2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olyan fesztivállal várnak Mérára, amilyen még nem volt Erdélyben

G. L. 2016. június 16. 21:06, utolsó frissítés: 2016. június 17. 16:25

Pedig olyan zenével kecsegtetnek a kalotaszegi településre, amit valószínűleg nagyon sokan hallgatnak, csak épp nem tudják, hogy mi az.


Nagyot álmodtak a kalotaszegi Mérán. Ugyanis idén először megszervezik a Méra World Music fesztivált, aminek még pont jutott egy szabad hétvége - július 29-31. - a nagyon sűrű május-augusztus közötti kolozsvári szezonban. A közösségi médiában már néhány hete látható mérai világzenei fesztivál szervezői (Varga Zoltán és Bethlendi András) végre a sajtó elé álltak, hogy bemutassák azt. Első látásra úgy tűnik,


Mérára tényleg megéri kimenni lazulni.

A helyszínnel a sajtót valószínűleg egy csapásra megvették. Pedig nincs látványos sziklájuk, mint a Torockónak, nincsenek olyan fenyveseik, mint Tusnádnak, és nincsen impozáns kastélyuk sem, mint Bonchidának, de nyugalomban és szénaillatban verhetetlenek.De a helyszínek (három szinte szomszédos porta) sava-borsát három igazi mérai csűr adja. Ezért is csűrfeszt. Ez az, amit mindenképp meg szeretnének őrizni, akkor is, ha esetleg majd nagyok lesznek. A mérai csűröktől kap különleges hangulatot a fesztivál, ami megkülönböztetheti a nagyvárosok (a szervezők Londont és Berlint említették, de valószínűleg kisebb városok esetében is elég éles a kontraszt) világzenei eseményeitől. A szervezők legalább arról biztosítottak, hogy a zenei felhozatalban igyekszenek tartani a lépést. A fesztivál központja a sajtótájékoztató helyszíneként is szolgáló Szarkatelek, ami eddig is különböző kulturális események, néptánctáborok helyszíne volt. Ez egészül még ki két másik portával.

A szervezők szerint a fesztivál története nagyjából 7 évvel ezelőtt, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes megalakulásával indult, majd az 5 évvel ezelőtt először megszervezett Kalotaszegi Vándor Néptánctábor létrehozásával folytatódott, aminek az elmúlt két évben Méra volt a helyszíne. Az egyik táborban jött az ötlet, nem véletlenül egy koncert közben, hogy a vándortábor más faluba költöztetésével Mérán be kellene tölteni az általa hagyott űrt egy világzenei fesztivállal, mert olyan még felénk nincsen, és a műfaj se nagyon ismert, annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindenki hallgatja, elég ugye csak a Csík Zenekarra gondolni.


Erdély egy világzenei nagyhatalom

mondják a szervezők, főleg hogyha a nyugat-európai értelmezés szerint a népzenét is világzenének tekintjük, mert a magyar nyelvterületen inkább a népzenéből inspirálódó zenét értik alatta. De Kalotaszeg - kiemelt helyen benne Mérával - a kárpát-medencei magyarok köztudatában is ott van. Erdély neve pedig nemzetközi szinten is jól cseng, így van amire építeni a jövőben - érvelnek a szervezők.Azt egyből elismerik, hogy az idei zenei felhozatal erősen magyar fókuszú, amit lassan építkezve a jövőben szeretnének bővíteni, egyre nemzetköziesíteni. A magyarok közül a Buda Folk Band, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartett, illetve az Esszencia fellépését emelik ki. A nemzetközi szinten is jegyzet világzenei előadók közül pedig Limberger Tcha és Benjamin Clément koncertjét, illetve az erdélyi cigány, román és magyar népzenéből inspirálódó Nadara fellépését említik. Ezt a koncertfelhozatalt kell a jövőben kiegészítsék.

"A műfaj óriási, országonként változik, hogy milyen módon művelik. A mérai fesztivál elsősorban az akusztikus vonalát mutatja meg ennek a műfajnak, de létezik elektronikus zene oldala is, amit idővel szeretnénk mi is elhozni" - magyarázza Bethlendi.

A koncertek után minden este táncházzal várják az érdeklődőket, ezzel még inkább a helyre irányítva a figyelmet. Napközben pedig az Igen, tessék! szervez társadalmi kérdésekben beszélgetéseket. Majd a szervezők a fesztivál praktikus részéről is beszéltek, illetve a helyszínt is megmutatták.

Szállás

Egyelőre a fesztivál mérete nem indokolja külön szálláshely kialakítását, nagyjából 1200 látogatóra számítanak a két nap alatt, ezeket pedig szükség esetén tudják szállásolni a faluban, ezzel is segítve a módszeres faluturizmus beindítását. Kempinggel egyelőre nem készülnek, de ha nagy érdeklődést tapasztalnak, akkor az is megoldható. A szállásigényt a fesztivál honlapján érdemes jelezni.

Szállítás

Aki pedig nem szeretne maradni, az ingázhat Kolozsvárra. Menetrend szerinti vonat és metropoliszövezeti buszjárat is van. A Kolozsvári Közszállítási Vállalattal pedig egyeztetnek arról is, hogy az esemény hétvégéjén gyakrabban indítson járatokat. Egyébként az M34-es buszjárat közlekedik Mérára.

Kaja

Lesz. És pia is lesz. A Szarkatelek napközben folkkocsmaként is üzemel, nem kell aggódni. Legrosszabb esetben, bár abban nem vagyok biztos, hogy ez a kifejezés a legtalálóbb, a helyiektől lehet kaját vásárolni.

Költségvetés

Főként pályázatokból állják (a szokásos BGA, NKA, Communitas, helyi és megyei önkormányzat), de természetesen lesznek szponzoraik is, illetve a jegybevételekre is számítanak. A fesztivál összköltségvetése 20 ezer euró körül mozog.Jegyek

Elővételben és online teljes hétvégére a bérlet 49 lejbe, míg a helyszínen 59 lejbe kerül. Egy napra a jegy elővételben és online 29 lej, míg a helyszínen 39 lej lesz. A jegyek árusítása július elsején kezdődik online a fesztivál honlapján (nem kell megijedni, zenél) vagy a jegymester.ro oldalán, illetve szerte Kalotaszeg településein és Kolozsvár különböző pontjain.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS