2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan buszozzunk pompásan Kolozsváron az új, elektronikus jegyekkel?

S. R. T. 2016. április 01. 09:30, utolsó frissítés: 15:19

Kipróbáltuk a kártyás rendszert, és mint várható volt: van, ami működik, van, ami nem.


Egyre több helyen lehet elektronikus jegyet, bérletet vásárolni a kolozsvári tömegközlekedési jegyrendszerben, legutóbb hétfőn jelentették be, hogy a negyedi polgármesteri hivatalokban is lehet már névre szóló bérletet váltani, illetve hogy melyik megállók automatáiban lehet megvásárolni a nem névre szóló kártyát. Utóbbit próbáltam ki két nap alatt, több-kevesebb sikerrel.

A nem névre szóló kártya nem egy bérlet, hanem a papírjegyet helyettesíti. Az automatánál 3 lejért vásárolhatunk ilyent, ez 3 évig lesz érvényes, és szintén az automatánál tölthetjük fel tetszőleges pénzösszeggel, amelyből minden érvényesítéskor levonódik a jegy ára, így nem kell folyton papírjegyekkel veszkődni. Újdonság, hogy most egy hagyományos vonaljegy áráért - 2 lej - olyant is lehet venni, amely 30 percig bármelyik és akárhány járműn való utazásra jogosít fel. Duplájáért, 4 lejért 60 perces jegyet vehetünk. Ezeket is az automatából tölthetjük rá a kártyára.

Csütörtök reggel a Somesul megállóban rögtön két kártyát vettem, egyikre feltöltöttem 9 lejt, a másikra egy darab, 30 percig minden vonalra érvényes jegyet.Felszálltam az első érkező buszra, és érvényesítettem az utóbbit. Valóban nagyon gyorsan reagál a kártyaolvasó, 2 másodperc után ki is írta, hogy kártya elfogadva, a jegyem 30 percig érvényes, "még maradt 0 jegy". Ha még egyszer odaérintettem, akkor azt írta ki, hogy a kártyát már érvényesítették, még X ideig utazhatok vele (valószínűleg így ellenőrzi majd az ellenőr is).A következő megállónál átszálltam, és bár az először érvényesített kártyámmal még utazhattam volna 15 percen keresztül (ezt ki is próbáltam, és kiírta, teljesen más számú és más irányba tartó buszon), a másik kártyát is kipróbáltam, amelyre pénzt töltöttem fel az "elektronikus pénztárcába". Ezt is sikerült érvényesíteni, "megmondta", hogy megvettem a 2 lejes jegyet, és még 7 lejem maradt a kártyán.Eléggé fellelkesülve azon, hogy idáig minden jól ment, ki akartam próbálni a kártya újratöltését is. Ehhez azonban PIN-kódot kért az automata. Mivel sem a kártyán, sem a kibocsátáskor kapott számlán nem írt ilyesmit, megpróbálkoztam a klasszikus 1234-gyel. Természetesen nem működött.

Gondoltam, betérek a román operánál lévő jegyirodába, és megkérdezem, mi a teendő. Itt a következő párbeszéd játszódott le:

- Jó napot kívánok, érdeklődni szeretnék, hogy a kártyámnak a PIN-kódját honnan tudhatnám meg.
- Nem mondták meg, amikor kiváltotta a kártyát?
- Automatából vettem.
- Lehet automatából kártyát venni?!
- Igen, már néhány napja, én most reggel vettem.
- Mennyibe került? Hogy néz ki?
(megmutatom)
- De hát ezen nincs fénykép!
- Mivel ez nem névre szóló bérlet, hanem feltöltőkártya.
- No, hát én nem tudom, tessék felhívni a CTP-t, ők majd segítenek.


Közben eszembe jutott, hogy biztosan ír valamit a honlapon is erről, ami elkerülte a figyelmemet. És valóban: jól sejtettem, hogy 1234 a kezdeti PIN, amit meg kell változtatni a "consultare card" fejezetnél. Sikerült is, igaz, a többedik automatánál való próbálkozáskor, így nem tudom, hogy azért sikerült végül szintén a Somesulnál, mert ott lehet kártyát is venni, a többinél pedig, ahol próbáltam, még nem lehetett, vagy pedig egyszerűen hol működik, hol nem.

A honlap utasításai szerint a kártyát vagy a buszon, vagy pedig a megállóban kell érvényesíteni. A megállóban levő leolvasó azonban nem vont le pénzt a kártyáról, tehát nem vettem jegyet vele, hanem információkat írt ki, például hogy mikor volt utoljára jegy vásárolva vele, vagy hogy mekkora összeg van még rajta.

Kipróbáltam azt is, hogy egy kártyára lehet-e időkeretes jegyet és pénzt is feltölteni egyszerre, mert ha igen, akkor vajon honnan tudja a leolvasó, hogy melyiket szeretném használni? Lehetni lehet, és a megállóban az információ leolvasásakor mindkettőt láthatjuk a kártyán:A buszon levő leolvasó ugyanakkor nem "tudja", hogy melyiket választanám - alapból az időkeretes jegyet vonja le. Másfelől némi kísérletezés után az is kiderült, hogy az elektronikus pénztárcából vásárolt jegy pontosan úgy funkcionál, mint a 30 perces jegy - átszállva egy másik járatra mindkettőre azt mondta, hogy már érvényesítettem, és X ideig utazhatok még vele. Vonaljegy tehát már csak papír formájában létezik, és az időkeretes, valamint a fix összegből vásárolt jegy között csupán annyi a különbség, hogy előbbiből 60 perceset is lehet tölteni a kártyára, az pedig 4 lejbe kerül.

A rendszernek azért még vannak bőven hiányosságai, például ha a város legforgalmasabb útvonalán, az egyik legforgalmasabb járaton reggel felszállva azt tapasztaljuk, hogy egyszerűen nincsenek leolvasók felszerelve. Vagy pedig az, ha a buszon levő leolvasó látszatra működik, mégis ezt írja ki:A következő helyeken lehet jelenleg névre szóló elektronikus bérletet váltani:

Iris telepi polgármesteri hivatal - Liebcknecht tér, 7-8.
Szamosfalvi polgármesteri hivatal - Traian Vuia/Szamosfalvi út, 41.
Grigorescu negyedi polgármesteri hivatal - Alexandru Vlahuta/Álmos utca 46-47.
Hajnal negyedi polgármesteri hivatal - Pasteur/Kert u. 60.
Lakossági tudakozó - Motilor/Mócok útja 7. sz.
CTP - 1989. december 21. sugárút, 79A
CTP - Május 1. tér

Nem névre szóló kártyát pedig az ezekben a megállókban levő automatákból lehet váltani.

A ticketingrendszerben megvásárolható jegyek, bérletek és kártyák díja a CTP honlapján található adatok szerint:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS