2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az innováció tanulható! SIT módszer gyakorlatba ültetése a Petry-nél

(x) 2016. május 05. 14:41, utolsó frissítés: 2016. május 06. 17:16


Az innovációt nagy és lehetőleg technológiai cégek privilégiumának szokás tekinteni, illetve újabban a kis, de ugyancsak technológiai startupoknak. Ez persze távolról sincs így. Mindössze arról van szó, hogy a technológiai újítások látványosabbak: egy okostelefont bárki bármikor a kezébe foghat, de arról, hogy a Bayer cég hogyan oldja meg a szúnyoghálók terjesztését Afrikában vagy egy kis kolozsvári civil szervezet hogyan szervez figyelemfelkeltő kampányt az emberkereskedelem ellenes világnapra – erről kevesen hallanak. Pedig mindkét esetben roppant kreatív ötletekre volt szükség, és mindkét esetben közös, hogy ezt nem bízták a véletlenre. A SIT, azaz Systematic Inventive Thinking nevű módszert alkalmazták, aminek a legfontosabb tulajdonsága a nevében is benne van: egyszerre kreatív és szisztematikus. Egy jó ötlethez nem kell várni a szerencsére, az ihletre, a csillagok kedvező együttállására, hanem egyszerűen csak alkalmazni kell a módszer eszközeit.

A módszert a kilencvenes években fejlesztették ki, azóta olyan cégeknél alkalmazzák, mint a Philips, General Electric, Johnson & Johnson, Nestlé vagy McCann, és olyan egyetemeken tanítják, mint a Tel Aviv University, University of Cincinnati, London Business School és National University of Singapore. Használják új termékek kifejlesztésére, folyamatok hatékonyságának növelésére, problémák megoldására, stratégia kidolgozására, marketing kampányoknál és számos más területen.


2015-től kezdődően Romániában is lehetőség van a SIT módszer elsajátítására az M&Co. Training trénereinek a vezetésével. A módszert oktató vezető tréner, Bálint Ákos több éve foglalkozik a módszer tanulmányozásával és a gyakorlatba ültetésének lehetőségeivel, mindezt szoros együttműködésben a SIT kifejlesztőivel.

Ezt a módszert vezette be 2016 áprilisában a Petry is, ahol a hagyományőrzés mellett ugyanolyan fontos érték az állandó innováció és versenyképesség növelése. A két napos képzésen a Petry cég termelési részlegvezetői, valamint más vezető beosztásban lévő kollégák vettek részt, ahogyan ők nevezik azóta “együtt sit-eltek”. A módszer részletes átbeszélése után, valamint a konkrét és érdekfeszítő példák után a résztvevők kiscsoportokban alkalmazták a gondolkodási sablonokat. Egy későbbi találkozás során – a tréner megfigyelése alatt – termékfejlesztésére alkalmazták a módszert.
A Petry cég egyik fontos alapelve a humán erőforrás képzése. A fejlődési lehetőség nemcsak előrelépést jelent a ranglétrán, hanem a folyamatos technikai és személyzeti képzéseket

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS