2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többen kocsmáznak, mióta betiltották a dohányzást

G. L. 2016. április 08. 12:50, utolsó frissítés: 13:22

Az emberek többsége támogatja a dohányzás kitiltását, de azért még erős a cigipártiak hangja. Erdélyi magyar vendéglátósokat kérdeztünk.


A romániak többsége örül a dohányzás betiltásának a zárt nyilvános helyen, a vendéglátósok se panaszkodnak nagyon a forgalom visszaesésére, de a törvényt mégis megint meg akarják változtatni. Egy hónappal a dohányzást szabályozó törvény bevezetése után néztük meg a helyzetet.


Nem zavarja túlságosan a dohányzás zárt nyilvános helyen való betiltása a románokat,

legalábbis ezt a következtetést lehet levonni az INSCOP közvélemény-kutató Adevărul számára készített felméréséből. Az 1063 felnőtt megkérdezésével készített, Romániára nézve reprezentatív felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezettek 70,3 százaléka örül a változtatásnak, míg 28,7 százaléka utasította azt el. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság 29,5 százaléka dohányzik, míg 69,5 százaléka nemdohányzó. A közvélemény-kutató értékelése szerint annak ellenére, hogy az arányok szinte tökéletesen megegyeznek, ez még nem jelenti azt, hogy minden dohányos elutasítja a törvényt, illetve a nem dohányzók egyetértenek vele. Nem feltétlen az átfedés, jegyzik meg. Mindkét mérés esetében a nem válaszolók aránya csupán 1 százalék volt, ami a készítők szerint a törvény bevezetése körüli erőteljes vitáknak köszönhető, ami gyakorlatilag arra ösztönözte az embereket, hogy határozottan állást foglaljanak.

A felmérést 39 megyében és Bukarestben végezték, összesen 92 települést érintettek, volt köztük nagyváros, kisváros és falu is. A készítők azt is megjegyzik, hogy mivel viszonylag a bevezetés után nem sokkal kérdeztek rá az embereknél (március 21-28. között) még magasak voltak az elvárások, egy pontosabb kép kialakításához még várni kell, hogy lássák, mennyire hatékony a törvény alkalmazása, illetve az esetleg negatív hatások hogyan befolyásolják a támogatottságát.
A bukaresti bártulajdonosok panaszkodnak,

hogy a vendégek arra hivatkozva, hogy csak dohányozni mennek ki, elmennek fizetés nélkül, és ezt már a március 16-án életbe lépett új törvény nemrégiben kezdeményezett módosításában felhozták indoklásként. Ebben arra tesznek javaslatot a honatyák, hogy mégis lehessen egy külön erre kialakított zárt térben dohányozni. Ennek kapcsán három erdélyi magyar vendéglátóst kérdeztünk, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak az első három hét után. Mindhárom egység - a szentgyörgyi Tein, a kolozsvári Bulgakov és Macskaház, illetve a nagyváradi Moszkva - kultikus helynek számít a maga városában, sokan járnak oda, szeretik az emberek, így aztán nagyon meg sem lepődünk, amikor mindenki azt mondja, hogy ők ilyen fizetés nélküli lelépést még nem tapasztaltak.Ádám Melánia, a Tein tulajdonosa csak annyi megjegyzést tett ezzel kapcsolatban, hogy Sepsiszentgyörgy túl kicsi város ehhez, szinte mindenkit személyesen ismernek, így nagyon nem is tudnának az emberek meglógni. Schmieder Árpád, a Moszkva tulajdonosa rögtön arra is példát ad, hogyan lehet ezt a problémát elkerülni: a bárnál kell rendelni - vagy ha a pincérek kapacitása engedi, akkor az asztalnál is lehet - és rögtön fizetni is.


Csupán az esős időben tapasztaltak enyhe visszaesést,

de egyáltalán nem vágta tönkre a vendéglátóipart a törvény bevezetése - ezt már Octav Dură, a vendéglátósok szervezetének főtitkára mondta az Adevărulnak. De ezt erősítik meg az általunk megkérdezett vendéglátósok is.

"Visszaesést egyáltalán nem tapasztaltunk, sőt, elkezdtek olyan vendégek is hozzánk járni, például családosok gyerekekkel, akik eddig nem jöttek a füst miatt" - mondta Ádám, aki azért még megjegyzi, hogy egyelőre még nem beszélne általánosságban, mert a törvény bevezetésével szinte egy időben megnyitották a teraszukat is. És szerint a dohányosok is sokkal jobban szeretik így, hogy nincs bent füst, még ha néha morognak is, amikor ki kell menjenek. A szentgyörgyi nemdohányosok és a Tein alkalmazottai pedig csak örvendenek a törvény bevezetésének.

Látogatószám emelkedést tapasztaltak a nagyváradi moszkvások is, bár esetükben nem egyértelmű, hogy ez a törvény miatt van. "Nagyon sok új kliensünk lett mostanában. Viszont nehéz meghatározni, hogy mi miatt, mert a Moszkvában mostanában elég sok változás történt. Volt egy átalakítás, egy kicsi zenei változtatás és egy kicsi arculatváltás is. Nehéz megállapítani, hogy melyik faktornak volt az egyértelmű hatása a sok új ember. De szerintem a dohányzás betiltása is belejátszhatott, mert a Moszkva egy klasszikus füstös romkocsma volt, és sokan panaszkodtak a füst miatt" - mondta Schmieder.

"Minimális a visszaesés, napközben a konyhára fektetünk nagyobb hangsúlyt, és azokat az embereket, akik étkezni járnak hozzánk, nem aggasztja, hogy nem dohányozhatnak bent. A bulis estéken egy kicsit komolyabb logisztikát igényelt, hogy megoldjuk a dohányosok helyzetét, valahányszor kimennek az ajtón, ne dübörögjön nagyon a zene. Nekünk szerencsénk volt a nyitható tetejű udvarral, és azzal a könnyítéssel, amit a kormány a törvény alkalmazási útmutatójában közzétett, amiben szépen leírják, hogyha ideiglenes a fedés, akkor nyitott állapotában szabad alatta dohányozni, zárt állapotában már nem" - mondta el Kovács Ferenc, a Bulgakov és Macskaház menedzsere. Kovács szerint viszont a Bulgakov és Macskaház nem teljesen releváns ilyen szempontból, mert náluk már korábban sem lehetett dohányozni a földszinten.Kovács ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a törvény igazi próbatétele majd ősszel jön el. "Most az utcán dohányzás még nem probléma, de ha majd havazik és -15 Celsius fok lesz, akkor többen fognak érezni kísértést, hogy bent rágyújtsanak" - értékelt.


Ha változik a törvény, akkor a helyek is fognak

Legalábbis mindhárom kocsmatulajdonos egyetért abban, ha a törvény lehetőséget ad rá, akkor biztosan lesz a dohányosoknak kialakított terem, mert semmiképp nem szeretnének versenyhátrányba kerülni más vendéglétóhelyekkel szemben. A Tein tulajdonosa szerint egy kicsi, elkülönített teret alakítanak ki, többet a nagy termet nem adják át a dohányzásnak. A Moszkva tulajdonosa szerint méltányos, kulturált megoldás lenne a dohányosokkal szemben, ha úgy módosítanák a törvényt, ha a négyzetméter és a helyiségek száma lehetővé teszi, akkor kijelölnek egy dohányzó szobát. "Nekünk ez csak jó, mert nem szenvedünk helyhiányban. Egy csomó légtisztítónk van, amit át tudunk vinni oda, ahol ez szükséges. Télen lenne különösen jó dolog" - magyarázta a Moszkva tulajdonosa.Kovács Ferenc szerint mindenképp jobb lehet, mint ami most van, mert lehetőséget teremt arra, hogy ne kelljen a dohányosok az esőben álldogáljanak. Azt is elmondta, esetükben valószínűleg a Macskaházat alakítanák át dohányzó résszé. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha betartották volna a korábbi, német modellre megalkotott törvényt, akkor minden tökéletesen jó lett volna. "Kolozsvár belvárosában is van legalább 10 olyan hely, ahol szartak rá. A régi törvény szerint, ha 100 négyzetméternél nagyobb az adott hely, akkor fele nemdohányzó kellett volna legyen, úgy, hogy nemdohányzók a vécére és a pulthoz ne a füstös részen keresztül jussanak el. Egy csomó helyen meg lehetett volna ezt valósítani, de nem ellenőrizte senki, és inkább adtak a rendőrnek egy borítékot, ha valaki szóvá tette" - magyarázta a Bulgakov és Macskaház menedzsere, aki szerint csak tavaly márciusban 30 ezer eurót költöttek arra, hogy megszerezzék a tűzbiztonsági engedélyt. Elmondta azt is, csak az új füstérzékelő és riasztóközpont 18 ezer euróba került. Kovács szerint a szükséges engedélyek beszerzése - és annak ellenőrzése - már egy egészséges szűrő lett volna.

A kocsmatulajdonosok panaszai mellett még a pszichiáterek is elégedetlenkedtek az új törvény miatt, szerintük ugyanis a mentális zavarokkal küzdő betegek esetében a benti tiltás problémát jelenthet, különösen, ha agresszívek. A szakemberek szerint a mentális betegekkel kivételt kellene tenni a teljes tiltás tekintetében. Ezen kívül még a dohányos diákok háborogtak egy sort, amiért az egyetemek teljes területéről kitiltották a dohányzást, tehát még az egyetem teljesen nyitott udvarán vagy a campusok területén sem lehet rágyújtani. Elvileg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS