2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bukaresti korrupció miatt Kolozsvár sportfővárossá válik

2016. március 02. 17:28, utolsó frissítés: 17:28


A fővárosi korrupciós botrányokból más városok profitálnak általában. Nemcsak a befektetésekkel van ez így, de a sporteseményekkel is. Jelenleg pedig Kolozsvár profitált egy nagyot, ugyanis Bukarest helyett rangos sporteseményeket szerveznek az „erdélyi fővárosban”. Az elkövetkező időszakban olyan világhírű vendégek fognak érkezni a városba, mint Iniesta, Pique, Sergio Ramos, Simona Halep, Angelique Kerber, Sabine Lisicki, Cristina Neagu vagy Ronnie O'Sullivan. De miért is van ez?

Az első probléma a sok pénzből épített Nemzeti Aréna, amely határozatlan ideig zárva van, mivel nem tudta megszerezni a használathoz szükséges biztonsági engedélyeket, ezen kívül egy óriási korrupciós botrányban szerepel, a Romániai Labdarúgó Szövetség (FRF) több tagját is azzal vádolják, hogy valótlanul nagy összegeket használtak fel a kivitelezéshez.

A főváros másik nagy problémája, hogy ilyen színvonalú események megrendezésére megfelelő sportcsarnoka csak papíron létezik, a polgármesteri hivatal illetékesei két éve szeretnék odaítélni az építési engedélyt, de a folyamatot olyan bonyolult korrupciós és bürokratikus ügyek övezik, hogy nem tudni, mikor fog megkezdődni az építkezés egyáltalán. Ennek első súlyos ára, hogy Bukarest elveszítette a 2017-es tornász Európa Bajnokság rendezési jogát, mert nem rendelkezik más, megfelelő méretű és technikai felszereltségű helyszínnel.

Bezzeg Kolozsvárnak van. Amikor a FRF bejelentette, hogy Románia olyan neves ellenfelekkel fog felkészülési mérkőzéseket játszani a Labdarúgó Európai Bajnokság előtt, mint Spanyolország, akkor még evidens volt, hogy a mérkőzések a fővárosban lesznek megrendezve. A március 27-i mérkőzés azonban Kolozsvárra került, lévén hogy az erdélyi városnak amúgy is van egy nemzetközileg az Elite kategóriába sorolt, és többnyire kihasználatlanul álló stadionja.


Nem annyira kihasználatlan, de minden nemzetközi mérkőzésnek megfelelő az új kolozsvári sportcsarnok is, nem csoda, hogy itt fog találkozni március 9-én a román női kézilabda válogatott Norvégia csapatával. Ráadásul ez egy nagyon fontos összecsapás lesz, ugyanis a világbajnoki harmadik Románia és a világelső Norvégia EB-selejtezőt játszanak.De lesznek további ínyencségek is: a román nemzeti tizenegy valószínűleg Kolozsváron fog összecsapni Litvániával is március 23-án, április 16-17-én pedig a román teniszcsapat Németországgal találkozik a FED-kupa keretében, hogy a legjobb nyolc között maradásért vívjon csatát. Egy másik fontos esemény a Snooker Európa-bajnokság lesz, ahová várják Ronnie O'Sullivant is. Nem máskülönben a tornász Európa Bajnoksággal, amelynek Románia elnyerte a szervezési jogát, de a szervezők kénytelenek Erdélybe költöztetni. Továbbá nemrégiben volt megtartva még néhány rangos sportesemény, így a román-török női kosárlabda Eb-selejtező, a Románia-Portugália rögbimérkőzés, vagy a Románia-Csehország FED-kupa mérkőzés.

A kolozsvári sportcsarnok amúgy is mintapéldánya annak, hogyan kellene egy-egy ilyen épületet szakszerűen létrehozni. A létesítmény 70 millió lejbe került, 7200 férőhelyes, de szükség szerint 10 000-re bővíthető a helyek száma benne. Alkalmas kézilabda, tenisz, kosárlabda, boxmérkőzések és számos más sportág eseményeinek megrendezésére.

Érdekességképpen itt megemlítendő még a Capital.ro elemzése is, amely azt feszegeti, vajon Kolozsvár minden szempontból átvehetné-e Bukarest szerepét. Az elemzés kitér arra, hogy a főváros és Ilfov után Kolozsváron vannak a legnagyobb munkabérek, és mostanra már itt a legdrágábbak a lakások és az albérletek is. Kolozs megye ipari termelése tavaly 14,5%-kal nőtt, ebben nagyon veri Bukarestet, ahol alig 2,8%-os növekedés volt megfigyelhető.

Kolozsvár a fesztiválok, kulturális események kapcsán is fölveszi a versenyt a fővárossal, az Electric Castle és az Untold rengeteg embert vonzanak, többet, mint bármelyik bukaresti fesztivál, az Untoldot például a legjobb nagyfesztiválnak választották a European Festival Awards-on, ez még egyetlen más hazai rendezvénnyel sem történt meg.

(via hotnews, capital.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS