2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos megerősítést kapott, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legjobb Romániában

G. L. 2016. november 16. 15:36, utolsó frissítés: 20:34

A minisztérium rangsorolta a felsőoktatási intézményeket.


A Babeș–Bolyai Tudományegyetem az ország legjobb egyeteme az Oktatási Minisztérium frissen közzétett rangsorolásában. A jelentésben a különböző nemzetközi értékeléseket összesítették, ennek alapján alakult ki a sorrend.

Összesen 20 egyetem került be a metarangsorba

a Romániában található 92 aktív és 4 felszámolás alatt álló felsőoktatási intézmény közül. Ennyi jelent meg az oktatási és kutatási tevékenységet értékelő nemzetközi rangsorolásokban. A minisztérium a következő nemzetközi rangsorokat vette figyelembe: Academic Ranking of World Universities/ARWU (oktatási és kutatási); Center for World University Rankings/CWUR (oktatási és kutatási; Leiden Ranking/CWTS (kutatási); Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities/PRSPWU (kutatási); QS-Top Universities Ranking/QS (oktatási és kutatási); Scimago Institutions Ranking/Scimago (főként kutatási); Times Higher Education–World University Rankings/THE (oktatási és kutatási); University Ranking by Academic Performance/URAP (kutatási); World’s Best Universities Rankings/US-News (kutatási). Ezeken elért megjelenést és helyezéseket pontozták, és ennek alapján alakult ki a végső sorrend. Mind a húsz ranglistára felkerült egyetem állami felsőoktatási intézmény.A Babeș–Bolyai Tudományegyetem összesen 13 pontot gyűjtött össze.


A BBTE a kilenc rangsorolás közül hétben szerepelt. Mi leggyakrabban az QS általános és tematikus egyetemi rangsorát szoktuk szemlézni, ezen idén a Bukaresti Egyetemet sorolták a legjobb helyre, és csak utána jött a kolozsvári központú felsőoktatási intézmény. Az oktatási programokat értékelő összesítésbe a számítástechnika, informatika, a matematika és az idegen nyelv került képzés került be. De értékelte az utóbbi években a BBTE-n folyó munkát a U.S. News és a Times Higher Education is.

Ezen a néven 1959 óta létezik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, akkor vonták össze a magyar tannyelvű Bolyai Egyetemet a Victor Babeșről elnevezett román tannyelvű egyetemmel. Az egyetem gyökerei egészen 1581-ig vezethetőek vissza, akkor alapította ugyanis Báthory István az elődjének tekinthető jezsuita kollégiumot. Jelenleg a BBTE-n 21 kar működik, ezek közül 15 karon van magyar tannyelvű képzés, és 2 kar teljesen magyar nyelven működik. 9 karon lehet németül is tanulni.A további rangsor

A 2. az összesítésben a Bukaresti Egyetem 10 ponttal. A kilenc rangsorolás közül hatban szerepel a bukaresti felsőoktatási intézmény, amely több mint 150 éves történetre tekint vissza. Jelenleg 97 szakra lehet jelentkezni alapképzésen, és 211 magiszteri programot működtetnek.A 3. helyre a Bukaresti Műszaki Egyetemet sorolták 8 ponttal. Az egyetem 3 rangsorolásban szerepel a kilencből. A Bukaresti Műszaki Egyetem az ország legrégebbi és legelismertebb mérnöki képzést nyújtó felsőoktatási intézménye. Az alapítását 1818-ra datálják. Jelenleg 15 különböző kar működik az egyetemen.
A 4. helyre a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem került 7 ponttal, míg az 5. helyre a Temesvári Nyugati Egyetem 6 ponttal. Előbbi öt rangsorolásban szerepel, míg az utóbbi négyben. Az Alexandru Ioan Cuza Egyetem az ország legrégebbi folyamatosan létező felsőoktatási intézménye, kevéssel a fejedelemségek egyesülése után alapították, 1860 óta létezik. Jelenleg 15 kar működik az intézményben, és több mint 23 ezer diák tanul ott. A Temesvári Nyugati Egyetemet 1962-ben alapította az állam. Eredete azonban 1940-ig vezethető vissza, amikor a város befogadta a Kolozsvárról Észak-Erdély visszacsatolása miatt kiköltöztetett román egyetemet. Az intézmény ma 11 különböző kart működtet.A 6. helyre összesen 3 felsőoktatási intézményt soroltak, 3 ponttal áll a iași-i Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem, a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem. A 7. helyre két ponttal a brassói Transilvania Egyetemet, a kolozsvári Műszaki Egyetemet, a Temesvári Műszaki Egyetemet és a iași-i Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet sorolták. A 8. helyen összesen 8 intézmény van, mindegyiket egy pontra értékelték: a konstancai Ovidius Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a temesvári Victor Babeș Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a szebeni Lucian Blaga Egyetem, a galati-i Aldunai Egyetem, a Craiovai Egyetem, a ploiesti-i Petrol-Gaze Egyetem és a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia.

Az országban található 92 felsőoktatási intézményből 55 állami egyetem, míg 37 magánegyetemként működik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS