2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szexizmus rossz, értem? A férfiaknak is

2016. december 05. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

A nők leigázására és kihasználására törekvőknek kiüresedett, valódi jelentés nélküli kapcsolatok, magány és depresszió juthat osztályrészül, ráadásul segítséget sem tudnak kérni.


Saját mentális egészségük is veszélybe kerül azoknak a férfiaknak, akik kérkednek nők fölötti uralmukkal, és akik playboy-ként tetszelegnek önmaguk és a társadalom előtt - legalábbis egy friss tanulmány szerint, amely nemrég jelent meg a Journal of Counseling Psychology nevű szaklapban. A tanulmány megállapításaiból a Mashable szemelgetett, egyenesen Donald Trump megválasztott amerikai elnök figyelmébe ajánlva az eredményeket.

A szexista karaktertípusjegyek gyakran együttjárnak a mentális egészségzavarokkal és a segítségkérésre való képtelenséggel. A nőket tárgyiasító, lealacsonyító beszéd- és viselkedésmód, mint amilyet Trump is produkált kampánya idején, végül visszaüthet a férfiakra, akik jelentőségteljes és valódi kapcsolódási pontok, párkapcsolatok híján maradhatnak, ami magányhoz és depresszióhoz vezethet.

Y. Joel Wong, a tanulmány vezető szerzője, a Bloomingtoni Indiana Egyetem tanácsadó pszichológiai programjának tanára azt reméli, eredményeikkel arra bátoríthatják az embereket, ne csupán "társadalmi igazságtalanságnak" lássák a szexizmust, hanem egy olyan viselkedésnek is egyszerre, amely az így viselkedő személy számára is ártalmas.

"Nemcsak olyasmiről van szó, ami egyszerűen káros a nőkre nézve. Az elkövetők maguk is szenvedhetnek a bumerángeffektus révén" - mondta a Mashable-nek. Például az illetőtől elfordulnak azok, akik nézeteit elavultnak és támadónak tartják, és kerülni fogják őt, vagy éppen nyíltan szembeszállnak offenzív viselkedésével, így barátokat, családtagokat veszíthet el.


Ezt a dinamikát az egyéni felmérések már feltárták, most azonban Wong kutatása során szintetizálta 74 kutatás eredményét, amelyek összesen több mint 19 400 résztvevő adatait dolgozták fel egy 11 éves periódusban. Az eredmények megerősítik, hogy bizonyos "maszkulin normákhoz" való ragaszkodás egyes férfiakat szabályszerűen megnyomorít.A kutatók 11 ilyen normát vizsgáltak: a nyerni akarást, az érzelmi kontrollt, a kockázatvállalást, az erőszakot, a dominanciát, a playboy szerepet, az önbizalmat, a munka előtérbe helyezését, a nők leigázását, a homoszexuálisok megvetését és a magasabb státuszra való törekvést.

A playboy szerep, a nők leigázására való törekvés és az önbizalom mindegyike gyenge mentális egészséggel áll korrelációban, illetve a pszichológiai segítségkérésre való képtelenséggel járt együtt. Ugyanakkor hiányuk esetén a mentális egészség olyan pozitív aspektusai a valószínűbbek, mint a megelégedettség az élettel, illetve a társadalmi jól-lét.

A többi hét maszkulin normatípus kisebb valószínűséggel járt együtt mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal.

Egyedül a kockázatvállalás jellemzője volt szignifikánsan és pozitív módon összehangolódva a jó mentális egészséggel. Természetesen itt is lehetséges negatív kimenetel, mert nem mindegy, hogy a kockázatvállalás készsége abban segít-e az embereknek, hogy kitolják saját határaikat és kilépjenek a komfortzónájukból, egyfajta felszabadításként élve ezt meg, vagy olyan veszélyes viselkedéstípusokhoz vezet, mint amilyen a szerhasználat.Wong egyébként 2013 óta dolgozik a tanulmányon, tehát nem szándékosan időzítette a befejezését Trump győzelméhez. Hogy Trump nyert, azt számos férfi úgy is értelmezheti, mint bizonyítékot arra nézve, hogy a legotrombább szexizmus valójában az előnyére válhat az elkövetőnek.

Ám az ilyen, legkevésbé elfogadható maszkulin normák, mint a nők leigázása és az ezért kapott jutalom a többi, hasonlóan megnyilvánuló személy részéről, számos hátulütővel jár, hangsúlyozta a pszichológus. A szexizmus bizonyos típusai pszichológiai sebeket ejtenek és maradandó hegeket hagynak mind az áldozaton, mind az elkövetőn - figyelmeztet.

Forrás: Mashable

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS