2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 7 poénja: viccet mondtak a Humorfeszten

G. L. 2016. április 08. 17:33, utolsó frissítés: 23:02

Először arra gondoltunk, hogy csak a jó poénokat írjuk le, de egy fehér lapot csak nem közölhettünk. Beszámoló a viccmondóversenyről. (Vigyázat, csúnya szavas viccek!)


Tavaly rendszerváltás volt az Erdélyi Humorfesztivál történetében, a Szomszédnéni Produkciós Irodától átvette a szervezést a Comedy Company. Ez tavaly még nem nagyon látszott a programban, de idén már meglehetősen átalakították az eddig megszokott formátumot, úgymond fesztiválosították, hogy még több emberhez érjenek el. Így a fesztiválosra duzzasztott Humorfesztbe belefért már egy vállalhatatlan kabaréelőadás, egy csenevész slam poetry-est és egy viccmondóverseny is. Ez utóbbiról, a Somolyák viccmondó versenyről lesz most szó.


Nem vártunk sokat, és nem is kaptunk sokat

A szabályok elég egyszerűek voltak: mindenki annyi viccet mondott, amennyit szeretett volna; ha úgy gondolta, hogy egyetlen viccel is fel tudja spannolni a közönségét, már az is elég volt. A pénzdíjakról végül is az döntött, hogy milyen hangosan nevet, tapsol, sikít, kurjongat a közönség. A zsűri és a szigorú szabályok hiányában gyakorlatilag semmi nem szabott határt a versenyzőknek, hogy mivel próbálják megnevettetni az amúgy elég népes közönséget. Innen pedig elég egyenes és kikövezett az út alpáriba, ahonnan alkalomadtán tévedtek csak ki a versenyzők.


A zsidó és cigány viccekből rendesen kaptunk, de a csavaros bajszú székely bácsi alakja is többször megjelent. Természetesen az olyan klasszikusokra is volt példa, mint a Mórickás viccek, buziviccek, skót viccek vagy nyuszikás viccek. Sőt, egyetlen egyszer még Chuck Norris legendás alakja is megelevenedett, és megtudtuk, hogy miért szülte a nagyanyja. (Mert senki sem merte megb*szni az anyját.)

És így esett meg az is, hogy az először 10 fősre meghirdetett versenyen végül 18-an léptek fel. Időközben ugyanis sok embernek megjött a kedve a 150 lejes első díjhoz. Amit végül egy ilyen utolsó percben beugró, Szenyes Szilárd nyert meg. Péli Attila lett a második, amiért 100 lej járt díjként, illetve Szőke Zoltán a harmadik, amit 50 lejjel honoráltak.

A dobogósoktól mutatunk egy-egy viccet:



Egyszerre szül a cigánynak a felesége, a románnak a felesége és a székelynek a felesége. De valami hiba történik a szülészeten, összekeverik a gyerekeket. Behívják az apákat, hogy válasszák ki a porontyot, mégis magukra kellene ismerjenek. Hívják be a három apukát, de gyorsan befut a székely, kikapja a négert (cigányt) egyből a pólyából.
- Te székely, evidens, hogy az nem a tiéd.
- Ameddig meg nem mondják, hogy melyik a román, én ezt le nem teszem.




Pistike éppen öltözik. Odamegy hozzá az anyja:
- Pistike, te hová mész?
- Hát, édesanyám! Én megyek az almafához almát enni.
- De fiam, tél van!
- Tudom, anyuka: sapka, sál, kesztyű.




A király ott van a halálos ágyán, és el kell dönteni, hogy kire hagyja a királyságát. Három lánya van. Behívatja a szobájába a nagyobbat:
- Szerbusz, lányom!
- Szerbusz, édesapám!
- Látod, itt vagyok, mindjárt meghalok, és rád szeretném hagyni az egész királyságom.
- Jajj, édesapám.
- Várjál, lányom, ne menjünk ennyire előre. Mutatnék neked valamit, lám, tudod, mi az?
A király felül az ágy szélére, és letolja a gatyáját.
- Ez mi, lányom?
- Hát, édesapám, ez egy fasz.
- Szégyelld magad, lányom, takarodj a szemem elől! Kitagadlak az egész családból!
Behívatja a középső lányát:
- Szerbusz, lányom.
- Szerbusz, édesapám.
- Lányom, halok meg, rád hagynám a királyságom, de előtte kérdeznék még valamit.
- Mondja, édesapám.
A király megint felül, és letolja a gatyáját.
- Ez mi?
- Hát, édesapám. Hát, ez fasz.
- Takarodj te is a szemem elől, milyen lányaim vannak! Kitagadlak téged is a családomból!
A király nagyon el van keseredve, de még van egy lánya. Behívatja a legkisebbet is:
- Jaj, szerbusz, lányom. Benned van minden reményem.
- Mondja, édesapám.
- Az a helyzet, hogy a halálos ágyamon vagyok, és rád szeretném hagyni a királyságom.
- Jaj, édesapám, vállalom.
- Várjál, mert még kérdeznék előbb valamit.
- Mondja, édesapám!
A király megint felül, letolja a nadrágját.
- Lányom, mi ez?
- Hát, nem is tudom, édesapám.
- Jaj, tudtam én, hogy benned hihetek. Te vagy a mindenem, neked adom az egész királyságom. De lányom, akarod tudni, hogy ez mi az?
- Igen, édesapám.
- Ez egy fasz.
- Ez fasz? Látnád a sárkányét!


Azt mindenképp meg kell jegyezni, akár pozitívumként is, hogy végül azok nyertek, akik technikailag valóban kiemelkedtek a mezőnyből, tudtak viccet mesélni, előadták azt, szépen felépítették a történetet, kellően adagolták az információkat, hogy a végén üssön a poén. Akkor is, ha az olyan, amilyen.

A személyes "kedvencünket" is megosztom az egész estéről, igazából csak azon csodálkozunk, hogy nem ez nyert, akkora nevetést és üdvrivalgást kapott:

"Egy jó csávó elmegy tetováltatni. Mondja a tetoválónak:
- Szeretnék a farkamra tetováltatni egy tűzpiros Ferrarit!
Válaszol a tetováló:
- Jól van, megcsináljuk, csak hívja el a barátnőjét is, hogy tetováljunk neki a nemi szervére egy garázst, hogy legyen, ahová a Ferrari parkoljon.
- Hát, az a helyzet, hogy meleg vagyok.
- Nem baj, akkor hívja el a barátját, tetoválunk neki egy traktort, hogy legyen, ami a szarból kihúzza."


Az este megfejeléseként a Baróti Sztár Tévés Sanyika lépet fel, de azt már nem bírtuk, amikor elkezdte énekelni a Szép város Kolozsvár című örökzöldet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS