2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Akkor lehet is, meg nem is magyarul foci Eb-t nézni?

2016. június 15. 13:56, utolsó frissítés: 14:22

A probléma egyértelműen továbbra sincs megoldva.


A labdarúgó Eb kezdetével ismét bekerült az erdélyi magyarság égető problémái közé, hogy az M4 Sport kódolása miatt nem nézhetőek magyarul a magyar (illetve a többi) válogatott mérkőzései. Esetenként nemcsak magyarul nem lehet nézni a mérkőzéseket, hanem sehogyan sem. A probléma gyökere, aminek a megoldására korábban már Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is ígéretet tett, a szerzői jogi szabályozásban van.

"Mindent megtettünk, hogy a labdarúgó Eb – legalább magyar vonatkozású –mérkőzéseit átsugározhassuk a határokon túlra.

Az UEFA elfogadta érveinket, tehát engedélyezte, de a szlovák és a román fél az utolsó pillanatban szembefordult, és megtagadta az együttműködést" - állítja Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke közleményében. Elmondása szerint míg Szlovákiában a közmédia nem járult hozzá a geoblokk feloldásához, addig nálunk az üzleti érdek írta felül a magyar sugárzást.Ugyanis a pénzügyi válságba jutott román közszolgálati televízió továbbadta a labdarúgó Eb mérkőzéseinek a közvetítési jogát. A helyébe lépő kereskedelmi csatornák pedig nem mindenkinek egyformán elérhetőek. A valamennyi kábelszolgáltató kínálatában megtalálható ProTV csak a román válogatott mérkőzéseinek a jogát vette meg, ha pedig a román csapat nem játszik, akkor csak a késő esti mérkőzések élő közvetítési joga van náluk. (Az egyenes kieséses rendszerben minden mérkőzést közvetíteni fognak már.) Az foci Eb délutáni mérkőzéseit élőben a Dolce Sport csatorna közvetíti, amelynek műsorait csak a Telekom Románia műholdas televíziós vagy internetes szolgáltatásainak az előfizetői láthatják.

A Dolce Sport viszont hiányzik a két legnagyobb romániai kábelszolgáltató csomagjából, viszont benne van az RCS&RDS és a UPC kínálatában az M4 Sport. A Telekom kínálatában viszont nincs benne az M4 Sport. Így érthető, hogy miért ütközött olyan nagyon a Telekom üzleti érdekeivel az, hogy megengedje a műsorszórást. Az MTVA-nak pedig kötelessége a szerződése alapján kódolnia a műsorát.Magyarországon Kobza elmondása szerint egyébként a nemzeti kisebbségek egyébként saját anyanyelvükön nézhetik a mérkőzéseket, ha éppen akarják, mert a jogtulajdonos MTVA megengedi azt.

Viszont vannak kivételek is,

azok a romániaiak, akiknek szerepel a csomagjában a szlovák köztelevízió, nézhetik az általa sugárzott Eb-mérkőzéseket. A UPC csomagjában lévő német közszolgálati adókon (ZDF) is nézhető volt a magyar labdarúgó válogatott első mérkőzése. Sőt vannak arra információk, hogy a magyar csapat osztrákok elleni keddi mérkőzését kódolatlan nézhették mind az RCS&RDS, mind a UPC bérletesei az M4Sporton. A nap második mérkőzését, a Portugália-Izland összecsapást viszont már nem.

Ezzel kapcsolatban kerestük már az MTVA Sajtóosztályát, de egyelőre nem kaptunk választ. Kobza korábban úgy nyilatkozott a szlovák köztévé esetéről, hogy amennyiben nincs szerződés a jogokat birtokló felek között, vagy külön az UEFA-val, akkor a közmédia súlyos jogsértést követ el azzal, ha a jogvédett tartalmat átsugározza Románia területére. Akkor viszont nem említette, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit jogukban állna kódolatlanul közvetíteni. Egyelőre örüljünk, hogy megtörtént.
Az MTI közben azt tanácsolja,

hogy azok az erdélyi magyarok, akik nem tudják nézni a magyar csapat mérkőzéseit, a Kossuth Rádió középhullámú közvetítését hallgassák. Persze van lehetőség a mediaklikk.hu online közvetítésének geokódolását kijátszani, csak az MTVA szerverei alig bírják a terhelést, elég akadozva működik, tegnap a magyar meccs alatt legalább fél órára leálltak a közvetítéssel a hatalmas érdeklődés miatt. Persze ezen kívül is vannak online felületek, ahol többek között magyarul is lehet nézni a mérkőzést, de azt mindenki keresse meg magának.

(Címoldali fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS