2021. március 8. hétfőZoltán
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában van a legkevesebb elhízott az EU-ban

2016. október 25. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

De mégsem annyira rózsás a helyzet nálunk, mint ahogyan a címből tűnhet.


Máltán van a legtöbb elhízott az Európai Unióban, és Romániában van a legkevesebb - derül ki az Eurostat nemrég közzétett közleményéből.


Máltán nagyjából négyből egy ember túlsúlyos

a statisztika készítésénél használt 2014-es adatok szerint. A második legtöbb elhízott Lettországban van az Európai Unió statisztikai hivatala szerint, míg a nem túl dicsőséges képzeletbeli dobogó harmadik fokán Magyarország áll. Előbbiben 21,3 százalék az elhízottak aránya, míg a utóbbiban 21,2 százalék.

A statisztika szerint az számít elhízottnak, akinek a testtömegindexe meghaladja a 30-at. Az elhízottak Európai Uniós átlaga 15,9 százalék, tehát nagyjából hatból egy felnőtt kövér. A felmérésből az derül ki, hogy a felnőttek 46,1 százaléka normál testsúlyú (a testtömegindexe 18,5-25 között van), túlsúlyosnak (a testtömegindexük 25 fölött van, tehát ebbe beleszámítanak az elhízottak is) 51,6 százaléka számít, míg soványnak (18,5-ös testtömegindex alatt) 2,3 százaléka.Málta első helye nem lehet túl nagy meglepetés, ha figyelembe vesszük a The Today Public Policy Institute tavalyi jelentését, mely szerint ez az egyik legkövérebb, leglustább és leginkább autófüggő ország a Földön.

Infographic: Nearly 1 In 6 European Adults Is Considered Obese | Statista

You will find more statistics at Statista

Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban a legkevesebb elhízott Colorado államban van, ahol a kövérek aránya 20,2 százalék. Négy államban pedig a 35 százalékot is meghaladja az arányuk - Louisiana, Alabama, Mississippi és Nyugat-Virginia.


Romániában az elhízottak aránya 9,4 százalék.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy tízből egy ember számít kövérnek. Viszont nem biztos, hogy ennyire rózsás a helyzet. Egyrészt az eredményeket közlő Euronews szerint 2008-hoz viszonyítva romlott a helyzet. Másrészt romániai felmérések rendszerint rosszabb képet mutatnak az elhízottak arányáról. A Elhízás Tanulmányozásáért Román Egyesület 2015-ös felmérés szerint a lakosság 21,3 százaléka elhízott. A The Lancetben publikált adatok szerint is egyre kövérebbek vagyunk.

A mostani adatokból egyébként az derül ki, hogy inkább a 65-74 év közötti, általános iskolai végzettségű nők körében lehet a gyakoribb az elhízás. A nem szerinti elosztásban még elég egyenlő az eloszlás, nők között 9,7 százalékos az kövérek aránya, míg a férfiak estében 9,1 százalék. Az életkor szerinti bontásban az idő előrehaladtával egyre gyakoribb a kövérség, a 65-74 év közötti korosztály körében 16 százalékos az arányuk, míg a 75 évnél idősebbek esetében 11,4 százalékos az arányuk. Ezzel szemben a 18-24 év közöttieknek csupán az 1,2 százaléka kövér.

Az általános iskolai végzettségűek között 11,6 százalékos az elhízottak aránya, a középiskolai végzettségűek között 8,8 százalék, míg a felsőfokú végzetteknek a 6,7 százaléka volt kövér 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS