2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ígéretes férfi fogamzásgátló a láthatáron - mellékhatásokkal

B. D. T. B. D. T. 2016. november 04. 09:38, utolsó frissítés: 2016. november 06. 14:23

Te bevállalnád a pattanásokat és a hangulatingadozást? Erdélyi magyar pasikat kérdeztünk, használnának-e ilyesmit, és hogy kinek a feladata a védekezés?


Utolsó tesztfázisba jutott egy eddig nagyon eredményesnek tűnő, férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló, amelynek működése a spermiumok számának lecsökkentésén alapul. A szóban forgó hormoninjekció 96%-os hatásfokkal előzte meg a nem kívánt terhességeket a vizsgálatban részt vevő férfiak szexuális partnereinél, ami megközelítőleg hasonló hatékonyságot jelent, mint az eddigi női hormonalapú fogamzásgátlók (99,9%). Ám a 320 résztvevőből húszan a mellékhatásokra panaszkodtak, ami a sajtóbeszámolók szerint azt is eredményezheti, hogy a szer soha nem fog ténylegesen forgalomba kerülni.

A szer mellékhatásai (amelyek tehát súlyos formában az alanyok kb. 6%-ánál jelentkeztek a vizsgált idő alatt) hasonlóak a női fogamzásgátlókéhoz: pattanások, megváltozott libidó, depresszió, hangulatváltozások, izomfájdalom.

A résztvevő 18 és 45 év közötti férfiak mindannyian hosszú távú, monogám párkapcsolatban élnek, és spermiumaik száma alapján termékenyítőképes kategóriába sorolhatóak. A kezelés abban állt, hogy két, progeszteron és tesztoszteron hormoninjekciót kaptak 8 hetente, összesen 56 héten keresztül. 24 héten belül az alanyok spermiumszáma 1 millió/ml alá csökkent, ekkor partnereik abbahagytak minden más fogamzásgátló módszert. A vizsgált alanyok közül az 56 hét lejártával 4-nek esett teherbe a partnere.

A regisztrált mellékhatások miatt húszan abbahagyták a tesztkezelést. Az egyik résztvevő öngyilkos lett a teszt idején, és bár utólag kiderült, hogy tette nem köthető a kísérletben való részvételéhez, a szkeptikus hangok felerősödtek. A kísérletben részt vevő férfiaknak egyébként a háromnegyede elégedett volt a fogamzásgátló módszerrel, és azt nyilatkozta, hogy ha lehetősége lenne rá, továbbra is alávetné magát a kezelésnek.


"Milyen szomorú a szegény férfiak sorsa, akik nem tudtak megbirkózni azokkal a mellékhatásokkal, amelyekkel annyi nő küzd meg nap mind nap csak azért, hogy megelőzzön egy nem kívánt terhességet. A nőknek kellett vállalniuk a fogamzásgátlás felelősségét, mióta a tablettát 1962-ben piacra dobták - és az összes mellékhatásét, amely vele járt" - jegyzi meg epésen egy hírkommentátor. A nőknek kifejlesztett fogamzásgátlók egyik legveszélyesebb mellékhatása a mélyvénás trombózis, a mellrák, de a méhrák és az agyérgörcs esélye is növekedik a fogyasztóknál.

Az enyhébb mellékhatások között megjelenik a hangulatingadozás, fejfájás, migrén, súlynövekedés, a fájdalmas és erős vérzéssel járó menstruáció, a menstruáció kimaradása, minden napos vérzés akár - sorolja a szerző. Érvelése szerint a férfi fogamzásgátló injekció tesztjeinek teljes leállítása nem igazolható, hacsak be nem bizonyosodik, hogy súlyosan károsíthatja az egészséget, és a korai halál és a rák kockázata nagyobb a felhasználók számára, mint a jelenleg is nők milliói által használt szereké - érvel az Independenten megjelent cikkében.

Kíváncsiak voltunk, hogy ha az ilyen és ehhez hasonló szerek (vannak a tesztfázisban lévők közt nem hormonalapúak is) már forgalomban lennének, a férfiak hajlandóak lennének használni a számukra kifejlesztett fogamzásgátlókat? Névtelen válaszadóink arra is reflektáltak, hogy szerintük a nem kívánt terhesség elleni védekezés elsősorban a nők feladata-e, vagy sem.

„Simán kipróbálnám. Nem gondolom, hogy a nők feladata lenne, de az óvszeren kívül egyelőre nem igazán van elérhető és alkalmazható módszer a férfi fogamzásgátlásra, az pedig édeskevés.” (30 éves férfi)

"Használnám. Pattanásom így is van, depressziós is vagyok, a sportolástól izomfájdalmaim vannak, hangulaltváltozásaim is, szóval fel sem tűnne. És nem, nem csak a nők feladata elsősorban a terhesség elleni védekezés." (30 éves férfi)

"Persze, elviekben hajlandó lennék használni, és egyáltalán nem gondolom, hogy ez csak a nők feladata lenne. De a cikk egy 1 éves kísérletről ír, én mielőtt ilyesmit bevállalnék, szeretnék jobban tisztában lenni a mellékhatásokkal hosszú és rövid távon is, és szeretném több hasonló kísérlet eredményét látni. De amúgy ha lenne egy biztos és viszonylag biztonságos módszer, ami annyira bejáratott, mint a női tabletták, én még örvendenék is ennek, ha nem kellene ezeket a dolgokat a partneremre hagyjam, és személy szerint is több kontrollom lenne felette. Amúgy szerintem biztos erre tart a jövő, de ki tudja.” (25 éves férfi)

„Valószínűleg igen, idővel kipróbálnám (ha beválik, oké, ha nem, nem). A nem kívánt terhesség elleni védekezés szerintem elsősorban a férfi feladata, pl. hogy óvszer legyen nála. Ennek hiányában akár az aktus is megtagadható. Nem árt, ha a nőnél is van óvszer (feledékeny pasik  ) Ezen túl már közös döntés alapján, vagy egyéni döntés. Nincs ilyen, hogy elsősorban férfi vagy női feladat, ha már ilyen "kemikáliás" dologról van szó. Nem "kötelezhető" egyik nem sem azzal, hogy "elsősorban" a te feladatod, hogy kemikáliával "mérgezd magad". Úgy gondolom, hogy ezt a férfi és a nő közösen, mint pár kell, hogy megegyezzék, megoldást találjanak erre a kérdésre.” (31 éves férfi)

„Nem szívesen használnám. De kipróbálnám, hogy lássam, rám milyen hatással van. Nem gondolom azt, hogy csak a nők feladata a nem kívánt terhesség ellen védekezni. Nem vagyok óvszerpárti sem. Nagyon sokféleképpen meg lehet előzni a terhességet, úgy is, hogy nem engeded bele. A terhességmegelőzés soha nem csak a nő feladata... legfeljebb falun :)) szóval engem meg lehetne győzni a férfi fogamzásgátlóról, főleg azzal, ha a nő nem akar tablettát szedni.” (36 éves férfi)

"Nem lennék hajlandó ilyesmit használni, a jól bevált óvszernél maradok." (33 éves férfi)

„Nem lennék hajlandó használni, valamint a barátnőm sem kapacitálom erre. Szerintem nem a nők feladata a védekezés, és elsősorban az óvszer használata jelent hatékonyabb védelmet pl. a betegségek ellen, amire a bogyók nem megfelelőek.” (27 éves férfi)

„Szerintem a nem kívánt terhesség elleni védekezés mindkét fél feladata. Ami a fogamzásgátló használatát illeti, a véleményem a következő: ha nincs stabil partner, a gumióvszer híve vagyok, mert nem csak a terhesség ellen véd :) stabil partner esetében pedig felek megegyezése szerint. Korábban létezett egy "praktikus" oka is annak, hogy miért "tanácsos" a nőnek fogamzásgátlót szedni: mert a férfi partner könnyen le tudott lépni, anélkül, hogy előkerüljön, a nő meg maradt a pocakkal. Ma ugyebár ez már nem olyan könnyű, bárki egyszerűen utánanyomozható, egy vizsgálat pedig megállapítja az apaságot, és az ezzel járó felelősséget is. A lelépés tehát nehezebb, mint régen, így minimális a kockázata annak, hogy az apaságot nem tudják megállapítani, emiatt az sem áll, hogy a nő lenne köteles magára vigyázni.” (31 éves férfi)

Címoldali kép: viktoriánus képeslap, commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS