2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még pixeles a VR-pornó, de ha így fejlődik, akkor nem sokáig

2017. január 17. 15:01, utolsó frissítés: 15:32

Fillérekért érhető el a pornó a virtuális valóságban, de az élmény még nem az igazi.


A Pornhub (a világ egyik legnagyobb pornóoldala) az év elején közzétette a szokásos éves statisztikáit a pornófogyasztási szokásainkról. Mivel az ideiben nem tértek ki külön Romániára, ezért nem szemlézzük külön az eredményeket, akit érdekel, hogy mire izgatta magát a nép 2016-ban, megnézheti itt. Az összesítésnek mégis van egy nagyon tanulságos része, ami a VR-pornó térnyeréséről szól.

Eszerint 2016-ban 302 százalékkal nőtt a virtuális valósággal kapcsolatos tartalmak fogyasztása, áprilistól decemberig összesen 38 millió keresést regisztráltak. Bár Kínában, Thaiföldön és Hongkongban a legnépszerűbb a VR-pornó, de a Pornhub legnagyobb fogyasztóinak is rendre ott van a legnagyobb növekedést mutató keresési kifejezései között. Az Egyesült Államokban 385 százalékot emelkedett a VR-tartalomra való rákeresés, Kanadában 885 százalékkal, Franciaországban 772 százalékkal, Németországban 622 százalékkal, Oroszországban 663 százalékkal növekedett a rákeresések száma. És a sort hosszan lehetne folytatni.Új felnőtt tartalom, újabb pénzforrás


A növekedés nem olyan meglepő, mert a PornHub egyébként tavaly keményen rá is gyúrt a VR-témára, ami úgy látszik, egy kis friss vért/lendületet pumpálhat a mostanában csak vergődő felnőttfilmes iparágba. Mert az emberek egyre kevésbé akarnak fizetni a tartalomért, hiszen szinte mindent (minden formában és minőségben) megtalálnak ingyenesen az interneten. A VR-pornó ezzel szemben egy tényleg új pénzforrás lehet a gyártók számára, hiszen alig érhető el ingyenesen valamirevaló VR-tartalom, legfeljebb kedvcsinálóként működő rövid demóvideókat találni. Ennek oka, hogy míg viszonylag jó minőségű homemade videót egy jobb fényképezőgéppel is készíthetünk, addig virtuális valóság tartalmat nem olcsó mulatság előállítani, egy jelenetért 6000 dollárt kell fizetni. Így nem fenyegeti az a veszély, hogy tömegével jelennek meg homemade tartalmak.
A PornHub oldalán 2016 elején egyébként még csupán 30 VR-film volt, az év végén viszont már 1800 filmet (leginkább filmecskét) érhettek el a felhasználók. Egyébként ezek - néhány kivételtől eltekintve - legfeljebb 720-as felbontásig érhetőek el ingyenesen, aki full HD-ban akar filmet nézni, annak fizetnie kell még ezekért is.

A történethez természetesen az is hozzátartozik, hogy gyakorlatilag mostanra terjedtek el az olcsó virtuális valóság "szemüvegek". A Google által 2014-ben piacra dobott Google Cardboardot például már 20 lejért is lehet kapni online. Mostanra pedig egy csomó hasonló szerkezet lepte el a piacot. Mi is egy hasonlóval teszteltünk, és igen, néztünk munkaidőben pornót.Fejjel lefelé van a titkárnő

- mondta a szemüveget tesztelő kollégánk, majd elkezdte kicsavarni magát, hogy megtalálja a megfelelő szöget. Mert a filmek jellemzően nézőpont videók (POV), ahol főleg a férfiak szemszögéből (gyakrabban is használják a virtuális valóság lehetőséget, mint a nők, de abba nem mennék bele, hogy ez ok vagy következmény) rögzítik az eseményeket, ahogyan egy vagy több nő foglalkozik velük. Ilyenkor alapesetben, ha lenézünk, egy férfi felsőtestet kellene látnunk. Mi először a böngészőben próbáltunk videót nézni (a megfelelő videó kiválasztása után egyszerűen csak rá kell kattintani egy ikonra, és már úgy látjuk), de mint a fenti idézet is mutatja, elég sok baj volt a megfelelő szög megtalálásával, leginkább a feje tetejére állítva láttuk az egész világot, de az is előfordult, hogy egyszerűen csak elfordult az egész, ami jelentősen rontja az élményt. Utána megfelelő applikációkat is letöltöttünk hozzá. A PornHubnak is van, de a Google Cardboardot is letöltöttük ahhoz, hogy legalább a szögek keresésével ne legyen gond.

De valószínű, hogy ha nincs profi és drága virtuális valóság szemüvegünk, akkor népszerűsége ellenére sem tűnik nagy bulinak a VR-pornó - nekünk legalábbis nem tűnt annak. Az egy dolog, hogy a bonyolult technika miatt meglehetősen egyhangúak a klipek, de ha nem tudunk megfelelő felbontásban filmet nézni, akkor nagyjából olyan élmény, mint manapság VHS kazettáról 80-as évekbeli retrópornót nézni. Ahogyan a kollégánk fogalmazott az első élmény után, pixeles volt a pina.Persze ez nem jelenti azt, hogy nem a VR-pornó mutatja a jövőt, ahogyan a pornó mindig is a technológiai fejlődés előmozdítója volt, kezdve a VHS-kazetták eladásától egészen az előnézet képek bevezetéséig a videóknál, amit mostanra szinte az összes videómegosztó átvett. És biztosan lesz ennél jobb is, mert azért ennél sokkal nagyobb potenciál van benne, és ehhez még a rákeresési adatokat sem kell látni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS