2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olimpia: ezért lett Magyarország bezzeg-országa Romániának

G. L. 2016. augusztus 17. 18:55, utolsó frissítés: 19:57

És az csak a jéghegy csúcsa, hogy kevés aranyat nyernek az olimpikonok, mert súlyosabbak a problémák.


Még a labdarúgó-Európa-bajnokság alatt megkezdődött, de igazán csak a riói olimpia magyar szempontból aranyéremben igen gazdag rajtja után erősödtek meg azok a hangok, jelentek meg olyan cikkek a román sajtóban, ami a magyarok sikeres teljesítményével, az aranyérmeik számával foglalkoztak, kontrasztba állítva természetesen a hazai sportolók nem túl sikeres produkciójával. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a Kolozsvári Magyar Napokon szervezett sport és hatalom viszonyát körbejáró beszélgetésnek is ez a téma volt az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb része.

Boros Miklós sportújságíró és Péter László szociológus beszélgetésén bár érintettek olyan témákat is, mint a média és a gazdasági szereplők egyre növekvő befolyása a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, ami nagyközönség számára a legegyszerűbben az úszóversenyek döntőinek az időpontválasztásában érzékelhető, most nem térek ki részletesen.

"A hatalom elhanyagolta a sportot, úgy tűnik, nem érdekelt a sportban,

de nem értem, hogy miért. Számos problémát lehetne ezzel dűlőre juttatni, vagy legalább elfeledtetni. Az elmúlt 2-3 kormánynak alapvetően nem volt egy rendes sportstratégiája. Úgy tűnik, hogy a hatalom homlokteréből kikerült - számomra ismeretlen okból - a sport. És azt gondolom, hogy nagy hiba" - mondta Péter László.
A szociológus szerint ez pedig nem csak finanszírozási- és utánpótlás-problémákat vet fel, hanem ennél sokkal súlyosabbakat, az egész társadalmat érintő következményei vannak.

"A sport összessége privatizálódott Romániában. Az államilag finanszírozott tömegsportbázisok az ingatlanbiznisz miatt alapvetően megszűntek. Felszámolták őket és a telkekre irodaházakat építettek. Ez pedig komoly problémákat generál, nem csak azon a szinten, ami olimpiai aranyéremben mérendő, ami nagyon látványos és mellbevágó. De ez csak a jéghegy csúcsa. Egyrészt közegészségügyi problémák merülnek most már fel a mozgáshiány miatt. Másrészt a sporthoz való hozzáférés pénzbeli kérdéssé vált, ami újabb egyenlőtlenségeket generál. Azok tudnak facilitásokat igénybe venni, akik alapvetően megengedhetik maguknak" - mondta a szakember, aki szerint így a sporthoz való jog most pénz kérdése lett, ami azt jelenti, hogy a szegényebbek egészségügyi szempontból is hátrányba kerülnek, mert nem tudják megfizetni azokat az infrastruktúrákat, amelyeknek a száma egyébként is csökken.

Ugyanakkor beszélgettek az illetékes minisztérium és a román olimpia bizottság között versengésről a sport irányításáért. Péter állítása szerint a kormányzatnak lenne eszköze, hogy érvényesítse a befolyását. A szabályozással ugyanis élhetne, mert a jogi keretek elfogadása az ő kompetenciájába tartoznának, de nem igazán gyakorolja. A román olimpiai bizottságnak pedig inkább a gazdasági szereplők becsábításával próbálkozhatna."A szponzorokkal való tárgyalás, a pénz bevonzása a versenysportba a helyi olimpiai bizottság tiszte. Úgy gondolom, hogy lenne is rá lehetősége, ha nem a korrupción és a saját gazdasági holdudvaruknak az életben tartásán járna az eszük. A hamis trikóbiznisz ennek egy tökéletes kifejezője" - vázolta a lesújtó helyzetet a szakember.

Boros szerint az is jelzi a román sport elsúlytalanodását, hogy a Román Olimpiai és Sportbizottságnak nincs egy szerződéses szponzora, aki reklámfelületért cserébe a sportolókat megajándékozza a ruhákkal, hanem a bizottság meg kell vásárolja piacról ezeket a felszereléseket, tréningeket, cipőket, formaruhákat.

Ezzel szemben Magyarországon kiemelt jelentősége van a sportnak

az állami stratégiában, így például a labdarúgás támogatása, aminek a stadionok építése az infrastrukturális hátterét jelentik, illetve a tradicionálisan magyar sikereket produkáló sportágak kiemelt támogatása."Azt gondolom, hogy Magyarországon van egy politikai filozófia mögötte. Azon túl, hogy a konzervatív kereszténydemokrata kormány úgy gondolja, hogy a népegészségügy fontos kérdés, illetve a miniszterelnöknek személyes kötődése van a labdarúgással, ami nála átfordul politikává, egy ideológiai tényező is áll a támogatások mögött" - mondta Péter.

A szakember szerint a 2024-es olimpia megrendezésének megpályázása logikus lépés a magyar kormány sportstratégiájának tükrében, egy kitűnő reprezentációs esemény is lenne, csak az a kérdés, hogy Magyarország tud-e sikeres, fenntartható olimpiát rendezni? Amire nem egyértelműen igen a válasz a legtöbb ezzel foglalkozó írás szerint.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS