2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Olyan volt a riói olimpia, mintha Romániában szervezték volna meg”

G. L. 2016. augusztus 31. 10:02, utolsó frissítés: 11:49

Élménybeszámolónak indult, de nem volt kellemes csevegés a marosvásárhelyi Trandafir Norbert és Szép Zoltán élménybeszámolója a riói olimpiáról.


"A Pekingi olimpiához hasonlítani sem lehet, annyira tökéletesen volt az megszervezve. Pekingben, ha azt mondták, hogy a busz 3 óra 2 perckor indul, akkor a busz 3 óra 2 perckor indult, nem akkor, amikor éppenséggel akart. Itt általában akkor indult a busz, amikor akart" – foglalta össze tapasztalatait Trandafir Norbert olimpikon úszó, aki a Vásárhelyi Forgatagon szervezett közönségtalálkozón beszélt az élményeiről. A vásárhelyi születésű sportoló Szép Zoltán sportújságíróval, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársával együtt beszélt a nemrég véget ért sporteseményről.

Trandafir félig viccelődve csak annyit mondott, hogy úgy érezte, mintha Romániában szervezték volna meg az olimpiát, mert olyan bakikat vétettek a brazilok, amik nálunk is megtörténtek volna, például nem volt csap az olimpiai falu újonnan átadott lakásaiban, vagy éppenséggel eldugult a lefolyó.Az olimpia másik sokat emlegetett hiányosságáról, az étkezési lehetőségekről is beszélt a sportoló. "Eddig úgy volt, hogy van egy óriási étkezde, ahol külön standok vannak az európai, az ázsiai stb. ételekkel. Minden kosztot meg kellene kapni, ami a világon étel, plusz külön a helyieket. De most az étkeztetés is riói módban volt megoldva. Katasztrofális volt a minőség. A pizza úgy készült, hogy a fagyasztott lapot bedobták a sütőbe, egy kicsit megkenték paradicsomszósszal, és tettek rá sajtot. Olyan csurdépizza volt. De a többi kaja is hasonlóan volt elkészítve, ráadásul minden nap ugyanaz volt. És nem is úgy elkészítve, amihez hozzászoktunk" – mondta Trandafir.


Viszont az előzetesen sokat emlegetett Zika-vírusról, ami miatt például Románia első számú sportolója, Simona Halep teniszező is lemondta a szereplését a játékokon, illetve a rossz közbiztonságról is egészen más hangnemben nyilatkoztak, mint azt vártuk. Szerintük az amerikai média hangulatkeltéséről volt csak szó. Legalábbis számukra mindkettő teljesen rendben volt. Szép Zoltán, akinek a szállása – a szűkös anyagiak miatt – nem is a sajtó számára kialakított faluban volt, hanem a városban, inkább a helyi taxisok miatt panaszkodott.


"Az egyetlen félelmem az olimpia ideje alatt az autóbaleset volt.

Rengeteget taxiztam. A rióiak vezetési stílusától pedig kirázott a hideg. Akárhányszor ültem be egy autóba, két másodperc múlva már ment a gyúródás. Gyakorlatilag semmi szabályt nem tartanak be, állandóan használják a dudát, jelzés nélkül váltják a sávokat, cikáznak az utakon. Ha olyan szerencsénk van, akkor túléljük. Körülbelül ilyen alapon működött. Ez verte belém a frászt" - mondta Szép, aki egyetlen romániai magyar újságíróként volt jelen Rióban.A most 28 éves Trandafir természetesen beszélt az eredményeiről is, amivel elégedettek. Mint mondta, egy év kihagyás után, félig-meddig visszavonulva ment a riói olimpiára, csak azért, hogy magának és a szövetségnek bizonyítsa, nem olyan öreg, mint egyesek állítják. "50 méter gyorson is a kijutás volt a legfontosabb cél, az előfutam volt az első álom, az elődöntő a második, míg a döntő lett volna a harmadik" – mondta az úszó, aki összesítésben a 14. helyen végzett ebben a számban. Még úgy is, hogy nem úszta meg élete legjobb eredményét a távon, ami általános elvárás szokott lenni a sportolóknál.

A 4x100-as gyorsváltóban megszerzett 14. helyet is abszolút jónak tartja, mint mondta, mindent kihoztak ebből a váltóból, amit csak ki lehetett. Annyi megjegyzést tett csupán, hogy a versenyzők közül nem mindenki volt már csúcsformában, mert többen az Európa-bajnokságra hegyezték ki a formájukat, hogy egyáltalán kijusson a csapat. Egyébként ez volt az első alkalom, hogy Románia 4x100-as gyorsváltóval képviseltette magát a játékokon.

Mindketten beszéltek ugyanakkor a sportolókkal szembeni, a média és a szurkolók részéről táplált irreális elvárásokról is. "Lehet azt mondani, hogy várakozáson alul teljesített, de ha megnézzük, hogy az utóbbi 8-12 évben mennyi volt belefektetve az olimpiai felkészülésbe, mert az olimpiára kijutni minimálisan 8 évnyi felkészülés kell, akkor


szerintem mindenféleképpen túlteljesítettünk"

– mondta Trandafir Norbert.

Szép Zoltán kijelentette, nem látott olyan romániai sportolót, akin ne látszott volna, hogy a maximumot kiadta magából, illetve a román sajtósok egyáltalán nem viselkednek profin, amiért szétszedik a sportolókat. Elmondása szerint a romániai sajtósok képviselőiben nagyon durva feszültség volt az olimpia elején, amiért nem jött össze az érem. Mindenfélét kitaláltak, hogy miért nincsen még érmük, elkezdték például, hogy biztosan a románok ellen dolgoznak a bírók.Utalva a korábbi bezzegézésre elmondta, hogy ég és föld a különbség a tekintetben, hogy mennyit fektet a román és a magyar kormány a sportba. A román csapatról az is sokat elárul szerintük, hogy nincsen dietetikusa vagy sportpszichológusa, ami manapság már alap kellene legyen.

Trandafir szerint sem az edzésmennyiséggel van a probléma esetükben, hanem a regenerációval, mert abban van most a legnagyobb különbség az élmezőny és a románok között. "Az oké, hogy edzésen mindent kiadok magamból, de nem mindegy, hogy a következő edzésig mi következik: édesanyámnak a húslevesével vagy a masszőrrel regenerálódok. Hosszú Katinkát naponta kétszer masszírozzák, minket a legjobb esetben hetente egyszer" – jelentette ki az olimpikon, aki szerint nem csak az anyagiak hiányoznak a körülmények biztosításához, hanem az akarattal is baj van. Saját zsebből nem tudják ezeket fizetni, a szövetség "pedig román módszer szerint valakit tart ott, aki valakinek a valakije".

De beszélt a román küldöttség botrányos sportfelszereléséről is, amire sajtóinformációk szerint 130 ezer eurót költött a Román Olimpiai és Sportbizottság. "Egy olyan versenyen, mint az olimpia, megmutathatjuk, hogy kik vagyunk és mennyire erősek sportolóink, hogy mi vagyunk a legügyesebbek, legszebbek és legokosabbak, és erre mi orosz piacos ruhákban mentünk. És nem is az a baj, hogy orosz piacosak, hanem az, hogy nagyon gyenge minőségűek voltak. A nadrágom az első mosás után szétment, használhatatlanná vált. A pólóknak egy mosás után már kiment a színük, és kinyúltak" – panaszkodott Trandafir, aki szerint amióta versenyez, mindig olyan érzés volt romániai sportolónak lenni, mintha a harmadik világból lennénk. Majd elmesélt egy történetet, ami a román küldöttségnek aranyérmet nyerő párbajtőrözőkkel történt meg."A vívó lányok mesélték hazafele a repülőn. Ugye amikor adják át az érmet, akkor kötelező abban megjelenni, amit a bizottság ad, mert különben nem szeretnétek tudni, hogy milyen büntetés jár. Az olimpiai bizottság képviselője, Octavian Morariu adta át az érmeket a dobogón álló lányoknak. Simonának pedig itt (a combbelsőjére mutat) el volt szakadva már a nadrágja. Úgy állt fel a dobogóra. De ott onnan már nem tudott lehajolni, mert attól félt, hogy hátul is elszakad. Képzeld el azt, hogy adják át az érmet, de nem hajolsz meg. Tragikomikus" - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS