2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvédik az örökségünk a diákok Kolozsváron, meg is mutatták nekünk

tudósítónktól 2016. március 19. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

Hat iskola magyar diákjai vetélkedtek az Örökségünk őrei vetélkedőn, de nem csak ők, mi is nyertünk.


A János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte a Kolozsváron első alkalommal megszervezett Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket vetélkedő döntőjét, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezett. A győztes csapat a New York Szállóért kampányolt, annak a felújításáért készített például egy rövid riportfilmet Save Hotel New York címmel, illetve egy emlékezetes villámcsődülete is volt a héten, miről már korábban igen elismerően írtunk.
A kolozsvári magyar operában szombat délelőtt szervezett döntőbe a 29 örökbe fogadott műemlék közül 5 került be hat különböző csapattal. A város minden olyan iskolája képviseltette magát, ahol magyarul tanulhatnak a diákok. A már említett János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjain kívül részt vettek az Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a Báthory István Elméleti Líceum diákjai, akik egyaránt a Farkas utcai református templomot fogadták örökbe. A Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai az Uránia palotával döntőztek, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákjai a Vasútállomás épületére hívták fel a figyelmünket, míg a Református Kollégium diákjai a Kolozsvári Nemzeti Színház épületéért kampányoltak.

A döntőn a résztvevő csapatoknak a saját műemléküket kellett "dramatizálják", arról mutassanak be egy produkciót, ahogy Hegedüs Csilla a vetélkedő kitalálója elmondta, teljesen szabad kezet kaptak, azt csinálhattak a színpadon, amit éppen szerettek volna. A végeredménybe viszont az előadás mellett a korábbi offline és online tevékenységük is beleszámított, például az, ahogyan jelen voltak az közösségi médiában, vagy ahogyan eljuttatták az üzenetüket a médiában.
A győztes csapat jutalma egy brüsszeli utazás lesz, a második helyen végzett Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákjai Electric Castle belépőket nyertek, a harmadik helyen záró Református Kollégium diákjai pedig a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum jóvoltából egy pár napos tanulmányi kirándulást nyertek. A negyedik Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai az EU-táborban vehetnek részt ingyenesen. Az ötödik helyen a Báthory István Elméleti Líceum diákjai, míg a hatodikon az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata végzett. Az összes döntős részt vehet az Örökségünk őrei táborban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS