2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A riói után az erdélyi olimpiát is megszervezik

G. L. 2016. szeptember 13. 18:36, utolsó frissítés: 18:55

Igaz, a kolozsvári eseményre középiskolásokat várnak, de a szervezők szerint ők lehetnek a jövő élsportoló olimpikonjai.


Új sportággal, több résztvevő iskolával és diákkal szervezik meg az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát szeptember 21–24. között Kolozsváron - jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.


Az esemény üzenete célba ért

- mondta Bodor László, a Sportolimpia elnöke, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke a résztvevők számának az emelkedésével kapcsolatban. Elmondta, hogy míg tavaly 450 középiskolás volt Kolozsváron, idén már 650-700 diák fog részt venni. De kitért arra is, hogy a helyi selejtezőkön és válogatókon résztvevőkkel együtt több ezer középiskolást mozgat meg a sportolimpia."A rendezvénynek a nagysága az igen csak örömmel tölt el, mert folyamatosan azt halljuk, hogy a fiatalok inkább a számítógép előtt ülnek, és ebből kifolyólag pedig gerincbetegségük és lúdtalpuk van. Úgy látszik, hogy az eseménnyel mégis sikerült a mozgást népszerűsítenünk. Tavaly arra kértük a résztvevőket, hogy legyen a mozgás népszerűsítésének követei a saját közösségükben, amikor haza érnek. Azt gondolom, hogy azoknak az érdeme az idei résztvevői létszámnövekedés, akik a tavaly részt vettek a jó hangulatú rendezvényen, és a saját iskolájukban, közösségükben népszerűsítették, hogy minél többen vegyenek részt" - mondta Bodor.

A Sportolimpia elnöke arról is beszámolt, hogy a rendezvény idén tavasszal bekerült az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium rendezvénynaptárába, így ismeri el az állam az elért eredményeket, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége által a Communitas Alapítvánnyal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával, az Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben szervezett esemény szakmaiságát.


Tavaly 22 középiskola nevezett be, idén már 29 tanintézményből érkeznek a diákok

- jelentette be Grabán Zsolt főszervező, aki szerint minden évben rá szeretnének tenni egy lapáttal, mind a sportágak számát, mind a résztvevő iskolák és diákok számát tekintve. Elmondta, hogy két éven belül el szeretnék érni, hogy legalább ezer résztvevője legyen az sportolimpiának.

"Ez arról is szól, hogy egészséges életmódot kövessenek a diákok, és arról is, hogy tömegsporttal, ami az élsport alapja, előbb-utóbb nyissunk az élsport felé is. Valamit az élsport is nyisson a tömegsportból felkarolt fiatalok felé" - mondta Grabán, majd felolvasta a 29 résztvevő középiskolát:

Déváról a Téglás Gábor Iskolaközpont, Nagyenyedről a Bethlen Gábor Kollégium, Marosvásárhelyről a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Szovátáról a Domokos Kázmér Iskolaközpont, Szatmárnémetiből a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Krasznáról a Cserey-Goga Technológiai Líceum, Szilágycsehből a Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum, Szilágysomlyóról a Iuliu Maniu Elméleti Líceum és Simion Barnutiu Főgimnázium, Aradról a Csiky Gergely Főgimnázium, Csíkszeredából a Márton Áron Gimnázium, Sepsiszentgyörgyről a Puskás Tivadar Szakközépiskola, a Mikes Kelemen Líceum, a Református Kollégium és a Székely Mikó Kollégium, Barótról a Baróti Szabód Dávid Technológiai Líceum, Kézdivásárhelyről a Nagy Mózes Elméleti Líceum, Nagybányáról a Nagy László Elméleti Líceum, Székelyudvarhelyről a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium, Székelyhídról a Petőfi Sándor Elméleti Líceum, Temesvárról a Bartók Béla Elméleti Líceum, Besztercéről az Andrei Muresanu Főgimnázium, Gyergyószentmiklósról a Salamon Ernő Elméleti Líceum, Nagyváradról a Mihai Eminescu Főgimnázium, Brassóból az Áprily Lajos Főgimnázium, Kolozsvárról pedig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Báthory István Elméleti Líceum, a János Zsigmond Kollégium és az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum.

A főszervező szerint egyértelmű volt, hogy Kolozsvár ad majd otthont, főleg a Babeș-park létesítményei miatt, mert csak itt tudják zökkenésmentes megszervezni.


11 helyett 17 számban avatnak majd bajnokot

A csapatversenyek közül labdarúgásban (11 csapat), lány és fiú kosárlabdában (5 és 6 csapat), lány és fiú röplabdában (4 és 6 csapat), illetve lány és fiú kézilabdában (5 és 6 csapat). Az egyéni sportok közül atlétikában és úszásban lesznek versenyek. Atlétikában a fiúk 100 méteren, 1000 méteren, súlylökésben és távolugrásban mérik össze erejüket, míg a lányoknak 80 méteren, 800 méteren, súlylökésben és távolugrásban szerveznek versenyeket. Emellett lesz egy 4x100-as vegyes váltó is. Úszásban a fiúknak és a lányoknak is 50 méter gyorson, 50 méter háton és 100 méter mellen lesz verseny. Emellett 4x50-es gyorsváltót is szerveznek 2 fiú és 2 lány részvételével. Atlétikában 70-80 diákra számítanak, míg úszásban 50-60 középiskolás vehet részt."Diákok és tanárok egyaránt lelkesen fogadták a Sportolimpiára való meghívást, jó látni, hogy szeretettel készülnek a kolozsvári mérkőzésekre. Lassan kialakult bennük az igény, hogy minden évben legyen egy ilyen sportrendezvény" - jelentette ki Kákes Lóránd testnevelő tanár, a Sportolimpia szakmai vezetője, aki szerint azt remélik, ha jövőre az összes erdélyi magyarok lakta megyéből és Bukarestből is részt vennének az iskolások. Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia eseményeinek a sorsolása pénteken 14 órakor lesz.


Szabó Katival is lehet majd találkozni

- erősítette meg Bodor a már korábban bejelentett hírt. De azt is elmondta, hogy a résztvevő diákok és az érdeklődő erdélyi közönség a sportolimpiai hivatalosan megnyitóján, szeptember 21-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában szervezett rendezvényen találkozhat a négyszeres olimpiai bajnok, jelenleg Franciaországban élő Szabó Katival az iskolák bemutatkozása után. Bodor László azt is bejelentette, hogy a megnyitóra a riói olimpián és paralimpián résztvevő erdélyi magyar sportolókat is várnak. A marosvásárhelyi Trandafir Norbert már biztosan, hogy jelen lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS