2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

KarakTEREK: kávé és zombiapokalipszis

2016. december 29. 14:27, utolsó frissítés: 14:30

Kétszer nem lehet ugyanazt a kávét lefőzni. Kivéve, ha az automatából veszed. Megnéztük, kik használják Kolozsváron a kávéautomatát.
Sokak számára a reggeli kávé olyan prioritás, mint a reggeli fogmosás. Teljes energiatartalékunkat igénybe vevő mindennapi tevékenységeink lejártával sokszor érezzük úgy, hogy csak egy végtelen és mérhetetlen ideig tartó álomporció tudna helyrepattintani és újra feltölteni életenergiával. Egy szabadeséshez hasonló ébredés után a reggeli kávé elviselhetővé varázsolja az addig ellenségesnek tűnő hajnali világot, és segít a léleknek, hogy teljességében költözzön vissza a botladozó testbe.

Kolozsvár központjában, a Sora bevásárló központban egy olyan kávéautomata található, ami kevés pénzért minőségi kávéval kényezteti az arra járókat. A Sora bevásárló központ forgóajtaján átlendülve máris útelágazás várja a vásárlókat. Ha a lefele vezető lépcsőt választjuk, az önkiszolgálóba érkezünk, ha pedig egyenesen haladunk előre, a ruha- és ékszerboltok kirakatainak gyűrűjében egy eldugott kis kávéautomata vár minket. Mindenféle korosztály megfordul itt, még gyerekek is, ugyanis nem csak kávéval, hanem forró csokival is szolgál az automata.

>> KarakTEREK: a palanecevők >>

Kusztos József (38) is fiával együtt jön az automatához, Ő maga eszpresszót fogyaszt, fiának pedig forró csokit vásárol. Amíg a kávégép eleget tesz a rendeléseknek, József szívesen mesél nekünk. „Szakácsként dolgozok Németországban, és évente kétszer, ha hazajutok Kolozsvárra. Ha a központban járok, utamba ejtem a kávéautomatát, mert itt gyorsan juthatok minőségi kávéhoz. Németországban nem olyan egyszerű kávéautomatát találni: csak a reptereken és az állomásokon vannak, a bevásárlóközpontokból hiányzik ez a fajta szolgáltatás. Azonban nem a kávégépek hiányoznak Németországban, hanem a kisfiam. Összességében jobban érzem magamat külföldön, de a család miatt mindig jóleső érzés hazajönni.”
„Nagyon egyedi helyszínnek tartom a kávégép környezetét, megfelelő helyszín lenne egy Die Hard szerű akciófilmhez. A keskeny folyosó egy jó üldözéses jelenetnek adhatna otthont, a ruhásboltok pultjai mögött pedig jól el lehet bújni. Azonban abban biztosak lehetünk, hogy két lövöldözés között Bruce Willis is megállna az automatánál egy kávé erejéig” – mondja.

Torockai Anna (25) optikus érkezik az automatához, munkahelyére menet állt meg egy kávéra.Szinte minden nap elhaladok az automata mellett, itt dolgozom a környéken – mondja Anna, majd megnyomja az extra adag cukrot jelző gombot a gépen. „Szeretem ezt a helyet. Minden olyan jól van elrendezve. Leginkább egy animációs filmben tudnám elképzelni helyszínnek. Ötletes rajzokkal nagyon fel lehetne dobni.”

Anna után Kondrát Kristóf (21) veszi meg a következő kávét. Egyetemre igyekszik, de azért szívesen vált velünk két szót. „Gyakran járok erre; ha tehetem, mindig megiszok itt egy kávét. A kávégépet két sietős út között fedeztem fel. Az keltette fel leginkább a figyelmemet, hogy milyen jól helyezték el az automatát, mennyire könnyen megközelíthető. Általában egyedül járom ezt az útvonalat, nehezen tudnám elképzelni ezt a helyet mondjuk egy randi helyszíneként. A Sora melletti shaormázóba inkább elhívnék egy lányt randizni, de nem a legelső randira, szigorúan csak a sokadikra; amikor már annyira laza lenne kettőnk közt a hangulat, hogy a lány ugyannyira értékelne egy őszinte szívvel felajánlott shaormát, mint egy gyertyafényes romantikus vacsorát.”


Végül Kristóf kávéja is elkészül, a második korty után pedig az ő képzelete is felerősödik. „Szeretek zombi apokalipszises videójátékokkal játszani, és ez a hely a játékban is előforduló helyszínekre emlékeztet. Mutatós zombivadászatos jelenetet lehetne forgatni a Sora ezen emeletén, a kirakatok kitörött üvegablakaival. Könnyen el lehetne bújni a fegyverekkel a pultok mögé, még akár zombik ellen hatásos fegyvereket is lehetne kovácsolni a ruhaállványokból”.

A zombiapokalipszis lecsengésével Csiszér Mária (63) lép oda az automatához. Ő forró csokit vásárol az automatából, és amíg a gép zakatolva készíti az italocskát, Mária néni mosolygósan mesél nekünk. „Főként az önkiszolgálóért szeretek ide bejárni, ugyanis nagyon jók a leárazások, és egy nyugdíjasnak ez sokat számít. Barátságos hely a Sora, ahol ruhától ékszerig minden megtalálható. Vásároltunk is a kis unokámnak egy aranyfülbevalót!" – teszi hozzá kacagva.


„Szeretek sétálni a kirakatok között, mindig megnézem az újonnan érkezett ruhákat és ékszereket. Leginkább egy szerelmes filmben tudnám elképzelni ezt a helyet helyszínként. Ez a hely nagyon alkalmas romantikus sétákra, és a gyönyörű kirakatok között könnyen el lehet bűvölni egy fiatal leányt.” A bűvölet azonban hamar elillan, elkészül a kávé, Mária néni mosolyogva búcsúzik el tőlünk: „A közeli János Zsigmondból kell elhoznom unokámat. Ő heti rendszerességgel jár néptánc körre a közeli iskolába. Én elkísérem őt a néptánc körre, utána pedig ő kísér el engem egy kis shoppingolásra a Sorába”.

Roxana Teodorescu (32) pszichológus a lélek rejtelmeit ismerő emberek magabiztosságával játszik el az automata billentyűivel, miközben ráérősen válaszolgat a feltett kérdésekre. "Csak éppen erre jártam, teljesen spontán módon fedeztem fel az automatát."


A spontán lehetőségekkel élő emberek felfedezési vágya mellett azonban az ismétlődő szokások következetessége is jellemzi Roxanát. "Ha a központ fele járok, mindig betérek ide, hogy vegyek egy kávét. Nagyon jó a kávé brandje, engem ezzel sikerült megnyerniük. Egyetemista koromban volt az emeleten egy étterem, ami azóta megszűnt. Oda is szerettem járni."

A Sora bevásárlóközpontban található kávéautomata olyan hely, ahova a kolozsvári emberek szeretnek visszatérni. A kávé illata, aromája, vagy talán brandje az, ami visszacsalogatja a klienseket? A rómaiak szerint borban az igazság, a kolozsváriak szerint pedig abban is van igazság, hogy a napindító automatás kávé több, mint fekete.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS