2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nadia Comăneci a legnagyobb román sportoló

G. L. 2016. szeptember 01. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

De a focinál nem szeretnek semmit sem jobban a románok.


Nem túl fényes a román sport állapota az ország lakossága szerint, 48 százalékuk mondta, hogy rossz vagy nagyon rossz a helyzete, míg 43 százalékuk szerint jó, és csupán 3 százalékuk szerint nagyon jó. A 30 évvel ezelőtti állapothoz képest pedig közel kétharmaduk szerint rosszabb vagy sokkal rosszabb. Az IRES közvélemény-kutató felmérésében összesen 1223 felnőttet kérdeztek meg a riói olimpia ideje alatt.

Az embereknek csupán a 28 százaléka gondolja úgy, hogy a játékokon résztvevő csapatnak megfelelőek a sportolási és felkészülési körülményei. Azoknak a 60 százaléka pedig, akik szerint rosszak a körülmények, a nem megfelelő felkészülési feltételekkel magyarázza az olimpikonok nem túl fényes, 1 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzot hozó riói teljesítményét. A román tornászok távolmaradását is leginkább a források hiányával és az állami érdektelenséggel indokolják a megkérdezettek.


Create pie charts


A riói játékokról a megkérdezettek 90 százaléka hallott, de csupán az igennel válaszolók 53 százaléka mondta, hogy követi is az olimpia eseményeit. Nekik pedig a 80 százalékuk állította, hogy a tévé a legfőbb információs forrása. De ez az egyeduralkodó helyzet érthető. A romániaiak 87 százaléka amúgy is a tévéből (is) szerzi be az információit a sportról. Az online tartalomszolgáltatókat a játékok eseményeit figyelők 5 százaléka követi, míg a rádióból a 4 százalékuk értesül a legfrissebb olimpiai eseményekről. A televíziós közvetítések minőségével és változatosságával 83 százalékban elégedettek, a legtöbben a tornát, a kézilabdát, a teniszt, az atlétikát, az evezést, a vívást és az úszást említették (ebben a sorrendben), ami nagyjából megfelel azzal, ahol román résztvevők is versenyeztek. Ennek ellenére az olimpiát követőknek csupán a 18 százaléka mondta, hogy csak a román sportolók versenyeit figyeli.


Nagyjából fele-fele arányban elégedettek a sportolók teljesítményével az olimpián.

A játékokat követők 52 százaléka mondta, hogy jó vagy nagyon jó a teljesítményük, míg 47 százalékuk szerint inkább gyenge. A korábbi kiadásokhoz képest viszont sokkal gyengébbnek tartják a mostani szereplést, 63 százalékuk mondta, hogy rosszabb, mint ezelőtt.

Viszont az olimpia eseményeit követők sincsenek teljesen felkészülve a román sportból. Például a versenyeket követőknek csupán a 15 százaléka tudta megtippelni, hogy nagyjából mennyi román sportoló vesz részt az eseményen (81-100 között), illetve 5 százalékuk minden realitásérzékét elveszítve a románoktól várta a legtöbb érmet. Mondjuk összességében azért a legtöbben az Egyesült Államok csapatát várták az éremtáblázat első helyére, ami korrekt.
Két tornász volt a románok kedvenc sportolója az idei csapatból, Marian Drăgulescut és Cătălina Ponort említették a legtöbben (mindkettejüket 10%-nál többen említették). A nemzetközi sztárok közül a legtöbben Usain Boltot és Michael Phelpst említették, de érdekesség, hogy ha nagyon kevéssel is, de Hosszú Katinka is bekerült a romániaiak nemzetközi kedvencei közé a riói olimpián.
A foci és a focisták (szinte) mindent visznek

Ennek ellenére a labdarúgás abszolút a legnépszerűbb sportág Romániában a felmérés szerint. A megkérdezettek több mint egyharmada nevezte kedvencének, míg a második kedvenc a torna és tenisz kevesebb, mint egy tizeddel. Ennek megfelelően a labdarúgó eseményeket követik a legtöbben, a válaszadók 74 százaléka legalább néha néz focit. A tenisz esetében 66 százalék, a kézilabda esetében 58 százalék, a kosárlabdáéban pedig 32 százalék az eseményeket több-kevesebb rendszerességgel követők aránya.

A legnagyobb román sportolónak Nadia Comăneciet tartják, a megkérdezettek 30 százaléka nevezte meg őt. Csak utána következik Gheorghe Hagi 26 százalékos gyakoriságú említéssel. A ma is aktív sportolók közül Simona Halep került fel a legnagyobb román sportolók listájára 6 százalékkal, míg a romániai magyar sportolók közül Balázs Jolánt említették, a megkérdezettek 1 százalékának jutott eszébe a tavasszal elhunyt magasugró. A focisták közül még Nicolae Dobrint és Helmuth Duckadamot mondták annyian, hogy mérhetően bekerüljenek a kiértékelőbe.


Create column charts


A válaszadók 76 százaléka mondta azt, hogy van csodálatra méltó hazai sportoló, közülük a leggyakrabban (32 százalék) Gheorghe Hagit említették, utána jön Nadia Comăneci (16 százalék) és Simona Halep (14 százalék). Külföldiek esetében ez az arány 42 százalék. Esetükben a leggyakrabban említett nevek: Lionel Messi (23 százalék), Cristiano Ronaldo (20 százalék), illetve Pelé és Maradona (4 százalék). A listán egyébként néhány aktuális teniszcsillag és további focisták mellett olyan nevek vannak, mint Michael Schumacher, Usain Bolt, Michael Phelps és Ronnie O'Sullivan.

Az összes példakép és motiváció ellenére sem sportolunk,

az összes megkérdezettnek csupán a 21 százaléka mondta azt, hogy legalább heti rendszerességgel mozog valamit. És a gyerekeiket se nagyon biztatják. A megkérdezettek 76 százalékának van gyereke, és ezeknek csupán a 22 százaléka sportolt vagy sportol valamit.


Create pie charts


A felmérésből az is kiderül, hogy romániak 49 százaléka szerint egy átlagos családnak alig vannak meg vagy egyáltalán nincsenek is meg a megfelelő körülményei, hogy a gyerekük sportoljon. És csupán 13 százalékuk gondolja azt, hogy egy átlagos család mindent könnyen megkaphat ahhoz, hogy sportoltassa a gyerekét. Pénzügyi szempontból pedig a megkérdezettek 72 százaléka gondolja azt, hogy egy átlagos család nem tudná anyagilag megengedni a sportolást a gyerekének. Csupán 3 százalékuk gondolja, hogy egy átlagos családnak könnyen beleférne az anyagi keretébe, hogy sportoltassa a gyerekét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS