2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tudásfogyasztás helye: átadták a K Plusz közösségi teret

tudósítónktól 2016. február 08. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

Például a Kreatív Kolozsvár eseményeit is itt tartják majd.


Hétfő délután mutatták be a sajtónak, de gyakorlatilag már délelőtt, a Kreatív Kolozsvár workshopjával átadták használóinak Kolozsvár legújabb, fiataloknak szánt közösségi terét. Az Unió utca 3. szám alatt található épület pincéjében kialakított K Plusz közösségi tér a K Plusz komplex tehetséggondozó keretprogram rendezvényeinek biztosít majd helyet. A Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatásával és támogatásával foglalkozó K Plusz program koordinátora a PONT csoport, partnereik pedig a Magyar Ifjúsági Központ, illetve a Új Nemzedék Központ. Szakmai partnerek pedig többek között a Igen, tessék!, az EME, a KMDSZ, a KMEI és a KMDT. Így a már említett Kreatív Kolozsvár programjain kívül például ETDK-s képzéseket tarthatnak ott, illetve a szakkollégiumok programjainak is helyet ad majd.

Régi álom vált valóra a K+ közösségi tér létrejöttével. Az Unió (Memorandumului) u. 3 sz. alatt egy olyan tér áll mától...

Közzétette: Kplusz – 2016. február 8.


A római katolikus egyház tulajdonába tartozó épület pincéjének 130 négyzetméteres terét két évre bérmentve kapták meg az említett szervezetek, viszont a felújítás eddigi és további költségeit maguk kell állják. Eddig összesen 21 ezer euróba került a közösségi tér kialakítása, aminek harmadát a K Plusz programon keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította, míg a fennmaradó kétharmad részt az Igen, tessék!, illetve a MIK a partnerszervezetei révén biztosította.

A bemutatón Talpas Botond, a MIK elnöke elmondta: egy több éves elképzelést valósítottak most meg ezzel a közösségi térrel. A megnyitóbeszédében Kovács Sándor, a Kolozs-Dobokai főesperes annak örült, hogy a tér hozzájárul majd a magyar ifjúság megerősítéséhez. Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az összefogás, a siker és a megmaradás hármas jelszavát hangsúlyozta a térrel kapcsolatban, illetve azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy végre egy olyan közösségi tér is nyílik Kolozsvár belvárosában, ahol a fogyasztás kényszere nélkül találkozhatnak egymással a magyar fiatalok.
Ma sikerült megnyitni az Igen, tessék! és a Kplusz projekt által létrehozott K+ közösségi teret, az Unió u. ( str....

Közzétette: Igen tessék – 2016. február 8.


Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy 2015-ben - amikor Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselte - arra törekedtek, hogy a város közösségszervező, kohéziót erősítő és fenntartható programok helyszíne legyen, olyan projekteket kezdeményezzenek, amik túlmutatnak a cím viselésének évén. Horváth szerint mindkét szempontból jó hely az átadott közösségi tér, mert hosszabb távon szolgálhatja a kolozsvári magyar fiatalokat.

Farkas András, a PONT csoport alapítója szerint Kolozsvár bebizonyította azt, hogy európai szintű eseményeket tud lebonyolítani. "Alig várom azt a pillanatot, amikor Budapest és Bukarest jön hozzánk tanulni" - mondta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS