasználót a valós életben előforduló kellemetlen, néha igazán kínos, visszautasításból fakadó kudarcélménytől.

Ezen egy fotó és egy esetlegesen mellékelt bemutatkozó szöveg alapján dönthetünk nemtetszés vagy szimpátia alapján, hogy annak megfelelően jobbra vagy balra "swipeolunk". Amennyiben tetszünk valakinek, és ez részünkről is kölcsönös, lehetőség nyílik arra, hogy chateljünk. Ha mi magunk pozitívan értékelünk valakit, de részéről nem kölcsönös a dolog, nem is szerez tudomást erről.

A Texasi Egyetem az alkalmazást használók körében készített felmérést, amelyben 1044 nő és 273 férfit kérdeztek saját testképükről, pszichológiai állapotukról, szociokulturális tényezőkről, valamint arról, hogy felhasználóként tárgyiasítva érzik-e magukat?A felmérésben résztvevők közül csupán 10% vállalta fel nyíltan, hogy használja a Tindert. A felmérésben szereplő felhasználók adatait összevetve azokéval, akik nem használják az appot, kiderült, hogy a tinderezők többsége kevésbé elégedett a fizikai adottságaival és a testképével, valamint sokkal receptívebbek a tömegmédián keresztül diktált, szépségre és testalkatra vonatkozó trendekre.


Tárgyiasítja a felhasználókat?

A kutatásból kiderül, egyes felhasználók úgy érezték, tárgyként kezelik őket, ugyanakkor más felhasználók pozitívumként élték meg, hogy az alkalmazás mentesíti őket az olyan közösségi interakciók alól, amelyek a szemtől szembeni kapcsolatteremtés során elengedhetetlenek. Sőt vannak olyan felhasználók is, akik az önbizalmukat erősítik az applikáción keresztül, ami a "találatok" számától függően hasznos is lehet, mert ennek köszönhetően szebbnek látják magukat. Ez elsősorban az alkalmazás természetéből fakadóan következik.

Az app ugyanis úgy segít kapcsolatot teremteni két ember között, hogy közben kizárja a visszautasítás és a kudarc élményét, amitől nagyon sokan félnek, ezért a való életben nem mernek közeledni egy másik emberhez. A Tinderen keresztül viszont csak akkor érkezik visszajelzés, ha két felhasználó pozitívan értékeli egymást, kölcsönösen tetszenek egymásnak.

A Texasi Egyetem kutatása rámutatott, hogy az alkalmazás azt a hamis érzetet kelti bennünk, hogy bármikor találhatunk jobbat az aktuális párunknál, ezért folyamatosan arra készteti a felhasználókat, hogy ne álljanak le az ismerkedéssel.

Ami a Tinder férfiakra és a nőkre gyakorolt hatását illeti, a férfiak esetében nincs olyan mértékű negatív hatással, mint a nők önbecsülésére, azonban a kevés önértékeléssel bíró emberek jobban vonzódnak az olyan helyzetekhez, amelyekben az embereket tárgyként lehet kezelni.


Az erdélyi felhasználók óvatosabbak

Az általunk megkérdezett erdélyi tinderezők szinte kivétel nélkül úgy gondolják, hogy ez a platform a párkeresésnek nem a legideálisabb formája, mégis a legtöbbjük huzamosabb ideig használta, vagy használja az alkalmazást. Többen közülük itt találtak párt maguknak, akikkel már hosszabb ideje párkapcsolatban élnek, sőt, olyan tinderrandiról is írtak az erdélyi felhasználók, aminek házasság lett a vége, úgyhogy tényleg megfontoltan kell bánni az alkalmazással. A válaszadók reakciójából mi is azt éreztük, hogy ha nyilvánosan kell vállalniuk ennek a használatát, akkor ezt valamiért kínosnak érzik, éppen ezért az alkalmazás használata kisvárosban problémásabb.


Szuperlájkol a szomszéd

Erdélyi és partiumi városokban élő felhasználókat is megkérdeztünk a partnerkereső alkalmazás használatáról, és az derült ki a nem reprezentatív felmérésből, hogy a gyergyói, udvarhelyi és csíki felhasználók jóval óvatosabbak, mint például a kolozsváriak.O.P. 26 éves lány, aki egy székelyföldi városban él, szinte fél évig volt felhasználó. Szerinte az emberek elítélik emiatt, ezért óvatos, igyekszik elkerülni a kisvárosokra jellemző cinikus pletykákat. "Kisvárosban szerintem nem működik. A szülővárosomban nagyon nem is használtam, mert ismerjük itt azért egymást a szórakozóhelyekről, suliból. Én ha tindereztem, akkor inkább akkor használtam, amikor elutaztam nagyobb városba" - mondta O.P., aki hozzátette, hogy a román tengerparton nyaralva is használta az alkalmazást, és azt tapasztalta, hogy ott sokkal nyitottabbak voltak az emberek.

Kolozsvári felhasználókat is megkérdeztünk, köztük voltak olyanok (többségükben férfiak), akiket egyáltalán nem érdekelt, hogy mit gondolnak az ismerőseik. A hölgyekre itt is jellemzőbb az óvatosság. G.O. szerint „ez kicsit férfi-női dolog”. Ő csak tíz percig használta, szerinte „így is baj lett belőle, ugyanis az ismerősök, akik látták, rögtön elkezdtek pusmogni, hogy G. d...i akar”.


Tinder, Tinder, mondd meg nékem!

Az internetes társkeresők esetében az alkalmazás fejlesztőin kívül a szociológusok, pszichológusok is figyelik az emberek szokásait, és időnként közzé is teszik a következtetéseiket. Bizonyos esetben jó ötleteket is adnak a felhasználóknak, hogy miként kezdjenek és hogyan tartsanak fenn egy beszélgetést. Az egyik megállapítás szerint ha animált GIF formátumú tartalommal nyitjuk online felületen a beszélgetést, 30%-kal nagyobb az esélye, hogy viszonzásul választ kapunk, ugyanakkor ha így indítunk, kétszer annyi ideig tart a felhasználok közötti párbeszéd, mintha csak egy szöveges bemutatkozással indítanánk. Az applikáció továbbá a Facebookon megadott érdeklődési köröket is figyelembe veszi, hogy a felhasználok közötti hasonlóságok mentén ismertesse össze egymással az embereket.


A felhasználók majdnem fele házas vagy párkapcsolatban él

Az interneten hozzáférhető források statisztikái alapján készített összegzésből konkrétan nem derül ki, hogy a felhasználók hány százaléka házas, az viszont igen, hogy 54% az egyedülálló, 12%-a párkapcsolatban él, és 3%-a elvált. A Kolozsváron élő Hajnal nevű olvasónk is érről mesélt, szerinte sokan úgy tindereznek, hogy a facebook-profiljukra rákeresve pillanatok alatt kiderült, hogy házasok. “Az első dolgom, hogy ha tetszik valaki, akkor lecsekkolom Facebookon. Sokan még csak nem is kendőzik, hogy házasok. Persze szép dolog az őszinteség, de egy ilyen kalandra könnyen rámehet a házasság" - véli Hajnal. Ennél azonban még mélyebbre áshatunk, ha megvizsgáljuk az internetes társkeresők felhasználói szokásait.


Adathalászok, szociológusok és rasszizmus

A felhasználókról tömegesen gyűjtött információkból számos dolog kiderül, például az, hogy a legtöbb ember rasszista. A Magyar Nemzet által közölt cikkből kiderül, hogy az internetes társkeresők felhasználói elsősorban faji alapon és nem pedig a sokszor általuk hangoztatott politikailag korrekt eszmék alapján választanak párt. Az adatokat elemezve a szociológusok arra jutottak, hogy leginkább a fekete nőket utasítják el a párkeresés során, számos esetben még a fekete férfiak is. Továbbá kiderült, hogy a latinók, az ázsiaiak és a fehérek egyértelműen fehér párt választanak maguknak, a fekete pasiktól pedig minden nő ódzkodik.

Mindezt összegezve ugyanakkor elmondható, hogy a Tinder alkalmazás csak egy platform, amelynek a használatakor fontos tisztában lenni azzal, hogy mit is keresünk, ezt pedig magunk és más felhasználók számára is fontos egyértelművé tenni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS