2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogy vonatoznak ingyen az egyetemisták?

G. L. 2017. január 12. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Az utazás körülményeiről még nincs végleges döntés, de amit lehet tudni, azt elmondta Szentes József, a CFR Călători vezérigazgatója.


Február elsejétől ingyen vonatozhatnak a nappali tagozatos egyetemisták. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok a belföldi vonatjáratok másodosztályán használhatják a kedvezményüket a kormány múlt héten elfogadott sürgősségi rendelete értelmében.

A plusz kiadás költségeit a magas fizetések esetén az egészségügyi és társadalombiztosítási hozzájárulás számításánál bevezetett 5 bruttó átlagbérig terjedő plafon eltörlésével fedezik. Az abból befolyó 1,9 milliárd lejes többletbevételből a szállítási minisztériumon keresztül térítik meg a CFR Călători felé a szolgáltatást.

Eddig a Regio kategóriájú vonatokra 50 százalékos kedvezményt kaptak az egyetemisták, míg az InterRegio kategóriájú vonatokra évi 12 utazásra feljogosító kedvezményt.

Az ingyenutazás részleteiről a CFR Călători vezérigazgatóját, Szentes Józsefet kérdeztük:


Minden típusú vonatra érvényes a kedvezmény?

– A Regio és az InterRegio vonatok másodosztályára érvényes.

Akkor a nemzetközi járatokra nem vehetik igénybe a diákok?


– A nemzetközi járatok a határig úgy közlekednek, mint Regio és InterRegio vonatok. Tehát a nemzetközi járatokra is érvényes az ország határain belül. Hogyha valaki tovább akar utazni, akkor a határtól jegyet kell váltania. Például Magyarországon a diákigazolvánnyal tudnak kedvezményes jegyet váltani az egyetemisták.

A távolság befolyásoló tényező?

– Nem, nincsenek távolsági határok. De egy dolgot megjegyeznék. Február elsejéig még meg kell oldjuk a visszatérítési problémákat, tehát azt, hogy milyen iratokat és adatokat fogunk kérni az egyetemistáktól az utazási igazolványon kívül. Annak ugyan van egy sorszáma, de az sajnálatos módon még nem egyedi, nem olyan, mint a személyi szám, amit központosított irányítás alatt nyomtatnak ki. Emiatt személyigazolványt vagy útlevelet is fogunk kérni, hogy tudják igazolni magukat a diákok.

Ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy mivel teljesen ingyenes minden, akkor egy-egy diák a kollégái nevében lefoglal egy fülkét, de végül is csak egyetlen egy ember utazik. Nekünk ez veszteség lenne, mert nem tudjuk érvényesíteni a jegyeket, és eladni a helyeket. Előfordulhat, hogy zsúfoltnak tűnik a vonat a számítógépes nyilvántartásunkban az eladások szempontjából, és emiatt beteszünk néhány vagont pluszban, de a valóságban sokkal kevesebb az utazó.

De tárgyalunk még a miniszter úrral közösen az egyetemisták képviselőivel, és megkérjük őket, hogy közöljék a diákokkal, hogyha jegyet rendelnek, mert utazni szeretnének, de végül nem bonyolítják le az utazást, akkor szabadítsák fel a helyüket, adják le a jegyirodáknál vagy a kasszáknál.

Minden egyetemista igényelheti a kedvezményeket?

– Csak az államilag akkreditált intézményeken tanuló egyetemisták.A mostani végzősök még nyáron is használhatják a kedvezményt?

– Igen. Nekik még megvan az igazolványuk, és az alapján kaphatnak. Most nem kértük a diákigazolványok megváltoztatását, mert az költséget jelentene az oktatási minisztériumnak. A lényeg azon van, hogy mi alkalmazni fogjuk az új kormányhatározatot, ami felülír mindent, ami ezzel ellentétes. Nem akarjuk plusz költségbe verni a minisztériumot. Operatívnak kell lennünk, hogy február elsejétől a diákok valóban hozzájussanak ezekhez a kedvezményekhez.

Nekünk havonta téríti meg a minisztérium a költségeinket az elszámolás alapján. Azt szeretnénk, hogy a személyi számot vagy az úgynevezett igazolványszámot felvezessük a jegyekre, annak ellenére, hogy nem dolgozzuk fel ezeket a jegyeket. Abban az esetben, hogyha észrevesszük, hogy ugyanazon a nap az utazás szempontjából megvalósíthatatlan módon egy másik vonaton is használják az igazolványt, tehát valaki több vonatra kért jegyet ugyanabban az időben, akkor ezt az egyetemekkel is közöljük, hogy valamilyen módon megállítsuk ezeket a folyamatokat.

Örvendünk, hogy megkapták ezt a lehetőséget az egyetemisták, és ugyanakkor mi is plusz forráshoz jutunk. Nálunk az lesz a gond, hogy csak később fogjuk a pénzeket megkapni, de a lényeg az, hogy megkapjuk. Ez egy jó lépés volt.

Azt lehet tudni, hogy az elmúlt években a diákok hogyan használták a vonatokat?

– Persze. Növekvő a tendencia. Mivel az egyetemistáknak az InterRegio vonatokon limitálva volt az utazások száma, egy bizonyos értéket nem haladott meg. Évente olyan 18-24 millió lejt jelentett, ami remélem, hogy meg fog duplázódni. És nem csak a lakhelyük felé közlekednek majd, hanem az egész országban, és ezzel a diákturizmus is fellendül a nyári időszakban, mert az ingyenutazás ugye érvényes a vakáció idejére is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS