2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

7 tipp, hogy letegyük a cigarettát

G. L. 2016. március 17. 10:14, utolsó frissítés: 12:01

Csak elhatározás kérdése, mert leírva egyáltalán nem tűnik nagy ördöngösségnek, ha betartjuk a lépéseket.


Ma reggeltől nem lehet dohányozni a zárt, nyilvános terekben. Ez bizonyára sok embert kecsegtet azzal a lehetőséggel, hogy akkor most aztán tényleg, de igazán megválik ettől a káros szenvedélyétől. Nekik próbálunk most tippeket adni, hogyan csinálják. Az anyaghoz Dégi László Csabának az Erdély FM-en elhangzott interjúja szolgált alapul.1. Ki kell mondani, el kell pletykálni, hogy le akarsz szokni a cigarettáról. Ez egy nagyon fontos mozzanat. Azt gondolnánk, hogy ez általános, de egyáltalán nincs így, mert a legtöbb dohányos, aki elhatározza, hogy leszokik, tart attól: kicikizik, ha visszaesik. Ezért hallgat, csak csendben fogadja meg, hogy leteszi a cigit. Pedig a szakember szerint nagyon fontos a külső tükör, amit magunknak állítunk. Ez lenne az első mozzanat, amivel érdemes kezdeni.

2. Nem lépésenként kell leállni, hanem egyből, dátumszerűen. És ezt előre meg kell tervezni. Fontos, hogy az első 72 órában, a legnehezebb időszakban folyamatosan lefoglaljuk magunkat, minden egyes pillanatunkat megtervezzük.


3. Nem lehet csak a cigarettáról leállni, mert az mindig összefonódik bizonyos életstílussal. A sikeres átállás érdekében teljes életmódváltást javasolnak a szakemberek, ami segít elkerülni a visszaesést. Mivel a dohányzással összefüggésben megemelkedik a vérben a cukorszint, a kutatók rájöttek, hogy ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek automatikusan megdobják a vércukor szintet, akkor nagyobb lesz a sóvárgás a cigaretta után. Ezért aki le akar szokni, annak érdemes minden olyan ételt kerülnie, ami növeli a cukorszintet.

Mert azok az ételek, amelyek megemelik a cukorszintet - a cigi mellé megivott kávéhoz vagy italhoz hasonlóan - eszünkbe juttatják a füstnek a báját, így sóvárogtatnak utána. Ezért van az, hogy ebéd után egyesek egyből a cigihez nyúlnak.4. Ezzel összefüggésben van az is, hogy rengeteg vizet kell inni. Mert a víz nem csak tisztítja, hanem át is állítja a cukorszintet a vérben.

5. A leszokni vágyók bővítsék a baráti körüket néhány olyan személlyel, akik soha nem vettek cigit a szájukba. A terápia része az, hogy megváltoztatod a társas környezetedet abba az irányba, ahová magad is szeretnél eljutni.

6. Ha valaki leáll a dohányzással, akkor végig kell mennie a gyász fázisain, és el kell azt búcsúztatnia, mert a dohányzással való leállás is egy veszteség. Így számítani kell arra, hogy lesz egy sokkhatás, egy depressziós, egy dühös időszak és egy alkudozós időszak is. Legalább három hétnek kell eltelnie, ameddig az ember relatíve elfogadható szintre jut a veszteségfeldolgozásban. A leszokás egy lelki folyamat, és erre is fel kell magunkat készítsük.7. Az elektromos cigaretta függőség szempontjából pedig semmivel sem jelent kisebb kockázatot, mert hasonlóan magas bennük a kémiai anyagok aránya. Ráadásul a sóvárgás szempontjából az ízesítés még nagyobb problémát jelent, ugyanis míg a klasszikus cigaretták esetében törekedünk a minél semlegesebb kinézetre és ízesítésre, addig az e-cigit rengeteg ízben lehet kapni. Ha működött volna a nikotinpótlás, mint terápia, akkor a rágógumik és tapaszok sokkal nagyobb áttörést kellett volna elérjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS